Ansambl Lado: pogledajte video spot posvećen blagdanu svetom Jurju

0
1015
Foto: Valiphotos - Pixabay

Foto: Pixabay

Sveti Juraj obilježava se u narodu još od pretkršćanskog razdoblja i u narodu se smatrao pravim početkom proljeća (23. travnja). Staroslavenska predaja spominje Jarila koji hoda kroz godinu. Da bi se održala harmonija svijeta Jarilo mora proći cijeli svijet (Stablo) da bi ljudima donio proljeće. Običaji i ime zadržali su se i dan danas u promijenjenim oblicima (Jarilo – Juraj). Nekada se njegov praznik slavio se na proljetnu ravnodnevnicu 21. ožujka, u današnje vrijeme slavi se 23. travnja. Jarilo je bio simbol plodnosti.

“U hrvatskim narodnim jurjevskim običajima isprepliću se brojne kršćanske i pretkršćanske tradicije i vjerovanja. Jurjevo je proljetni, pastirski i ratarski blagdan. Običaj paljenja krijesova, kićenje stoke zelenilom i ophod jurjaša, đurđara, zelenoga Jurja rašireni su osobito u središnjoj Hrvatskoj. Zelenilo simbolizira proljeće, buđenje prirode, novi život, a vatra ima zaštitnu moć. Činjenica je da smo baštinili brojne kulturne prakse, običaje i vjerovanja vezane uz Jurjevo. Stoga ne čudi što se jurjevski običaji na području sjeverozapadne Hrvatske nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske”, rekao je umjetnički voditelj Ansambla Lado Krunoslav Šokac.

Izrada animacije za Ansambl LADO, prema pjesmi “Lepi Juro”  bila je istovremeno izazovna i inspirativna jer sam u jednoj minuti morala vizualno istaknuti obilježja običaja Jurjeva. Osim ilustriranja krijesa, plesa, okićenog goveda i povorke koja obilazi seoske kuće, istraživala sam i izgled tradicionalnih nošnji koje sam kroz ilustraciju prilagodila stilizaciji koja je prisutna u animaciji. Ovo mi je bilo jedno jako zanimljivo i lijepo iskustvo te se nadam da će biti sličnih i u budućnosti.“, rekla je Katarina Matković iz obrta za dizajn i ilustraciju KHEI o suradnji s Ansamblom LADO.

Izvor: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=97295

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here