Kratka priča 3: “Ako se slika okrene naopačke” – Nada Mihoković-Kumrić

0
372

Prenosimo kratke priče iz knjige “Znali su što žele” Nade Mihoković-Kumrić.

Priča “Ako se slika okrene naopačke” je iz ciklusa Znali su što žele, koji čine priče o razvijanju moralnih stavova i suživota s drugima.

 

Ako se slika okrene naopačke

 

         Franka je rado provodila vrijeme u atelijeru susjeda slikara. Dok je slikao, najčešće je bez riječi sjedila pokraj njega i sa zanimanjem promatrala kako miješa boje. Katkad mu je predlagala koju bi ona boju s kojom pomiješala. Ubrzo je Franka pokraj slikara crtala i svoju sliku. Sa svojim izborom boja.

         Jednog dana, „ozbiljni profesor matematike s istančanim osjećajem za lijepoˮ, kako je sam sebe opisao, naručio je „jednu lijepu slikuˮ. Na toj slici slikar je predano i dugo radio. Kad je slika bila dovršena, naručitelj ju je dugo pozorno motrio i na kraju, duboko uzdahnuvši, odrješito rekao:

         – To nije ono što sam želio! Slika je dobra, ali pokušajte je malo dotjerati.

         „Dotjerati?!ˮ pomisli slikar i prostrijeli kupca očima.

Ni njemu ni Franki nije se činilo da na slici treba išta dotjerivati. Kako je kupac uvijek u pravu, tako je slikar obećao da će je „dotjeratiˮ. Motiv je ostao isti, no dodao je neke detalje i nanio novi sloj boje, nijansu tamniji. Franka je šutke iz kuta pratila slikareve poteze kistom i nakon tjedan dana upitala:

         – Kad opet dolazi onaj profesor?

         – Ma sutra! – s uzdahom će slikar.

         – Slika nije ništa bolja. – klikne djevojčica iskreno. Imala je i neobičan prijedlog: – Bila bi bolja da je okreneš naopačke. – Ako se profesoru svidi obrnuta slika, potpiši je pred njim.

Slikar začuđeno pogleda djevojčicu i polako okrene platno naopačke. Nakon kraćeg razmišljanja i gledanja u obrnutu sliku reče:

         – Hm, mmm! Gle, gle! Zar to profesor želi?

         Franka doda da je profesor zapravo zvučao kao da ne zna što želi. Slikaru se pak činilo da mu je detaljno objasnio. No djevojčica se nije dala zbuniti:

– Slika je doista bolja ako se okrene naopačke! 

Slikar odmahne glavom u nevjerici i šutke nastavi dotjerivati sliku. Franka se našla u atelijeru i kad je profesor ponovno navratio. Nakon promatranja slike iz svih mogućih kutova i pod svim mogućim osvjetljenjima muklim je glasom objasnio da slika jest bolja, ali bi mogla biti i bolja.

Slikar se uznemirio. Nimalo smireno uvjeravao je profesora „da slika ne može biti bolja, da on stvarno ne razumije što on smatra dobrom slikom. Ako mu se ne sviđa, neka je i ne plati. Ne misli je više dlačicom kista pipnuti! Nek’ mu se skupa s njom nosi s očiju! Ako pak sliku neće, čekat će u kutu novog kupca.ˮ

         Profesor ga je mirno saslušao i još mirnije rekao da će opet navratiti u slučaju da se gospodin slikar predomisli i popravi sliku. Slikar je ljutito odmahnuo rukom mrmljajući:

– Popravljati nepopravljivo?! – odložio je profesorovu sliku u kut i počeo raditi na novoj, za novog klijenta.

 Franka je bila u posjetu slikaru i sljedeći put kad je profesor navratio. No umjetnik je bio u dvorištu i djevojčica je sama iznijela sliku pred zahtjevnog profesora. Kad se umjetnik vratio u atelijer, shvatio je da ju je djevojčica okrenula naopačke. Dok je razmišljao treba li se umiješati ili ne, profesor je uzviknuo:

         – To, majstore! Tooo! To je ono što sam želio!

         Slikar iznenađeno digne obrve i pogleda u djevojčicu. Ona se pobjedonosno osmjehne. Još je dugo nakon profesorova odlaska slikar vrtio glavom u nevjerici. Poslije je djevojčici priznao da je zapravo ispod maske bijesa i nezadovoljstva bio izvan sebe od radosti što se njegove slike mogu doživljavati i naopačke. Ona je pak s osmijehom dodala:

         – I ja izvedem isti trik na satu Likovnog. Ako se moja slika mnogima ne sviđa, okrenem je naopačke. Tada sam sigurna da ću dobiti peticu.

 

 

Buy Me A Coffee

 

 

O autorici: Nada Mihoković-Kumrić rođena je 23. 6. 1951. u Novigradu Podravskom.

Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju u emisiji Stigla je pošta i u dječjim listovima (Male novineKekec i Plavi vjesnik). Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju (Priča za laku noćPriča za male i velike), u dječjim listovima (RadostModra lastaSmibPrvi izborCvitakVesela sveskaŠalji dalje), tjednicima (Vikend Arena), u časopisima (Književnost i dijeteNagnuća) i drugim publikacijama (Zaprešićki godišnjakLjetopis grada Velike GoriceTuropoljska čitankaMaturanti staroga kova VINaš domKc-FokusSuper Magnum). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste, također 1988., prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine, trećom nagradom za kratku priču – satiru na Danima Slavka Kolara 2018. Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu „Mato Lovrak” za najbolji dječji romanu 1995. (do sada 5 izdanja). Godine 1996. objavila je zbirku pripovjedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac (do sada 2 izdanja), 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još (do sada 5 izdanja), 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči, a 2015. zbirku priča za male (i) velike Imaš izbor, 2017. roman za mladež I onda se ponovo zaljubila, nagrađen nagradom „Neretvanska maslina“ 2018. Iste godine objavljuje i zbirku osvrta i ogleda Čitateljsko oko, a 2019. zbirku osvrta i zapisa o pisanju Spisateljsko oko i slikovnicu Što mrak i strah imaju s brojkama i slovima. Godine 2020. izlazi Igra zalazećeg sunca, zbirka priča za odrasle, 2021. Lađa od srca, zbirka priča za djecu, 2022. Priče za velike i male mudroljupce, a 2023. zbirka za mladež, Znali su što žele.

Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom Adjusted, a prema tom romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom.

Od godine 2005. romani Lastin rep i Tko vjeruje u rode još, izlaze izmijenjeni i redizajnirani, kao i roman Mrazovac 2006. godine.

Romani Prilagođeni i Vjetar kroz kosu objavljeni su u digitalnom izdanju 2016.

Živi u Velikoj Gorici.

Kontakt: mihokovic.nada@gmail.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here