INTERVJU: One su tu

0
362

Povodom nacionalne izložbe u Vinkovcima pod nazivom “One su tu” kojom se obilježava Međunarodni dan žena akademskoj kiparici Ani Čolaković i vizualnoj umjetnici Ivi Muškić postavili smo nekoliko pitanja.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena po četvrti put realizirat će se u Vinkovcima izložba „One su tu“. Možete nam pobliže objasniti o kakvoj izložbi je riječ?

Riječ je o nacionalnoj izložbi natječajnog karaktera kojoj je cilj povećati vidljivost žena umjetnica, prikazati različitost u njihovom djelovanju i tako educirati publiku, potaknuti interes i širiti vidike.

 

Tko je organizator navedene izložbe i kako ste došli na ideju za ovaj projekt?

Projekt ONE SU TU provodi akademska kiparica Ana Čolaković u suradnji s vizualnom umjetnicom Ivom Muškić.

Pa krenimo ispočetka… Prve dvije izložbe u Vinkovcima na „osmi mart“  2018. i 2019. godine odvile su se na inicijativu kipara Ivana Križanca, to su bile izložbe pozivnog karaktera na kojima su izlagale umjetnice Vukovarsko-srijemske županije. 2020. godine se nametnula ideja o preuzimanju odgovornosti i organizaciji izložbe. Odmah smo znale da želimo natječajnu izložbu zvučnog naziva i da želimo da ta izložba traje. Raspodjela poslova je došla vrlo spontano, Ana je preuzela inicijativu u organizacijskom smislu planiranja izložbe (tko, što, gdje, kad i kako), a kako je Iva već prije imala iskustva u digitalnom oblikovanju preuzela je digitalno oblikovanje promotivnih materijala (dizajn plakata, kataloga i sl.).

Iako su nam uloge podijeljene zapravo smo cijelo vrijeme obje upućene u cijeli proces, razmjenjujemo mišljenja kako bi došle do najboljeg mogućeg rezultata.

Zajednički poslovi su oni ključni koji zapravo čine samu izložbu, a to je žiriranje izložbe koje svake godine odrađujemo nas dvije uz treću, pridruženu članicu koja je ujedno i autorica pregovora. Pridružena članica žirija daje nam novu perspektivu i tako pomaže očuvati svježinu u odabiru umjetnica koje se predstavljaju na izložbi. Prva pridružena članica žirija bila je dr.sc. Lana Skender, a nakon nje smo imale dvije umjetnice dr. art. Ines Matijević  Cakić, izv. prof. i dr. art. Vlatku Škoro. Svidio nam se koncept u kojem umjetnice preuzimaju ulogu kustosa pa tako i ove godine imamo kiparicu, Božicu Deu Matasić, red. prof. art.

Dodatno uz žiriranje, zajedno postavljamo izložbu i promoviramo izložbu na društvenim mrežama i u medijima. 

Nakon odmaka od četiri godine, vidite li sada neku razliku između početka i sada već četvrtog natječaja? je li odaziv veći, kakve su reakcije i povratne informacije?

Odaziv je zapravo od samog početka bio jako dobar, umjetnicama se na prvu svidjela ideja projekta te su je svojim prijavama podržale. Nakon otvaranja prve izložbe, pa i svih ostalih reakcije autorica ali publike su bile odlične. To je ono što pokazuje da ova izložba ima perspektivu. Pozitivne reakcije nas guraju da predano radimo na ovom projektu i pružimo, kako afirmiranim umjetnicama tako i umjetnicama novog naraštaja da svoj rad predstave  publici. Nadamo se kako ćemo se nastaviti međusobno podržavat jer jedino tako možemo pojačati svoju vidljivost i osvijestiti okolini naše djelovanje.

 

Što ste htjeli poručiti samim nazivom izložbe „One su tu“?

Nazivom izložbe htjele smo staviti naglasak na to kako umjetnice zaista jesu tu, zaista jesu prisutne i svojim djelovanjem često probijaju granice i ustaljena pravila koja su nametnuta, utječu na razvijanje vizualnog stvaralaštva i aktivno sudjeluju na umjetničkoj sceni. Iako su još uvijek manje zastupljene u izlagačkom prostoru od svojih kolega, mogu im parirati. Promišljajući o ovoj problematici došle smo do naziva izložbe One su tu.

Smatrate li da su žene premalo zastupljene odnosno vidljive u umjetnosti?

Za razliku od prošlosti kada se umjetnost smatrala muškim zanimanjem danas su žene aktivnije i u postotku ima puno veći broj žena umjetnica koje studiraju na umjetničkim akademijama, primjerice iz statističke studije ak. god. 2014./2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu je studirao duplo veći broj studentica nego studenata, dok je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci taj broj bio čak četiri puta veći. Nije nerealno naslutiti da je taj srazmjer danas još naglašeniji, no svakako, bez obzira što žena ima više nekako se ipak uspješnost i vidljivost žena i muškaraca u umjetnosti izjednačuje. Nameće se pitanje je li presudna kvaliteta izraza u umjetnosti žena, s obzirom da ih u postotku ima više ili ipak još uvijek lakše dajemo svoje povjerenje muškarcima?

 

Na koji način žene mogu biti više vidljive u umjetnosti? Ovaj projekt definitivno je jedan od načina, ali društvo u cjelini, kao i same žene svakako može učini nešto više?

Generalno je važno promicati umjetnost i kulturu. Umjetnost nam daje slobodu, propituje, kritizira, osvrće se na aktualno ali i ono što je bilo prije,  na samom kraju njeguje duh.  Naš zadatak je odgajati publiku, poticati i razvijati kreativno i kritičko mišljenje, nuditi kvalitetne sadržaje već u najranijoj dobi. Na taj način odgajat ćemo generacije koje će cijeniti stvaralaštvo, razviti istančan ukus, promišljati i stvarati.

Kakav je odaziv bio do sada? Jeste li zadovoljni kako je projekt popraćen od strane publike i medija?

Odaziv na natječaj je svake godine iznenađujuće velik. Projekt je iznimno dobro prihvaćen kako među publikom tako i među umjetnicama. Ove godine prijavilo se 136 autorica iz cijele Hrvatske.  Na izložbi je do sada predstavljeno stotinjak umjetnica. Projekt je medijski popraćen, nastojimo ga što bolje oglasiti svake godine. Drago nam je da je odaziv publike na otvorenju izložbe svake godine sve veći, s tim da treba naglasiti da zbog epidemiološke situacije 2021. godine nije bilo klasičnog otvorenja. Projekt ima podršku Grada Vinkovaca i Gradskog muzeja Vinkovci, a ove godine dobit će potporu i Vukovarsko-srijemske županije. Također, svake godine imamo sve veći broj donacija što govori o tome kako projekt zbilja ima perspektivu i može s  godinama još više rasti i razvijati se.

 

Na natječaj se može prijaviti sa bilo kojem medijem i tehnikom. Koji mediji i tehnike su do sada bili najzastupljeniji?

Umjetnice koje su do sada izlagale na ovoj izložbi nemaju zajednički stil, blizak rukopis ili temu, i upravo je to ono što je važno. Bave se različitim problematikama, kroz širok spektar medija kao što su crtež, slikarstvo, kiparstvo, grafika, fotografija, video i instalacija.

 

Što možemo očekivati na predstojećoj izložbi? Odnosno koja su vaša očekivanja što se tiče radova koji će pristići i same izložbe?

Možete očekivati nove radove i nova imena kao presjek aktualne umjetničke scene s potpisom žena umjetnica. Izložba je prve dvije godine predstavljena u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač Vinkovci, no zbog renovacije galerije prošle je godine izmještena u Galeriji fotografije Meraja. Ove godine izložba će biti predstavljena u potpuno novom prostoru na iznimno atraktivnoj lokaciji na adresi Duga ul. 18 A. Svečano otvorenje, kao i prethodnih godina održat će se simbolično 8. ožujka (srijeda) 2023. godine u 18 sati u Vinkovcima. Na izložbi će svoje radove predstaviti trideset i osam umjetnica. Ulaz je otvoren za sve posjetitelje. Sve radove dosadašnjih izlagačica kao i sve novosti vezane za ovogodišnju izložbu možete pratiti na Instagram i Facebook stranici One su tu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here