Predstavljanje knjige: “Čaj od ruže” – Karla Kuzle

0
1144
 

U petak, 18. rujna 2020. s početkom u 17 sati u Centru za kulturu Trešnjevka bit će predstavljena knjiga “Čaj od ruže” autorice Karle Kuzle. Ova knjiga problematizira životnu borbu s psihičkom bolešću, dugotrajna liječenja, stigmatizaciju oboljelih, ali i nezaustavljih duh i upornost da se usprkos svemu bori za svoje mjesto pod ovim nebom. Karla Kuzle na potresan način i bez uljepšavanja priča nam bolno iskustvo, no s namjerom da njeno štivo pomogne onima koji se nose s istim problemom i kojima je potrebna podrška i razumijevanje.

Knjigu će predstaviti Andrea Divić, urednica web portala Cro-kultura, dr.sc. Davor Piskač izv.prof.Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i autorica knjige.

Karla Kuzle ima biografiju koja je drugačija od ostalih zbog dijagnoze koja ju prožima, a opet je u temeljnim težnjama za ljubavlju, sigurnošću, toplinom doma – autorica jedna od nas. Noseći se sa shizofrenijom u vrijeme kad je tu vrstu bolesti pratila stigma, autorica proživljava turbulentno mladenaštvo, a prag prve zrelosti i ženskosti donosi joj tragične gubitke i životne prekretnice. Ipak, Karla Kuzle svoje pismo ne prožima patetikom, nego proznom živošću. Iz svake rečenice izbijaju iskrenost i hrabrost, a svako je (pa i ono najkraće) poglavlje velika životna bitka. Bez stigme, s dozom ljudskoga straha i gotovo bolne iskrenosti, autorica progovara o tome kako je život s dijagnozom moguć i isprepleten ljudima i događajima koji ga oblikuju i više od same dijagnoze.  Ovo je knjiga koja se čita u dahu, koja bježi od literarnih i teorijskih tumačenja, hrabro živa i snažno iskrena, pokazujući da se iza medicinske šifre uvijek krije čovjek. “Čaj od ruže” potaknut će vas na razmišljanje, navesti da uz šalicu čaja zagrlite najdraže i razgovarate, iskreno i nesputano, čak i onda kada su misli posve zbrkane. Nesvakidašnja, hrabro otvorena i jedinstvena, ova knjiga u sebi sadrži život iz kojega svi možemo puno naučiti.
 
Andrea Divić
 
     Autorica: Karla Kuzle

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here