Premijerna izvedba dugo očekivane predstave “Izlazak”!

0
1010

Zagreb, 07. lipnja 2021.

Dugo očekivana kazališno-plesna predstava „Izlazak“, umjetničke organizacije ARKTIK – Institut za budućnost, koja za cilj ima srušiti predrasude o (ne)mogućnostima starijih osoba, premijerno će se izvesti u četvrtak i petak, 17.i 18. lipnja, u KUC Travno, s početkom u 19:30 sati.

U predstavi sudjeluje deset izvođačica na pozornici te dvoje putem videa, svi starosti od 60 do 94 godine. Oni plešu, glume, pjevaju, govore i to na čak pet jezika čime se želi oslikati ljepota zvuka različitih jezika čak i kada se značenje izgovorenog ili otpjevanog teksta sasvim ne razumije.

„Želimo pokazati koliko osobe starije životne dobi mogu – na daskama koje život znače, ali i u ostalim sferama života. U predstavi ćemo jasno vidjeti kako scensko neiskustvo polaznica ne mora utjecati na kvalitetu predstave ako postoje entuzijazam, srčanost i želja za stvaranjem. Sve ono u čemu su se naše polaznice iskazale na svakom od deset termina radionica koje su prethodile ovoj predstavi“, poručuju iz ARKTIK – Instituta za budućnost.

U predstavi, kao izvođačica, sudjeluje i profesionalna plesačica i koreografkinja Mirjana Preis koja ove godine obilježava pedeset godina scenskog rada, što samo ide u prilog značaju teme te inovativnosti autorskog pristupa.

„Izlazak“ je izrazito poetična predstava koja kroz pokret, tekstove samih izvođačica, glazbu autora Georgea Stanciua, koreografiju Josipe Štulić i svjetlosna rješenja Tomislava Maglečića te uz umjetničko vođenje i režiju Vesne Mačković, donosi intrigantni scenski rad.

Oslikavajući i ozvučujući razne ideje, slike i motive pojma “izlazak” publika će biti vođena kroz razne emotivne i situacijske prizore kako bi na kraju svatko sam za sebe odlučio vrijedi li i treba li izaći iz onog nečeg u čemu smo grupno ili individualno stali, zapeli, zaglavili.

Ulaznice za premijeru 17. lipnja te izvedbu u petak, 18. lipnja koja se, kao i premijera odvija u KUC Travno u 19:30 sati, moguće je rezervirati putem emaila marketing@arktik.eu ili SMS-om na broj 0992004040.

Kao i sve ARKTIK-ove predstave, ni ulaznice za „Izlazak“ nemaju određenu cijenu već, po principu inicijative “Umjetnost dostupna svima” posjetitelji nakon izvedbe sami odlučuju o iznosu koji žele dati, ovisno o zadovoljstvu odgledanom predstavom i vlastitom životnom standardu. Na taj se način podržava budući umjetnički rad organizacije ARKTIK – Institut za budućnost.

Projekt se realizira uz potporu Zaklade Kultura Nova, Grada Zagreb, Ministarstva kulture, a proizvodima su ga podržali donatori Cetina, Kraš, Kanaan, Nutty by Maja, Zdravi pinklec, Julius Meinl.

Video najava predstave:

 

Autori fotografija: Nina Dojčinović, Filip Borelli, Silvia Rajković 

 

Autorski tim:

Autorica predstave: Vesna Mačković

Koreografija: Josipa Štulić

Glazba: George Stanciu

Vokal: Melita Lovričević

Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečič

Kostimi: Vesna Mačković

Tekstovi: Deborah Mrakovčić, Mirjana Miljković, Vesna Mačković

Video i foto snimanje: Studio De Borelli, Saša Dervišević, Hrvoje Zalukar

Video projekcije: Vesna Mačković

Maska: Iva Šimunović Lisak

PR: Izabela Laura

Volonteri: Silvia Rajković, Dora Ivković, Borna Kos, Nina Dojčinović, Lea Biličić, Kristina Sahula, Helena Lelas

U predstavi igraju Jasminka Janeš, Đurđa Štefanec, Mirjana Miljković, Ružica Majić, Branka Dragičević, Melita Brkljačić, Ljiljana Marković, Mirjana Preis, Deborah Mrakovčić, Vera Sekula, Tonka Kovačić, Pero Kavgić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here