Izložba: Frau Bildhauer/Gospođa kipar

0
1246

 

Vrijeme: od utorka 20.4.2021. do 8.5.2021. godine

Izložba: Grupna izložba 12 hrvatskih kiparica

Mjesto: Galerija Tart, Villach, Austrija

Naziv izložbe: Frau Bildhauer /Gospođa kipar

 

Izložbe prezentira kiparska djela načinjena ženskom rukom.

Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe. Izložba je prvobitno planirana za Relativnu galeriju u Rijeci u travnju ali zbog zatvaranja kulture od strane Stožera civilne zaštite, postav je prenesen u galeriju Tart u Villachu gdje će iduća tri tjedna biti predstavljen austrijskoj publici. 

Kreativna industrija Europe, koja od prošle godine provodi aktivnu galerijsku praksu,  odnedavno surađuje s koruškim udruženjem za kulturu Tart – Together Art a ova izložba je prvi međunarodni kompleksni zajednički poduhvat. U planu je aktivna umjetnička razmjena u oba smjera koja će u najvećoj mjeri ovisiti o spremnosti Rijeke da podrži Relativnu galeriju i KIE u ambicioznom galerijskom i kulturnom programu. Brzina kojom je sve organizirano u KIE pripisuju vrlo sposobnom management timu, a KIE u svom programu i ima zastupanje umjetnika na način jednostavne neinstitucionalne prakse koja je daleko učinkovitija i životnija od uobičajene galerijske prakse, opterećene golemom birokracijom.

Zašto tema ženskog kiparstva? I je li u pitanju seksizam, feminizam ili neki od „izama“ što je organizatoricama izložbe Dijani Lukić i Lei Maravić sporadično spočitavano iz određenih krugova.

Kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene tradicionalno bile sputavane. Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje prenosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja. Kiparice ne daju odgovore ali daju velebna umjetnička djela a odgovore će svaki posjetitelj izložbe potražiti u presjecima osobnih i kolektivnih iskustava. Naše gospođe, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama ali i miluju materijal te mu udahnjuju život i dušu, stvoriteljice su i vrijedne svake pažnje i poštovanja a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo.

Kiparice: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić i Lea Maravić.

Kustosica izložbe u Austriji je slikarica i angažirana umjetnica Dijana Lukić.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here