Virtualna izložba fotografija: “FOTOIMPRESIJE – KRAJOLICI” – Božidar Kasal

0
2122

 

Prenosimo sedamnaestu samostalnu izložbu fotografija Božidara Kasala “Fotoimpresije – krajolici” prvotno objavljene na stranicama “Knjižnice grada Zagreba”.

Božidar o fotografijama kaže:

“Za ovu sam izložbu odabrao 30-tak fotografija snimljenih u petnaest raznih zemalja svijeta u posljednjih 15 godina. Radi se o karakterističnim fotografijama koje, na neki način, predstavljaju i opisuju danu zemlju. To su slike očaravajućih pejzaža Grand Canyona i Doline smrti, plantaža čaja i misterioznih bazaltnih stupova Južne Koreje, portugalskih terasa s maslinovim stablima, zelene livade Engleske i žitna polja Francuske. Slijede zastrašujuće, a prelijepe obalne stijene južne Australije i zalaz sunca na jezeru Peten u Guatemali, snježno bijele stijene turskih Pamukkala te let galeba iznad norveškog fjorda. Tu su i crvena kolumbijska pustinja Tatacoa, otočni muzej Belizea, ledenjaci argentinske Patagonije i plamene stijene Ognjene zemlje.

Posebno se ističe serija fotografija rižinih polja koje djeluju gotovo nestvarno, poput slikarskih grafika. Snimljene su na jugu Kine u pokrajini Yunnan na granici s Vijetnamom. Puno je pažnje posvećeno boji, jer ona naglašava ambijentalnu situaciju i atmosferu trenutka. Kolorit polja riže ovisi o nadmorskoj visini, o dobu godine i sezoni rasta riže te o rasvjeti u razno vrijeme dana.

I, naravno, putovanje zaključujemo jedinstvenim krajolicima naših Kornata i prelijepe doline Gacke u nadi da će gledatelj osjetiti karakteristični šarm i specifičnu ljepotu prikazanih krajolika koje sam ja osjetio snimajući ih.”

 

 

O autoru: Božidar Kasal, AFIAP

Božidar Kasal je diplomirao atomsku i molekularnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te magistrirao s temom iz područja mjerenja kvalitete fotografskih objektiva i kvalitete fotografskih slika. Kasnije, kao specijalist medicinske fizike, i dalje se bavi kvalitetom slika.
Fotografijom se bavi od gimnazijskih dana, a posebno preko izlagačke sekcije Fotokluba Zagreb od 2007. godine. Sudjelovao je na više od stotinu natjecateljskih izložbi širom svijeta te na nekoliko desetaka kolektivnih i klupskih predstavljanja u domovini i izvan nje. Dobitnik je brojnih nagrada i pohvala u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2011. godine nositelj je međunarodnog umjetničkog fotografskog zvanja AFIAP.
Godine 2017. dodijeljena mu je vrlo prestižna hrvatska fotografska nagrada “Tošo Dabac“ za doprinos razvoju i promociji hrvatske fotografije u zemlji i svijetu.
U godinama 2017.i 2019. aktivno je sudjelovao u organizaciji Foto festivala u Australiji i Južnoj Koreji, gdje su te izložbe bile prva predstavljanja hrvatske fotografije ikada.
Sa stanovišta fotografske umjetnosti, najviše ga privlače zanimljivi pejzaži, putna i ulična fotografija, portreti ljudi u njihovim životnim ambijentima, priče iz njihove svakodnevnice. Posjetio je preko 60 zemalja svijeta i posjeduje impresivnu zbirku putnih fotografija, etnografskih detalja i portreta.

“FOTOIMPRESIJE – KRAJOLICI” je sedamnaesta samostalna izložba Božidara Kasala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here