Fotografija – Postajanje: Mitovi o ženskosti

0
933

Naslovna fotografija: Žene koje se smiju 1

 

Postajanje: Mitovi o ženskosti

Polazeći od maksime Simone de Beauvoir “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.” u radu Postajanje: Mitovi o ženskosti preispitujem pojmove ženskog i ženstvenog kroz inscenirane fotografije koje se temelje na društveno prihvaćenim mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o tome tko, odnosno, što je žena.
Fotografirajući mlade žene u dobi kada njihov rodni identitet sazrijeva nastojim obuhvatiti iskustvo odrastanja u ženu te odbaciti mitove o “prirodi” žene kako bih razjasnila te osvijestila razliku između onog što je prirodno uvjetovano (žensko) i onog što je društveno konstruirano (ženstveno). Arhetipski simboli unešeni u scene u formi objekata ili položaja tijela protagonistkinja služe kako bi upozorili na dugovječnu praksu tretiranja žene kao mitskog bića.
Budući da se žene od rođenja uči da budu žene, ovim radom želim ukazati na potrebu da se modele ženskosti reinterpretira i iznova analizira kako bi žene ponovno priskrbile autonomiju nad vlastitim tijelom, nad svojom plodnošću, seksualnošću, majčinstvom i drugim životnim izborima.

Glorija Lizde

 

                          

 

                     

 

                     

 

                   

 

     

      Mit o majci prirodi

 

                       

     Žene koje se smiju 4                                  Žene koje se miju 3       

 

O autorici: Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom fotografskom radu bavi se temama ljudskih odnosa, sjećanja i identiteta. Ostvarila je sedam samostalnih izložbi (Galerija PM, Salon Galić, Galerija f8 itd.) te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvaja Being/Seeing (QUAD Gallery, UK), Parallel Intersection Lisboa, Država u krevetu (Galerija umjetnina Split), Nova imena (ULUPUH), ISPIT 2015 (Galerija SC) te Rovinj Photodays 2016 (Muzej za umjetnost i obrt Zagreb). Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika te dobitnica Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5.          

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here