Otvorenje izložbe članova Kreativne industrije Europe: Ulov

0
233
Crta na prodaju

KREATIVNA INDUSTRIJA EUROPE I RELATIVNA GALERIJA 

pozivaju vas na otvorenje

izložbe radova članova Kreativne industrije Europe

Ulov

koje će se održati 16.6.21. u 19.00 h na adresi Pomerio 18

Oko 30 umjetnika izlaže oko sto radova – sto latentnih ulova. Dok razgrađujemo mitove o bogatašima – mecenama, pokroviteljima umjetnosti, KIE-ovci pozivaju građane u lov na ulov, igru po sljedećim pravilima – građanin kupac lovi umjetničko djelo pod uvjetom da je djelo već ulovilo srce kupca građanina. Pritom se kupac hvata za novčanik jer je fenomenalna prilika, djelo vrlo povoljno, odlične cijene, a imaju i atraktivne nagrade. Prilika će završiti za točno 18 dana. Umjetnine će biti rasprodane onima koji su bili brži i agilniji. Ova igra lovice je način da se aktivira tržište likovnih umjetnosti u prostoru i vremenu koje je vrlo ograničavajuće za umjetnost i umjetnike a na štetu građana koji ostaju sve zakinutiji za kulturni sadržaj.

Izložba je interaktivna, suvremena, raznolika, zanimljiva i visoke umjetničke kvalitete. Potiče na razmišljanje, filozofiranje, smijeh, suosjećanje i poneko osvještavanje programa straha te koliko smo zanemarili srce, zaboravili na radost i osjećaj ispunjenosti koji idu u paketu s umjetnošću. Umjetnost nam pripada – moto je pod kojim KIE podsjeća građane da je umjetnost u svojoj suštini duboko demokratska, pristupačna i upravo građanima i namijenjena. Ovom gradu nedostaje likovne umjetnosti koja nije elitna, nije snobovska, nije primarno „po mjeri trosjeda“ (premda se može ugodno uklopiti uz njega) i što je najvažnije – nije dosadna.

 Cijene umjetnina su pretežno vrlo povoljne, ili točnije, u rasponu. Početna cijena pojedinih djela je nula, pri čemu kupci slobodno licitiraju. Hipotetski, sliku veličine 50×60, pa još s okvirom, možda kupite za 20 kuna, ako se ne pojavi druga ponuda. S druge strane, najveća atrakcija izložbe je rad vrijedan 100.101 euro. Radi se konceptualnom radu „Crta“, autorice Dijane Lukić. Je li u pitanju neka binarna/bizarna igra ili stvarno prodaju crtu? Stvarno, tvrde u KIE. Crta je, vele, još daleko vrjednija, nego je na popustu. U ovo ludo vrijeme sve je moguće, a logika je ponajmanje na cijeni. Jer, kakva to mora biti crta da toliko košta? Morat ćete doći u Relativnu galeriju da to istražite.

 Izložba završava aukcijom 5.7. kojom KIE nastavlja tradiciju povoljne kupnje za građane u direktnom kontaktu s umjetnikom i djelom. Živa praksa, komunikacija i dijeljenje vraća publiku u galerije, čime KIE ispunjava svoju svrhu – osigurava da umjetnička informacija stigne do onoga kome je namijenjena.

 

Posebnu atrakciju izložbe – umjetnički koncept „Crta“, predstavljamo u nastavku:

Crta

        Otkud to da crta košta 100.101 euro?

        Nismo li već dovoljno puta izašli iz galerije s upitnikom iznad glave?

        Koju to ideju nosi ova crta da joj autorica samouvjereno ističe ovako visoku cijenu. Ideja je, kaže autorica, da crta markira razgraničenje između realnosti i paralelne realnosti. Realnost je ovo što imamo – naš dnevni život, brige, žurba, samoća, kritika, ograničenja, strahovi, birokracija, korona… računi za struju… dok iza crte, u paralelnoj realnosti postoji prostor srca, ispunjenih želja, ljubavi, plemenitost, podrška, prostor gdje je duša kod kuće. To je prostor umjetnosti, konekcija na viši smisao i podsjećanje da potječemo od božanskog roda, da smo moćna bića. Paralelna realnost je svo vrijeme kraj nas, samo nemamo dovoljno srca da u nju ukoračimo. Ona će biti dokazana upravo prodajom crte. Cijela akcija kulminirat će aukcijom 5.7.  gdje vjerujemo da će crta biti prodana po još višoj cijeni. U našem svijetu novac je bog, on uslišava želje i čini dobra djela. A naše je da radimo ono što i inače radimo – prepričavamo, dijelimo, sheramo, čudimo se i vjerujemo crti, čija simbolika ima potencijal činjenja dobrih djela. Promatrajmo što će se dogoditi…

Ova izložba, kao i sve dosadašnje u organizaciji KIE, financirana je iz članarina i donacija građana, uz pokroviteljstvo Autokluba Rijeka i B. i G. BAU d.o.o.

 

Izložbu se može pogledati u radnom vremenu galerije: uto/sri/ sub od 10 do 12 te uto/sri/čet/pet od 17 do 19 sati.

Na zadnji dan izložbe, 5.7.21. u 18 h bit će održana aukcija na kojoj mogu licitirati svi građani zainteresirani za povoljnu kupnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here