Književni natječaj: Predrag Matvejević

0
813
Foto: C. K.

Portal Radio Gornji grad i Suzana Matvejević u suradnji s Manjinskim društvom pisaca u Hrvatskoj raspisuje Književnu nagradu Predrag Matvejević.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Nagrada se dodjeljivala svakog 7. listopada (na njegov rođendan) za knjige izdate u posljednje tri godine na području “regije” (odnosno bivše Jugoslavije), dakle za knjige izdane 2018.,2019., 2020. godine.

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području. (Time se ne bi izražavao nikakav politički unitarizam, već činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno tržište, iz jezičnih i kulturnih razloga. Ujedinjeni u različitosti, poput Europe, sličnosti su ipak opstojale, iako su različitosti politički prevagnule).

Knjige je potrebno u tri primjerka dostaviti do prvog rujna (1. 9. 2021.) na adresu: Manjinsko društvo pisca, Petrovogorska 16 A, 10 000 Zagreb

Knjige će ove godine ocjenjivati stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić.

Autor Djela koje bude najbolje ocijenjeno nagradit će se skulpturu koju je posebno za ovu priliku osmislio i izveo beogradski kipar Mrđan Bajić, te plaketom. Proglašenje dobitnika biti će 7. listopada (oktobra) u Zagrebu.

Za portal Radio Gornji Grad, urednik Marijan Grakalić, tajnik Manjinskog društva pisaca

Izvor i detalji natječaja: radiogornjigrad.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here