Morina kutija: zavirite, ako se usudite

0
644
Foto: Stefan Keller - Pixabay

 

Morina kutija online je časopis za spekulativnu fikciju, što je zajednički naziv za žanrove znanstvene fantastike, fantastike i horora – one žanrove u kojima je bitan odmak od našeg poznatog, svakodnevnog svijeta u nove i neobične. Pokrenulo ju je troje riječkih pisaca fantastike u želji da aktualnu domaću žanrovsku produkciju podijele sa što većom publikom. Glavni nam je cilj da je časopis dostupan za čitanje, digitalan i besplatan za skidanje, kako bi ga zainteresirani čitatelji mogli čitati bilo gdje i bilo kada, bilo u Hrvatskoj ili izvan nje.

Hrvatska se diči jakom žanrovskom produkcijom, koja se godišnje očituje u mnogim romanima, zbirkama kratkih priča, časopisima i fanzinima, čak dvije literarne nagrade te konvencijama fantastike koje se održavaju kako u većim gradovima tako i manjim mjestima. Morina kutija, čija je web stranica počela radom od listopada 2020. godine, nastavlja tu tradiciju, ali kao digitalna publikacija, po uzoru na strane književne časopise spekulativne fikcije. Objavljuju se originalne priče domaćih i regionalnih autora, na hrvatskom, jezicima s kojih se ne prevodi i engleskom jeziku. Nakon objave u časopisu, svaku priču posebno objavimo i na web stranici morinakutija.com, kako bismo dodatno promovirali časopis i priče koje smo u tom broju objavili te povećali vidljivost naših autora.

Do sada su objavljena tri broja – u srpnju 2021., prosincu 2021. i srpnju 2022., te je trenutno aktualan natječaj za 4. broj koji bi također trebao izaći u prosincu. Prvi je broj bio netematski, drugi je za temu imao konvencije fantastike, a treći godišnje odmore, dok sad za četvrti broj tražimo priče na temu “opasnih veza”, iako i dalje primamo i priče otvorene tematike. Sva tri broja dostupna su za skidanje s naše stranice: https://morinakutija.com/mag/ kao i platforme Smashwords: https://www.smashwords.com/profile/view/morinakutija ili možete čitati individualne priče na webu: https://morinakutija.com/category/price/. Osim priča, na web stranici objavljujemo i recenzije knjiga, liste preporuka, intervjue s autorima, izazove za čitanje i eseje, u želji da širimo ljubav prema žanrovskoj književnosti i medijima s ostalima.

Osim web adrese morinakutija.com, imamo i Facebook i Instagram @morinakutija  na kojima smo dostupni za sva pitanja i komentare, te YouTube kanal na kojima su za sada snimke prethodnih razgovora uživo koje smo vodili na razne teme poput književne rasprave o hrvatskoj zbirci kratkih priča Pasta Italiana al mare (u izdanju splitske Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST), online panela o izdavanju fantastike u hrvatskoj povodom Noći knjige i promocije časopisa. U sklopu časopisa uredništvo vodi i podcast o pisanju, objavljivanju i spekulativnoj fikciji Mora FM,  koji je dostupan na većini platformi za slušanje podcasta, uključujući Anchor, Spotify, Apple Podcast i Google Podcast.

Morina kutija, kao i Mora FM, projekti su koji su izašli iz zajedničke ljubavi prema pisanoj riječi i spekulativnoj fikciji, kao i potrebi za zajednicom pisaca, čitatelja i ostalih zainteresiranih obožavatelja sličnih interesa. Posve je volonterski za sve uključene, nema nikakvih sponzora te je sve posve besplatno čitateljima i slušateljima. U uredništvu sjede Vesna Kurilić, Igor Rendić te Antonija Mežnarić, a časopis objavljuje naša mala riječka nakladnička kuća Shtriga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here