Portugalska premijera filma “Kruh”, Stanke Gjurić

0
853

  ‘Temelj svjetske prehrane, Pão (kruh) ima svoju godišnje obilježavanje u Albergaria-a-Velhi na način se dokumentarno kino sada širi u vidljivosti bez geografskih ograničenja, kroz kinoprikazivanje koje u kruhu traži svoju bit, tisućljetno iskustvo i tradiciju koja uvijek iznenadi.‘   

        Kratkometražni film Stanke Gjurić, „Kruh“ (2022.), (film koji u osnovi propituje naš odnos prema hrani, iako govori o neobičnom putovanju jednog kruha, od pekare do ulice i dalje) ušao je u službenu selekciju međunarodnog filmskog festivala dugometražnog i kratkometražnog filma Pão de Portugal’ u gradu Albergaria-a-Velha.
IX Festival ‘Pão de Portugal’ vraća se 3., 4. i 5. lipnja 2022. u Quinta da Boa Vista (Torreão) u Albergaria-a-Velhi i kino koje svoju bit traži u Pãu, drevnom iskustvu, tradiciji i revoluciji koja uvijek iznenadi.
        Od 2014. godine u Albergaria-a-Velhi održava se godišnja proslava najboljeg kruha u Portugalu. Temelj svjetske prehrane, Pão, ima svoju godišnje obilježavanje u Albergaria-a-Velhi na način se dokumentarno kino sada širi u vidljivosti bez geografskih ograničenja.
        Albergaria-a-Velha ima relevantnu tradiciju u proizvodnji kruha, a kako je ovo jedna od općina s najviše mlinova, mlinara i pekara u Portugalu, općina je shvatila da ima smisla jačati svoje korijene. Zahvaljujući toj povijesti i spoznaji, rodila se želja za stvaranjem ‘Pão de Portugal’ festivala, koji tijekom vikenda slavi kruh s najboljim proizvođačima iz cijele zemlje i sa svima koji ga posjećuju. Općina Albergaria-a-Velha je od 2014. godine u svoj kulturni program uvrstila manifestaciju koja promiče lokalnu kulturu i povijest, kako bi mještane i sve posjetitelje upoznala s nekim od obilježja koja karakteriziraju regiju.
       Dizajn i razvoj projekta usmjeren je na izgradnju Festivala koji se oslanja na tradiciju, a da to nije spriječilo inovativni koncept koji je označio razliku i istaknuo se među sličnim ponudama.
        Tradicija pravljenja kruha u Albergaria-a-Velhi stara je stoljećima i danas je područje velikog izražaja u županiji. Kako u regiji nema samo tradicionalnog kruha, već su proizvodnja i njezin napredak oduvijek bili prisutni u svakodnevnom životu stanovništva, ovo mjesto postalo je krušnom prijestolnicom zemlje kao prirodan i utemeljen izbor – kroz stoljeća povijesti, poznato po stotinama mlinova raštrkanih po ovoj županiji.
Postojanje Quinta da Boa Vista služi kao savršena kulturna nadopuna i poziva na razmišljanje o povijesnoj ulozi ove industrije.
Uspjeh i kvaliteta inauguracijskog izdanja osigurali su da će događaj ponovno rasti u sljedećim godinama. 

https://festivalpaodeportugal.com/

https://www.imdb.com/title/tt2660396/

https://www.facebook.com/KruhBread

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here