MODERNA ARHITEKTURA OTVORENJE IZLOŽBE „KUĆA POKRAJ MORA“

0
984
U utorak, 12. listopada 2021. s početkom u 18,30 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom Kuća pokraj mora arhitekta Ivana Prtenjaka. Izložba se otvara povodom međunarodne incijative projekta Motel Trogir / Mediteranske mreže modernizma za proglašenje Kuće pokraj mora zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis. Kuća pokraj mora se besplatno može razgledati do 22. listopada 2021. u Galeriji Modulor.
 

O izložbi:
Izgrađena 1969. godine u Kelibiji, u Tunisu, Kuća pokraj mora prva je afrička realizacija arhitekta Ivana Prtenjaka i predstavlja izuzetno ostvarenje moderne arhitekture. Ivan Prtenjak je hrvatski i belgijski arhitekt. Obrazovan je u Zagrebu, a od 1968. živi u Bruxellesu. Njegov dosadašnji radni vijek obilježila je velika produkcija s niz realizacija u desetak zemalja i tri kontinenta. Ove godine dobitnik je Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata. Kuća pokraj mora prvi je objekt izgrađen u sklopu djelomično realiziranog turističkog kompleksa El Mansourah, građenog od 1969. do 1971. u neposrednoj blizini Cap Bona, geografski najisturenije točke Tunisa prema Europi. Kompleks je danas napušten. Namjena Kuće pokraj mora je dvojaka. Istovremeno je ugostiteljski objekt i stan za obitelj. Njena arhitektura reflektira zasade modernizma svog vremena, uz regionalne specifičnosti interpretirane na tada suvremeni način. Kuća je bila nominirana za Nagradu Aga Khan za arhitekturu 1995. godine i to više od dva desetljeća od kad je izgrađena, što potvrđuje njenu vrijednost i važnost, kako za tunisku i afričku, tako i hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.
Incijativa za proglašenje Kuće pokraj mora zaštićenim kulturnim dobrom Republike Tunis pokrenuta je 2019. godine u sklopu aktivnosti projekta Motel Trogir i Mediteranske mreže modernizma, i uz podršku niz ustanova, organizacija i stručnjaka iz Hrvatske, Tunisa i Maroka. Projekt Motel Trogir / Mediteranska mreža modernizma bavi se istraživanjem, promocijom i zaštitom moderne arhitektonske baštine na Sredozemlju. Motel Trogir je projekt Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba.
 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here