“Mladi mjesec” – nova zbirka Denis Kožljan

0
598

“Mladi mjesec”

 

RIJEČ AUTORICE

Dvoumih se kako nasloviti moju najnoviju zbirku stihova, a onda pogledam kroz staklo i ugledah prelijepo “zlatno stvorenje”, mjesec tanak kao srp, a blješti i prosipa svjetlost uokolo. Iako još ima dana da bi narastao i postao “pun” kao oko, na mene ostaviše dubok dojam ovaj , upravo taj, mlad mjesec. Pomislih koliko veliku ulogu ima ta njegova neobična svjetlost, ne samo na mene dok okrunjena bijah lirikom u namjeri da zgotovim zbirku.

Dakle  naslov “Mladi mjesec” predočiti će ljubiteljima moje poezije pedesetak radova u kojima se ne naslućuje neka drugačija tematika ali kažem, stihovi proizašli snagom Mjeseca kao Planete ukazat će o velikoj snazi moje duše koja zna, koja nikad ne razočarava, koja ukazuje na lijepe trenutke. No, kakvo bi to kolo bilo, jednolično i siromašno bez one druge strane mjesečeve mjene koja kad nastupa na scenu izaziva pometnju, dizanje i spuštanje morske površine, promjenu raspoloženja, odmjeravanje snage suze i smijeha. Tako slično, u tom pravcu rađala se ova zbirka opisujući raskoš samo mojih, samo vlastitih misli o pojavama, o stvarima koje se dešavaju oko moje osi ali samim time i općenito u Svemiru koji ponekad prašta, a drugi put kažnjava propuste, vrišti na nepravdu, ukazuje na pravdu i sve to kroz metaforičnost stiha, reminescenciju koja je takoreć zaštitni znak mog spisateljskog rada, u poeziji ali i u prozaistici.

Jezičnost je i u ovom djelu takva da oslikava pisanje u dahu pa stoga, bilo da su pjesme pisanne standardom, bilo čakavicom, gotovo da se u njima ne nailazi na lektorstvo tj. prisutvo znakova interpunkcije. Misli jednostavno liberalno lete i sijedaju na svoje mjesto, rađaju se i žive zajedno sa trenucima sreće ili tuge i mislim da je tu iznijeta posebna draž mojeg stvaranja koje se u biti od početka i nije mnogo promijenilo ali opet poziva na čitanje i promišljanje. Snaga, hrabrost, upornost, kao i optimizam ili možda lažna nada ščućurila se u slici mladog Mjeseca i poziva k sebi ljubitelje poetike.

Knjigu posvećujem ljubiteljima stvaralaštva, bilo koje vrste jer je izdana u travnju, u najljepše godišnje doba kad priroda cikće, rađaju se neke nove jedinke, sve je prepuno mirisa, boje, glazbe i slikovitih prikaza.

autorica; Denis kožljan, dipl. educ.

 

Knjiga je objavljena na ISSU aplikaciji i može se čitati  na linku:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here