Kratka priča 2: “Romantična večer” – Nada Mihoković-Kumrić

0
173

Prenosimo kratke priče iz knjige “Znali su što žele” Nade Mihoković-Kumrić.

Priča “Romantična večer” je iz ciklusa U ritmu srca, u kojem su okupljene priče koje govore o prvim ljubavima i razočaranjima.

 

Romantična večer

 

      Da se Emil na prvi pogled svidio Evi, najprije je saznala njezina najbolja prijateljica Ana. Najbolji pak Emilov prijatelj Tomislav saznao je da se njemu na prvi pogled svidjela Eva. Emil je saznao da se Tomislavu sviđa Ana. I evo ih u začaranom krugu ljubavi!

     Te su večeri Tomislavovi roditelji imali karte za kazalište i Emilu je iznio zanimljiv prijedlog.

     – Tulum usred tjedna?! – iznenađeno će on.

     – Pozovem tebe, ti pozoveš Evu! – reče Tomislav. – Ona neka dođe s Anom. Reći ćemo im da smo pozvali Lanu i Karla, Maksa i Vlatku i još neke iz razreda. Oni se neće pojaviti, a onda mi stupamo u akciju! Za nas četvero pripremit ćemo romantičnu večer.

     – Tomi, to se zove prijevara!

     – Emile, to se zove snalažljivost!

     Tomislav i Emil cijelo su poslijepodne zaneseni i uzbuđeni čistili su stan i pripremali jelovnik. Jedino nisu mogli odlučiti bi li dvije mirisne svijeće na sredini stola ostavljale romantičniji ugođaj ako ugase žarulju na stropu.

     Njihovu dvojbu prekinulo je kućno zvonce. Na sredini stola gore dvije svijeće, a na stropu svijetli žarulja!

     Kad se sve četvero našlo za stolom, za Tomislava i Emila sve je izgledalo upravo onako kako su zamislili! Romantika se osjećala i u zraku. Raspoložene i uzbuđene, Eva i Ana hvalile su sendviče, kekse i grickalice. Svidjele su im se i svijeće na sredini stola.

     Međutim, svijećama se nije svidjelo što im blještava konkurencija sa stropa kvari romantični ugođaj…

     – Gasi se, žaruljo, uz nas je zabava svečanija! – jednoglasno će svijeće. Žarulja zahihoće:

     – Ho, ho, svjećuljci! Vaši plamičci nepoželjni su u mojem carstvu svjetlosti!

     – O ladi, nabusita žaruljo! Nemaš blage veze o romantici.

     – Ha! Baš svašta! – smijuljila se žarulja. – Pri vašoj svjetlosti za vrijeme plesa jedni bi drugima gazili po nogama!

     – He, he, žaruljo, žaruljice! – svijeće će samouvjereno. – Mnogima ne bi bilo krivo! Uostalom, uz naše prigušeno svjetlo zaljubljeni lakše sakriju zbunjenost i sramežljivost.

     – Ma dovoljan je jedan moj dah i nema vas! – važno će žarulja i punim plućima puhne u svijeće. Dugo su se borile, tinjale, tinjale, a na kraju ipak utrnuše. Tomislav ih drhtavim rukama ponovno upali.

     – Eto vidiš, umišljena žaruljo! Nitko se ne buni da i mi gorimo! – ponosno opet zaiskre svijeće.

     Žarulja samo što se na stropu nije raspuknula od bijesa i ljubomore.

     – Ali jaaa vas ne želim u svojem carstvu svjetlosti! – izdere se.

     Punim plućima udahne zraka, no kad ga htjede ispuhati u svijeće – krc, krc! – nestane struje! Svijeće su se zadovoljno smješkale, što je žarulja odjednom oglušila, oslijepila i zašutjela.

     Budući da je prekidač ostao otvoren, pri kraju večere žarulja ponovno bljesne punim sjajem.

     – Zar ste počeli bez mene?! – upita znatiželjno se osvrćući lijevo-desno.

     – Bee, umišljenka! – podrugljivo će svijeće. – Što nas nisi spriječila? Dečki uživaju, Evi i Ani također se sviđa romantika koju stvaramo.

     – Ne pravite se važne, voštanice! Ljudi ipak više vole moju raskošnu svjetlost! Vas pale samo u slučaju nestanka struje.

     – Vau! Vrlo samouvjereno razmišljanje, tašta žaruljo! – reče jedna svijeća.

     Evu ponovni bljesak žarulje gotovo zaslijepi. Pokrije oči rukama i predloži da žarulju ipak ugase. I Ana se složila da je uz svijeće ugodnije i romantičnije večerati. Tomislav i Emil nisu bili protiv!

     Žarulja je ostala u šoku. Ne uspije se pobuniti jer Tomislav naglo pritisne prekidač. Dok je ona tonula u mrak i dubok san, svijeće su sjale sve jačim i jasnijim plamenom.

 

Buy Me A Coffee

 

O autorici: Nada Mihoković-Kumrić rođena je 23. 6. 1951. u Novigradu Podravskom.

Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju u emisiji Stigla je pošta i u dječjim listovima (Male novineKekec i Plavi vjesnik). Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju (Priča za laku noćPriča za male i velike), u dječjim listovima (RadostModra lastaSmibPrvi izborCvitakVesela sveskaŠalji dalje), tjednicima (Vikend Arena), u časopisima (Književnost i dijeteNagnuća) i drugim publikacijama (Zaprešićki godišnjakLjetopis grada Velike GoriceTuropoljska čitankaMaturanti staroga kova VINaš domKc-FokusSuper Magnum). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste, također 1988., prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine, trećom nagradom za kratku priču – satiru na Danima Slavka Kolara 2018. Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu „Mato Lovrak” za najbolji dječji romanu 1995. (do sada 5 izdanja). Godine 1996. objavila je zbirku pripovjedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac (do sada 2 izdanja), 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još (do sada 5 izdanja), 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči, a 2015. zbirku priča za male (i) velike Imaš izbor, 2017. roman za mladež I onda se ponovo zaljubila, nagrađen nagradom „Neretvanska maslina“ 2018. Iste godine objavljuje i zbirku osvrta i ogleda Čitateljsko oko, a 2019. zbirku osvrta i zapisa o pisanju Spisateljsko oko i slikovnicu Što mrak i strah imaju s brojkama i slovima. Godine 2020. izlazi Igra zalazećeg sunca, zbirka priča za odrasle, 2021. Lađa od srca, zbirka priča za djecu, 2022. Priče za velike i male mudroljupce, a 2023. zbirka za mladež, Znali su što žele.

Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom Adjusted, a prema tom romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom.

Od godine 2005. romani Lastin rep i Tko vjeruje u rode još, izlaze izmijenjeni i redizajnirani, kao i roman Mrazovac 2006. godine.

Romani Prilagođeni i Vjetar kroz kosu objavljeni su u digitalnom izdanju 2016.

Živi u Velikoj Gorici.

Kontakt: mihokovic.nada@gmail.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here