DIGITALNA NOĆ MUZEJA – 29.siječnja 2021.

0
859
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sudjelovanje u šesnaestoj po redu Noći muzeja, prijavio je 171. sudionik, muzejska, baštinska ili obrazovna institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja, iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima. U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom covida 19, u Hrvatskoj i razornim potresom u Zagrebu, a nedavno u Petrinji, Sisku i Glini, većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu.

Organiziranje Digitalne Noći muzeja, iskazuje se veliki interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnostima putem digitalnih medija. Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će u Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 – 23.00 sati, pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr , kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova.

Također, atraktivnosti događaja doprinijet će i HRT, koja priprema poseban program na HTV u kojima će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima. Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja proteklih godina, organizatori šesnaeste po redu Noći muzeja ukazuju na značenje opstojnosti muzeja u uvjetima globalne krize, te će zajedeno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da sudjeluje i uživa u virtualnim izdanjima pripremljenih događanja.

Uspjehu Noći muzeja svih ovih godina, doprinijele su brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije, kreirajući atraktivne programi, koji su privlačili kako tradicionalnu muzejsku publika tako i „novu publiku“, koja je dijelom potekla i nastala i na programima Noći muzeja. Organizatori posebnu zahvalnost duguju svim medijima, pokroviteljima, partnerima i sponzorima, kao i svim gradovima, općinama i mjestima koji su i ove godine potvrdili važnost opstojnosti ove kulturne manifestacije.

Izvor: Hrvatsko muzejsko društvo

Noć muzeja: https://nocmuzeja.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here