Čitateljsko oko – Nada Mihoković-Kumrić

0
1626

„Najnovija knjiga Nade Mihoković-Kumrić Čitateljsko oko donosi osvrte iz vidokruga suvremenika na djela hrvatske dječje književnosti objavljena između 2009. i 2017. godine… U tim osvrtima daje dosta opširne prikaze knjiga pokušavajući dokučiti okolnosti u kojima djelo nastaje i smisao koji može dječji recipijent pronaći u njemu. Zanimljiv je izbor djela o kojima piše, od još neafirmiranih autora (Ana Benačić) do vrlo poznatih autora koji su svojim pisanjem već zadužili hrvatsku književnost (Ivana Brlić-Mažuranić, Božidar Prosenjak i Hrvoje Hitrec).

Knjiga Čitateljsko oko dobrodošao je prilog koji će barem malo ispuniti prazninu kritičkog čitanja suvremene hrvatske dječje književnosti.“

Dr.sc. Dubravka Težak

 

„U svakom slučaju, i zamisao i napor ove dječje spisateljice (plodne, značajne, suvremene) zaslužuje svako priznanje. Nada Mihoković-Kumrić ovime je potvrdila da je itekako svjesna – kao majka, baka, a ponajviše kao spisateljica i javna djelatnica – da nije dovoljno samo (na)pisati za dijete, nego i nastojati otvoriti njegovo ok (i probuditi njegovo srce) za knjigu. Ta njezina gesta je svakako iznimna, zaslužuje ne samo priznanje nego i javno objavljivanje. I potom: ova njezina knjiga trebala bi doprijeti ne samo do školskih knjižnica nego ponajprije do školskih zbornica i roditeljskih vijeća. Tada će ispuniti svoju pravu svrhu.“

Prof. emer. Stjepan Hranjec

 

Bilješka o autorici: Nada Mihoković-Kumrić rođena je 23. 6. 1951. u Novigradu Podravskom.

Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju u emisiji Stigla je pošta i u dječjim listovima (Male novine, Kekec i Plavi vjesnik). Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju (Priča za laku noć, Priča za male i velike), u dječjim listovima (Radost, Modra lasta, Smib, Prvi izbor, Cvitak, Vesela sveska, Šalji dalje), tjednicima (Vikend i Arena), u časopisima (Književnost i dijete, Nagnuća) i drugim publikacijama (Zaprešićki godišnjak, Ljetopis grada Velike Gorice, Turopoljska čitanka, Maturanti staroga kova VI, Naš dom, Kc-Fokus, Super Magnum). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste, također 1988., prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine, trećom nagradom za kratku priču – satiru na Danima Slavka Kolara 2018. Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu „Mato Lovrak” za najbolji dječji romanu 1995. (do sada 5 izdanja). Godine 1996. objavila je zbirku pripovjedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac (do sada 2 izdanja), 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još (do sada 5 izdanja), 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči, a 2015. zbirku priča za male (i) velike Imaš izbor, 2017. roman za mladež I onda se ponovo zaljubila, nagrađen nagradom „Neretvanska maslina“ 2018. Iste godine objavljuje i zbirku osvrta i ogleda Čitateljsko oko, a 2019. zbirku osvrta i zapisa o pisanju Spisateljsko oko i slikovnicu Što mrak i strah imaju s brojkama i slovima.

Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom Adjusted, a prema tom romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom.

Od godine 2005. romani Lastin rep i Tko vjeruje u rode još, izlaze izmijenjeni i redizajnirani, kao i roman Mrazovac 2006. godine.

Romani Prilagođeni i Vjetar kroz kosu objavljeni su u digitalnom izdanju 2016.

Živi u Velikoj Gorici.

Podatci o knjigama dostupni su na internetskim stranicama:

nadamihokovickumric.from.hr

http://free-zg.t-com.hr/Nada­_Mihokovic

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here