BEK: Ženski pjesnički blok

0
959

 

Ostanite doma i čitajte poeziju

ŠEST ZBIRKI SUVREMENIH HRVATSKIH PJESNIKINJA BESPLATNO DOSTUPNE NA INTERNETU – OD MLADIH GORANOVKI DO DOBITNICA GORANOVA VIJENCA

 

Projekt Besplatne elektroničke knjige i dalje bilježi porast preuzimanja e-knjiga, a postojećim naslovima pridružile su se pjesničke zbirke  Sanje Baković, Gordane Benić, Marije Dejanović, Monike Herceg, Sonje Manojlović i Nade Topić, što znači da je dosad, između ostalog, objavljeno 19 naslova dobitnika Goranova vijenca te 23 naslova dobitnika Gorana za mlade pjesnike

 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja: „Plovna mjesta“ Sanje Baković, prvijenac autorice projekta za popularizaciju poezije – Odvalimo se poezijom, „Nebeski ekvator“ Gordane Benić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, „Etika konja i kruha“ Marije Dejanović, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike, „Početne koordinate“ Monike Herceg, za koju je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike te s još tri druge ugledne nacionalne pjesničke nagrade, „Čovječica“ Sonje Manojlović, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, te „Meteorologija tijela“ Nade Topić, koja je bila u užem izboru za književne nagrade Risto Ratković i Tin Ujević. S novim naslovima čitateljima je ukupno dostupno 222, a dosad je objavljeno 19 naslova dobitnika Goranova vijenca te 23 naslova dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

„Plovna mjesta“ prvijenac su Sanje Baković, Bračanke sa zagrebačkom adresom koja otok, more i Mediteran povezuje i stapa s vlastitim čitateljskim ljubavima i gotovo dnevničkim zapisima o sebi i bliskim ljudima. Kao što je to čest slučaj s prvim knjigama, čitajući ovu zbirku osjećamo da autoricu upoznajemo osobno, a prostore i riječi koje prostire pred nama osjećamo kao prisne i svoje.

Konstelacije Gordane Benić u zbirci „Nebeski ekvator“, za koju je autorica dobila Nagradu HAZU za književnost 2018. godine, idu dalje od kozmografskih koordinata i astronomskih zvjezdovida; kako izrastaju iz dubine duševnosti tako se i granaju u širine i visine zamišljenog univerzuma neograničeno slobodne kombinatorike.

Pjesnički prvijenac Marije Dejanović, nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2018. godine, zbirka je pažljivo osmišljenog i provedenog koncepta, koja na sadržajnoj razini nudi rijetko viđenu izmjenu perspektiva između ljudskog i životinjskog iskustva, razotkrivajući nam oba kao fatalno bliska i nepremostivo udaljena. Ujedno je to zbirka jakog, ali suptilno provedenog, društveno-političkog angažmana.

Prvijenac-rekorder Monike Herceg, koji je dobio četiri prestižne hrvatske pjesničke nagrade i ispunio retke mnogih kulturnih i kritičkih rubrika, čitatelje i brojne pohvale osvojio je kombinacijom obiteljske i intimističke tematike, motiva prirode i prirodnih ciklusa te gustim slikama koje, unatoč često bujnoj metaforici, jasno teku stvarajući svojevrsni lirski narativ o srodstvu, ratu i odrastanju.

Sonja Manojlović već je u dvanaestoj godini objavila svoje prve pjesme, a s nepunih osamnaest prvu zbirku poezije. Iskustvom, zrelošću i domišljenošću pjesničkog izraza tom je knjigom iznenadila i kritiku i publiku, a svaka slijedeća zbirka govorila je kako bljesak nije bio slučajan.

Bogata slikovitost i znanstveni leksik karakteristike su odlične poetske zbirke „Meteorologija tijela“ Nade Topić. Lirika je to tjelesnosti i odmaka od tjelesnosti, pri čemu se tijelo percipira kao fluktuirajući entitet, lirsko biće koje spoznajemo tek u Drugome, istovremeno prepoznajući sebe kroz njega. Unatoč jezgrovitosti i preciznosti izraza, zbirka ostavlja dojam totalnosti zahvata i zaokruženosti „lirske radnje“.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here