Preporučujemo: Kako iscijeliti duh i tijelo – Louise L. Hay

0
1899

Foto: C. K.

„U neograničenosti života, gdje sam Ja, sve je savršeno, cjelovito i dovršeno. Ja sad smireno i objektivno odlučujem vidjeti svoje stare šablone. Spremna sam napraviti promjene. Spremna sam učiti. Ja mogu učiti. Spremna sam mijenjati se. Odlučila sam uživati radeći ovo. Odlučila sam reagirati kao da sam pronašla blago onda kada otkrijem nešto za oslobađanje. Vidim i osjećam kako se mijenjam svakog trenutka. Misli više nemaju moć nada mnom. Ja sam moć u svome svijetu. Izabirem biti slobodna. Sve je dobro u mom svijetu.“

 

Naslov knjige: Kako iscijeliti duh i tijelo
Autor: Louise L. Hay
Naslov izvornika: You can heal your life
Broj stranica: 192

 

Louis L. Hay je definitivno osoba koja je iza sebe ostavila neizbrisiv trag i svojim radom promijenila milijune života. Louis je još za vrijeme svojeg života postala živuća legenda u svijetu duhovnosti. Njezina knjiga „Kako iscijeliti duh i tijelo“ zauvijek će imati kultni status jer je ostavila neizbrisiv trag i pokrenula lavinu onoga što je čovjek zaboravio u kolotečini života i ispraznoj svakodnevnici. Zaboravio je jednu od najvažnijih stvari u životu na koje nas je Louis podsjetila, a to je – voljeti sebe.

Louis L. Hay jedna je od kultnih osoba iz pokreta New Age. Autorica je poznata po pozitivnim porukama i promjenama koje je promicala. Nastojala je da ljudi uvedu u svoj život pozitivne misli i ljubav prema sebi. Ona će svakako ostati upamćena kao jedna od pokretača vala promjena i novih pogleda na svijet oko nas, ali i u nama.

Utabala je put potpuno novoj paradigmi koja će se odraziti i na znanost. Zanimljivo je promatrati razvoj ljudskog društva i kolektivne misli kroz njezin rad i životnu filozofiju. U vremenima kada se Louis krenula sa svojim radom, taj način i pristup životu pripadao je domeni alternative i tzv. New Age pokretu. Danas, nekoliko desetljeća poslije stvari su se preokrenule. Filozofija introspekcije i liječenja unutrašnjih rana prešle su u znanstvene discipline kao što je slučaj kod epigenetike, ali i konvencionalne medicine koja sve ozbiljnije prihvaća mogućnost da je na primjer stres potencijalni uzrok mnogih bolesti. Danas se sve ozbiljnije prihvaća (hipo)teza da traume i ostali unutrašnji poremećaji mogu utjecati na pojavu fizičkih bolesti.

 

„Što je bilo, bilo je. Sada je s prošlošću gotovo. Sada je drugo vrijeme i imate mogućnosti sebe tretirati na onaj način na koji biste se željeli tretirati. Uplašeno dijete u vama treba utjehu a ne grdnju.“

 

Iz knjige „Tečaj čuda“ kako sama kaže, naučila je mnoge stvari, a jedna od njih je: „Sve bolesti dolaze od nemogućnosti da se oprosti.“. Stoga je za nju opraštanje bilo iznimno bitno u procesu liječenja i iscjeljivanju rana. Ono što je govorila i podučavala bilo je temeljeno na praktičnom iskustvu koje je za nju bilo traumatično. Proživjela je silovanje, tumor i suočavanje sa smrću i besmislom života da bi se na kraju uzdigla iz pepela kao feniks. Louis je često naglašavala da bismo voljeli sebe nikad se ne smijemo kritizirati.  

 

„Ljubav prema sebi i prihvaćanje sebe, stvaranje osjećaja sigurnosti, povjerenja i zasluge privući će k nama više sreće, iskrenije ljubavi, novi posao, novo i bolje mjesto za življenje, čak će normalizirati našu tjelesnu težinu.“

 

Unatoč nekim kritikama kao što je zanemarivanje i negiranje osjećaja kao što su tuga, ljutnja, žalost itd. Stalnim ponavljanjem „Sve je u redu, ja sam u redu, sve je savršeno…“ okrećemo leđa suočavanju s navedenim emocijama i problemima. No danas je ta metoda unaprijeđena i nitko više u istim ili sličnim tehnikama čišćenja unutarnjeg bića ne zanemaruje „teške“ emocije.  No treba napomenuti da već i voljeti sebe znači i čišćenje trauma. Kako god, njezin rad iscijelio je i pomogao bezbrojnim životima i definitivno je postavio temelje novoj paradigmi.

Često nam je u podsvijesti ideja da nismo dovoljno dobri. Ona je suptilna i u kolotečini života niti ju ne primjećujemo jer je se uvukla u naš život kao parazit koji nas polako izjeda. Ljubavlju prema sebi loš program nestaje i zamjenjuje ga novi koji nas vodi u novi život. 

Ideja nisam dovoljno dobar samo je jedna od mnogobrojnih koje nas koče u razvoju. L. Hay navodi ograničavajuća uvjerenja kao što su – nisam dovoljno dobra, nedostatak samopouzdanja, život je prepun opasnosti, itd.

O istini kaže da prema njoj odgovor na pitanje da li je nešto za nas istina ili nije može imati dva odgovora; i da i ne. Istina je samo ako vi vjerujete da je to istina. Možete vjerovati u odgovor ne i to će biti istina za vas. Isto tak i s da.

 

 „Mi sami sebe najviše povređujemo, jer odbijamo živjeti u potpunosti u ovom trenutku. S prošlošću je gotovo i tu se ništa ne može promijeniti. Možemo iskusiti jedino ovaj sadašnji trenutak.“

 

Kada čovjek zapne i padne, jedino što će mu preostati je da preokrene svoj život i krene iz početka. Ne postoji bolji početak od onoga kako je podučavala Louis L. Hay a to je voljeti sebe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here