Kraj emisije KolibriS (kraj emisije, ne kraj sezone)

0
546

Emisija KolibriS nakon pune dvije sezone se gasi. O razlozima prestanka emitiranja emisije u nastavku piše Sonja Švec Španjol, urednica i voditeljica emisije KolibriS:

 

U jednom intervjuu izjavila sam kako svijet bez umjetnosti ne bi bio svijet, već puko preživljavanje… I nekako sam se iskreno nadala da ćemo s nesretnom pandemijom, koja nam je oduzela normalan život, shvatiti i osvijestiti koliko su nam u vrijeme izolacije i posve bizarnih okolnosti upravo glazba, film, književnost i likovna umjetnost pomogli da sačuvamo zdrav razum u nezdravom okruženju. Sva područja umjetnosti, koja u svakodnevnom životu uzimamo zdravo za gotovo, u periodu pandemijske izolacije napokon su bila osviještena kao neminovna hrana za ljudski um i dušu.

U vrijeme prvog vala pandemije, preciznije u lipnju 2020. godine, nastala je emisija KolibriS. Iako sam, kao i vjerojatno svaki freelancer, radila već paralelno na nekoliko projekata, prihvatila sam inicijativu da pokrenemo emisiju o kulturi i umjetnosti jer se uvijek rado odazovem na projekte koji imaju za cilj približiti nevjerojatan svijet umjetnosti široj publici. Zahvaljujući entuzijazmu, dobroj volji, znanju i predanosti svih uključenih aktera, brzo smo osmisli koncept i počeli sa snimanjem i emitiranjem emisije KolibriS. Nisam imala velika očekivanja, jer već 10 godina djelujem nezavisno u polju kulture i umjetnosti i više sam nego svjesna situacije u zemlji. No, vječni optimist-realist u meni želio je vjerovati da se može više i bolje. I dobro je krenulo! Počeli smo s emitiranjem na youtube kanalu s odličnim povratnim informacijama od gledatelja, čak smo u rujnu iste godine uspjeli dogovoriti i krenuti s emitiranjem na pojedinačnim televizijama da bi se u konačnici emitirali na ukupno 8 lokalnih i regionalnih televizija u Hrvatskoj. S početkom 2021. godine preselili smo se i u profesionalni studio i ostvarili glavne ciljeve –  stekli smo stalnu publiku, predstavili niz kvalitetnih pojedinaca i projekata iz područja kulture i umjetnosti, te uz kontinuiranu decentralizaciju stavili u fokus osobe koje kreiraju i stvaraju vrhunske umjetničke sadržaje. Jedino što je preostalo, a pokazalo se kao najveći i nepremostiv izazov bilo je kako pronaći sponzore za emisiju. U tome nismo uspjeli iz nekoliko razloga:

  • nitko vas neće primiti na razgovor i pružiti vam mogućnost prezentacije svog projekta ako nemate vezu, relevantna poznanstva i rođake, a ja ih nemam i cijelo svoje djelovanje baziram isključivo na kvalitetnom, profesionalnom i predanom radu s nadobudnom mišlju da bi upravo rezultati i kvalitetan rad trebali otvarati vrata i mogućnost suradnji
  • nitko ne želi ulagati u kulturu i umjetnost jer nisu profitabilni, nisu klikabilni i nisu instant sadržaji prepuni golotinje i skandala te ne osiguravaju brzu zaradu i slavu… pa čemu pobogu podržati nešto što ima višu i veću vrijednost od puke prodaje u kapitalističkom društvu siromašne zemlje? Znam, posve zastarjelo razmišljanje je očekivati da će nekadašnji mecene, a današnji “prekonoćni” poduzetnici i investitori ulagati svoj novac u razvoj društva, kvalitetu života, brigu za zajednicu i opće dobro. Tko je pobogu vidio u XXI. stoljeću misliti na bilo što drugo osim na vlastiti uspjeh i realizaciju vlastitih nezasitnih ambicija?

ZAKLJUČAK

Koliko god bili spremni, voljni i željni promovirati i prezentirati bogatstvo i raznolikost umjetnosti Hrvatske kroz emisiju KolibriS, dugoročno se ovakvi opsežni i kompleksni projekti ne mogu održati bez financijske podrške. Angažman na emisiji KolibriS zahtijeva puno radno vrijeme, a ne donosi apsolutno nikakav, doslovce ni osnovni, prihod pa podrazumijeva intenzivan rad u preostalo vrijeme kako bi se osigurale financije za egzistenciju. Nakon pune dvije godine predanog rada bez prihoda jednostavno nismo imali izbora nego završiti s produkcijom emisije KolibriS.

U dvije godine uspjeli smo snimiti pune dvije sezone tj. 71 epizodu emisije KolibriS i ugostiti isto toliko umjetnica i umjetnika, djelatnica i djelatnika u kulturi iz cijele Hrvatske. Uspjeli smo, uz emitiranje na vlastitom youtube kanalu, dogovoriti suradnju s 8 lokalnih i regionalnih televizija čime smo zapravo ostvarili emitiranje u cijeloj zemlji. Uspjeli smo stvoriti divnu malu zajednicu vjernih pratitelja emisije KolibriS koja se svake srijede u 20 sati s nama družila za vrijeme premijere nove epizode emisije KolibriS te smo putem live chata zajedno komentirali aktualnu epizodu i razmjenjivali ideje i dojmove. Sve lajkove, pratitelje i pretplatnike na društvenim mrežama dobili smo vlastitim angažmanom i komunikacijom bez ijednog plaćenog oglasa. Od prve do zadnje epizode radili smo punim srcem i dušom, s maksimalnom predanošću, profesionalno i odgovorno i s velikim entuzijazmom u nadi da ćemo uspjeti nešto promijeniti i poboljšati situaciju u području kulture i umjetnosti. Ako smo s emisijom KolibriS uspjeli samo jednoj osobi otkriti ljepote i bogatstvo umjetnosti te istu zainteresirati da s velikom znatiželjom i zanimanjem prati i istražuje područje umjetnosti i kulture – naš rad, trud i uloženo vrijeme i znanje se isplatilo!

Nadamo se da je ovo samo pauza, a ne i konačni kraj emisije KolibriS! I dok željno iščekujemo bolja vremena u kojima će rad u kulturi i umjetnosti biti prepoznati, cijenjeni i adekvatno financirani kao i u ostalim sektorima ljudskog rada i djelovanja sve vas srdačno pozivamo da istražite sad već arhivu emisije KolibriS na našem youtube kanalu: https://www.youtube.com/EmisijaKolibris!

Sonja Švec Španjol, urednica i voditeljica emisije KolibriS

 

U nastavku možete pročitati o počecima i razvoju emisije KolibriS.

 

POČECI I KONCEPT EMISIJE

Početkom lipnja 2020. godine lansirana je emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS s ciljem predstavljanja i promicanja kvalitetnih umjetnika/ica i projekata, ali i razgovora o ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području umjetnosti. Urednica i voditeljica emisije je nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, dok je autorica vizualnog identiteta emisije magistra likovne pedagogije Mateja Rusak. Produkciju emisije od početka 2021. godine je radila tvrtka Broadcast.hr.

 

Emisija KolibriS emitirala se jednom tjedno u trajanju od 50 minuta na osam televizija u Hrvatskoj, dok je srijeda bila rezervirana za premijerno emitiranje novih epizoda s početkom u 20 sati na youtube kanalu emisije KolibriS (https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS), a tada se u live chatu pridružio i aktualni gost/gošća emisije te su ih gledatelji mogli pitati sve što ih zanima dok su premijerno gledali novu epizodu.

Sonja Švec Španjol je emisiju osmislila kao razgovor jedan na jedan unutar kojeg se predstavlja samostalno umjetničko djelovanje gosta te se obrađuju relevantne teme iz područja umjetnosti poput mogućnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, percepcije i valorizacije umjetnosti i kulture u Hrvatskoj, problema smanjene satnice likovne kulture u obrazovnom sustavu kao i mogućnosti izlaganja i etabliranja na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu uz niz drugih relevantnih tema usko vezanih uz umjetnost i kulturu.

Od samog početka jedan od glavnih ciljeva emisije KolibriS bila je decentralizacija Hrvatske što je ostvareno ugošćivanjem umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi iz cijele zemlje kako bi se ukazalo na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske.

JEDINSTVENOST EMISIJE KOLIBRIS

 

Ono što je emisiju KolibriS činilo jedinstvenom u Hrvatskoj jest činjenica da ju je vodila i uređivala osoba iz struke – povjesničarka umjetnosti s dugogodišnjim djelovanjem kao nezavisna kustosica koja ima direktan uvid u život i djelovanje hrvatskih umjetnika/ica – njihovog duhovnog i stvaralačkog bogatstva, ali i problema s kojima se umjetnici susreću u svakodnevnom životu i svom umjetničkom djelovanju. Emisija KolibriS uvijek je u fokus stavljala pojedinca – gosta/gošću, dok je prezentacija njihovog umjetničkog opusa činila popratni sadržaj. Naime, cilj je bio usmjeriti pažnju gledatelja na ljude koji stoje iza umjetničkih djela, na pojedince koji stvaraju likovne, glazbene, književne, filmske, kazališne i ine umjetničke opuse te ih na taj način potaknuti da dodatno istraže opuse i djelovanje gostiju koje smo predstavili u emisiji KolibriS.

 

RAZVOJ EMISIJE

 

Emisija je započela s emitiranjem u lipnju 2020. godine na youtube kanalu, da bi od jeseni 2020. počeli s emitiranjem na lokalnim i regionalnim televizijama, a od početka 2021. godine emisija KolibriS se emitirala na ukupno osam televizija u Hrvatskoj.

 

Od lansiranja emisije u lipnju 2020. godine do danas tj. u posljednje dvije godine emitirana je 71 epizoda i ugošćeno isto toliko umjetnika/ica i djelatnika/ica u kulturi. Kroz emisiju KolibriS mogućnost predstavljanja dobili su najrazličitiji umjetnici/ice te su obrađena raznolika umjetnička područja – od vitraja, crteža, grafike, ilustracije, karikature, slikarstva, konceptualnih radova, performansa, videoumjetnosti, skulpture, stakla, papertoysa, lutkarstva, ulične umjetnosti/streetarta, fotografije, grafičkog dizajna, filma, kazališta, keramike, umjetničkog nakita, mode i dizajna, tetoviranja, književnosti, glazbe, obrazovnog sustava i važnosti likovnog odgoja u školama, profesorskih iskustava predavanja na likovnim akademijama, kustoskih poslova i vođenja privatnih i gradskih galerija pa sve do vođenja portala koji promiču umjetnost i kulturu te predstavljaju kvalitetne pojedince.

 

 

Autorice emisije KolibriS:

 

Sonja Švec Španjol – urednica i voditeljica, PR i marketing

Mateja Rusak – vizualni identitet

Broadcast.hr – produkcija

 

 

Emisiju i dalje možete pratiti na kanalima koji ostaju kao arhiva/dokumentacija emisije:

 

youtube kanalu: https://www.youtube.com/EmisijaKolibriS 

Facebook stranici: https://www.facebook.com/KolibriSonja

Facebook grupi:   https://www.facebook.com/groups/178469487464750  

Instagram profilu: https://www.instagram.com/emisija_kolibris

 

Kontakt: emisijakolibris@gmail.com 

 

Televizije na kojima se emitirala emisija KolibriS:

 

Plava tv

Kanal Ri

Varaždinska televizija

Osječka tv

TV Jadran

Dubrovačka televizija

Trend TV

Diadora TV

 

 

Gosti i gošće 1. sezone emisije KolibriS:

 

Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nina Iris Bešlić, Neven Fitnić, Tatjana Politeo, Nik Titanik, Snježana Pokos-Vujec, Katarina Vojković, Tea Gudek Šnajdar, Mateja Rusak, Željko Koprolčec, Barbara Grgić, Julijana Rodić Ozimec, Miran Šabić, Ji Suk Baek, Siniša Reberski, Nikolina Šimunović, Davor Pavelić, Sergije Michieli, Marko Torjanac, Damir Facan-Grdiša, Ana Sladetić, Marko Zubak, René Bitorajac, Svetlana Grubić Samaržija, Lonac, Ivana Mrčela, Romana Tekić, Ivana Bajcer, Anton Vrlić, Jan Kerekeš, Doris Karamatić, Eugen Varzić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Ivan Midžić, Marina Ćorić

 

Gosti i gošće 2. sezone emisije KolibriS:

 

Sandra Radić Parać, Mirela Priselac-Remi, Iva Kožnjak, Maja Cipek, Boris Martinović, Lucija Žuti, Željka Jelavić, Ivana Kutuzović, Sven Klobučar, Ana Salopek, Andrea Cihlar, Vinko Ćemeraš, Ane Paška, Lela Kaplowitz, Ana Bilić, Jasmina Jakopanec, Tanja Radović, Zlatko Ožbolt, Nika Petrović Grilc, Davor Trgovčević, Jelena Miholjević, Max Juhasz, Edit Glavurtić, Ronald Žlabur, Ana Đokić, Boris Sekulić, Arijana Lekić-Fridrih, Igor Baksa, Kristina Kinkela Valčić, Bruno Pavić, Dražen Jerabek, Lea Čeč, Nikola Grabovac, Sanja Bachrach-Krištofić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here