Besplatne kazališne radionice Irene Boćkai i Vilima Matule

0
951

 

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost poziva sve građane da  se prijave na besplatne kazališne radionice u sklopu projekta Dani Zapruđa. Voditelji besplatnih radionica “Disanje kvarta” su glumac Vilim Matula i izvedbena umjetnica Irena Boćkai. Pozivamo sve građane entuzijaste neovisno o njihovom scenskom iskustvu da se prijave na kazališnu radionicu koja će se održavati u šest termina u Kulturnom centru Travno i u javnom prostoru Novog Zagreba odnosno Zapruđa, a za koju će biti ograničen broj od 10 polaznika. 

Termini radionice će biti objavljeni čim popuste mjere ograničenja u kazališnim prostorima. Zbog velikog zanimanja pozivamo zainteresirane da svoj interes prijave na email info@arktik.eu, te ćemo njihovu potvrdu sudjelovanja zatražiti kad saznamo datume održavanja.

Na radionici ćemo stvarati zajednički umjetnički izvedbeni rad u svrhu nastupa pred publikom u sklopu programa Dani Zapruđa

Svaka radionica će imati poseban naglasak na jednoj temi: Disanje; Kvart; Corona Covid-19; Potres; Zagreb; Zapruđe (i ostala naselja Novog Zagreba) poslije corone, utopija i distopija; ekonomska i klimatska katastrofa ili prilika da promijenimo društvo i način. Tijekom šest radionica kazališno-performativni zadaci vježbat će se metodom improvizacije, individualne i grupne, te učiti stvaranje zvučne slike na ove teme, tekstualnog sadržaja, pokreta, scenografije i rekvizita. Koristeći reciklabilne i/ili otpadne materijale stvarat će se rekviziti, kostimi i proizvođači zvuka koji će se koristiti u predstavi. 

Pozivamo sve zainteresirane građane da zajednički ispričamo priču o Novom Zagrebu. Posebnost ove radionice jest inkluzija, stoga nam je želje da stvorimo skupinu od 10 raznovrsnih pojedinaca i kazališnih entuzijasta bez obzira na njihovo prethodno scensko iskustvo.

Umjetnička voditeljica Vesna Mačković o projektu kaže: Inspirirani željom za umjetničkim osvješćivanjem utjecaja zdravlja pojedinca na zdravlje zajednice, ali i obrnuto, te potrebom da jačamo kvartovsko zajedništvo za razne vrste društvenih kriza (zdravstvenih, sigurnosnih, moralnih) pozvat ćemo stanovnike Zapruđa i drugih zagrebačkih kvartova u zajedničko stvaranje umjetničkog izvedbenog rada koji oslikava njihova iskustva, promišljanja i želje vezane uz ovu temu.

 

 

Više informacija o konceptu rada i tehnikama koje će se koristiti: https://www.arktik.eu/novosti/besplatne-kazalisne-radionice-povodom-dana-zapruda-disanje-kvarta

Radionice se održavaju u sklopu projekta Sukultura. Organizaciju radionica sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

O voditeljima

Irena Boćkai

Irena Boćkai autorica je i izvođačica u performansima i predstavama vizualnog kazališta te interdisciplinarnim projektima koji izvedbene umjetnosti dovode u relaciju s oblicima društvenog i ekološkog djelovanja i novim tehnologijama. Trenutno polazi Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i MA izvanredni studij neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

         Irena Boćkai – privatna arhiva

 

Vilim Matula

Glumac Vilim Matula rođen je u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramskih umjetnosti. Poslije završene akademije neko vrijeme radi u Kazalištu Komedija, a potom je deset godina član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Poslije ZKM-a godinama djeluje kao samostalni umjetnik a od 2014. je član Kazališta Kerempuh. Višestruko je nagrađivan za svoje uloge (Nagrada “Orlando” dva puta, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada “Vladimir Nazor”, Nagrada “Dubravko Dujšin”). 

Vilim Matula – foto: Jovica Drobnjak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here