Otvorenje izložbe “Tijela” Ivana Paulića u Relativnoj galeriji

0
464

Relativna galerija i Kreativna industrija Europe

pozivaju Vas na otvorenje izložbe Ivana Paulića

Tijela

3.5.2023. u 19 h

u Relativnoj galeriji, Pomerio 18, Rijeka

 

Multimedijalna izložba riječkog slikara Ivana Paulića obuhvaća oko 20 slika i video na bazi autorskog filmskog zapisa, teksta i glazbe na temu tjelesnosti. Tijela, bilo ljudi ili životinja, ovdje imaju čudne proporcije, pri čemu je umjetnik pazio da anatomija ostane korektno ugođena u surealnom ključu, koji je sam zadao. Likovi su smješteni u plošni – 2D „prostor”, kolažiran s dvije do tri ugodno balansirane, često kontrastne boje. Glavna značajka ovih slika je minimalizam likovnih sredstava, ali uz maksimalan sadržajni učinak. Virtuozno se poigravajući s anatomijom Paulić u prvi plan stavlja pokret i gestu, a pritom se negdje otkrivaju i poruke tjelesnosti koje pripadaju spektru nesvjesnog. Negdje se, međutim, probija i ljepota ružnoga (C. Baudelaire), što nas odvodi u propitivanje estetskih ideala i filozofiju, o čemu će biti govora prilikom otvorenja. 

Samo otvorenje bit će u vidu intervjua bez prethodne pripreme, čime se razvija dijalog publike i umjetnika, a umjetnički postupci, inspiracije i razmišljanja približavaju gledaocima, koje se tako uvodi u svijet umjetnosti. Nakon toga, slikar (koji je također i glazbenik) publiku će počastiti kratkim koncertom na bas gitari, čime će dodatno biti obogaćen multimedijalni karakter događaja.

Ivan Paulić diplomirao je slikarstvo 2014. na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU Rijeka od 2015. Do sada je imao 39 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Švicarskoj, Italiji, Crnoj Gori i Sloveniji te je sudjelovao na preko 40 skupnih izložbi, kolonija i natječaja. 

Izložba, koja je prodajnog karaktera, ostaje otvorena do 27.5.23. i moći će se razgledati u radnom vremenu galerije: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak od 17 do 20 h te utorak, četvrtak, subota od 10 do 12 h.

 

Dijana Lukić,

kustosica izložbe i voditeljica Relativne galerije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here