Izložba “Kad odrastem, bit ću bogatašica” – Kutina

0
1123

Izložba Ane Opalić i Barbare MatejčićKad odrastem, bit ću bogatašica”, organizirana u okviru festivala Djevojke su čudne može se pogledati u Galeriji Muzeja Moslavine do kraja ovog tjedna u terminima: utorak i četvrtak 17-19 sati, te srijeda i petak 10-13 sati uz pridržavanje novih epidemioloških mjera.

Izložba je financirana od strane Ministarstva kulture RH.

O izložbi:

Audio-vizualna izložba Kad odrastem, bit ću bogatašica obuhvaća izbor iz fotografija Ane Opalić i razgovora s djecom u romskim naseljima , koje je vodila Barbara Matejčić. Autorice se zaustavljaju u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti.

„Audio-vizualnom izložbom Kad odrastem, bit ću bogatašica zaustavljamo se u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Kako bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, koje su iste kao i želje bilo koje druge djece, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih u tome neće uspjeti. Nejednakost u kojoj odrastaju nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove.„

Iz teksta Barbare Matejčić

 

Ana Opalić rođena je 1972. godine u Dubrovniku.
1997. godine diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991. godine.
2003. predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno sa Borisom Cvjetanovićem).
2009. dobila je 2. nagradu na natječajnoj izložbi T-HTnagrada@msu.hr.
2016. godine u koautorstvu sa umjetnicom Vesnom Mačković dobila je 3.nagradu na izložbi T-HTnagrada@msu.hr
Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com)
Redateljica je i snimateljica dva dokumentarna filma Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek, 2018. Koji su premijerno prikazani na Zagreb Dox i Dok Leipzig filmskim festivalima.
Objavila je dvije knjige fotografija: Brsalje, 2017. i Dom, 2018. te u koautorstvu sa arhitektom Davidom Kabalinom knjigu Dubrovački karavanski put, 2019.
Živi i radi u Zagrebu.

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i spisateljica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Radijske dokumentarce je radila za Treći program Hrvatskoga radija. Surađuje s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađivana je za svoj rad te je dobitnica nekoliko europskih stipendija. Autorica je knjige Kako ste? (izdanje zaklade Heinrich Böll). Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here