Neustrašive žene u Slavonskom Brodu!

0
768

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške i Pakraca, izložba “Neustrašive žene” nastavila je svoje putovanje i stigla u Slavonski Brod – grad u kojem se rodila najveća hrvatska balerina svih vremena Mia Čorak Slavenska!

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u petak 1. srpnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Na otvorenju je ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod Ružica Bobovečki pozdravila sve prisutne i iskazala iznimno zadovoljstvo što je Gradska knjižnica Slavonski Brod dio velikog i značajnog projekta putujuće izložbe ilustracija koja ukazuje na važnost žena u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti pritom stavljajući u fokus medij ilustracije. Viša knjižničarka Mirna Grubanović predstavila je postav izložbe i istaknula zanimljivosti o pojedinim ženama zastupljenim na izložbi, dok je kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol upoznala posjetitelje s relevantnošću same izložbe, njezinim putovanjem, konceptom, ali i značajem sinergije ilustratorica i ilustriranih žena na izložbi. Otvorenje je uveličano i glazbenim točkama mladog talentiranog glazbenika Mislava Dokuzovića koji je izveo dvije glazbene točke: “U registraturi” Arsena Dedića te vlastitu autorsku skladbu pod nazivom “The park”. Ravnateljica knjižnice Ružica Bobovečki proglasila je izložbu otvorenom, a posjetitelji su s velikom znatiželjom razgledali izložbu!

SLAVONSKI BROD – rodni grad najveće hrvatske balerine svih vremena

Jedna od značajnih žena predstavljenih na izložbi je i Mia Čorak Slavenska, a autorica ilustracije je poznata hrvatska ilustratorica Željka Mezić. Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine u Brodu na Savi od majke Hedvige Palme – Čorak i oca Milana Čorak, uglednog ljekarnika. Iako je u Brodu živjela tek u najranijem djetinjstvu, tijekom života vraćala se u svoj rodni grad. Postala je poznata pod nazivom “Slavenska”, no na početku karijere svom prezimenu dodala je naziv Posavska te i na taj način pokazala ljubav prema kraju u kojem je rođena. Prvi put nastupila je 1924. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Srca na praizvedbi Licitarskog srca (K. Baranović, koreografija M. Froman). Usavršavala se u Beču i Parizu. Od 1930. primabalerina je zagrebačkoga Baleta, a od 1938. godine nastupala je pod imenom Slavenska u trupi Ballet Russe de Monte Carlo. U SAD-u osnovala je trupe Ballet Variante (1944) i Slavenska-Franklin Ballet (1952., s britansko-američkim baletnim plesačem i koreografom Fredericom Franklinom), s kojim je postavila balet Tramvaj zvan čežnja (prema drami T. Williamsa). Godine 1954–55. primabalerina je Metropolitan Opere u New Yorku. Osim uloga klasičnog repertoara istaknula se u koreografijama Leonida Massinea (Bogatyri, 1938. i Vienna 1814, 1940), S. Lifara (David triomphant, 1936) te stilizacijama hrvatskih narodnih plesova. Nastupila i u baletnom filmu Labudova smrt (La Mort du cygne, 1937., J. Benoît-Lévy, koreografija S. Lifar). Godine 1960–84. predavala je u Los Angelesu na Institute of the Arts. Svrstana je među najistaknutije balerine XX. stoljeća. Kako autorica knjige “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” Tatjana Barat ističe: “Ni prije ni kasnije naši prostori nisu imali balerinu njezina kova. No, osim što je imala izniman talent, imala je i nevjerojatnu želju za učenjem i radom na sebi. Pokazala nam je da naš (ne)uspjeh ne ovisi o geografskom prostoru ni ograničenjima na koja putem nailazimo, nego isključivo o nama samima. I zato Mia Čorak Slavenska zaslužuje naše sjećanje i poštovanje.”

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka 2022. u Gradskom muzeju Jastrebarsko, 11. travnja bila je predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, 4. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška, 20. svibnja u Muzeju grada Pakraca, a 1. srpnja je otvorena u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, nakon čega će biti predstavljena u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad tijekom rujna, Gradskom muzeju Virovitica tijekom listopada, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga tijekom studenoga, Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić u Galeriji Razvid tijekom prosinca te od kraja prosinca 2022. godine pa sve do polovice siječnja u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac – Knjižnica za mlade.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod ostaje otvorena do 30. srpnja 2022. nakon čega putuje u Ivanić-Grad.

 

Projekt možete pratiti na FB stranici: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here