Otvorenje izložbe slika: Imaginarni krajolici / Ptice – Milan Marin

0
644

Galerija Razvid / POU Zaprešić 

srdačno Vas poziva na otvorenje 

izložbe slika

Imaginarni krajolici / Ptice

MILANA MARINA

03. 2023. u 19h

koje će se održati u 

Muzeju Matije Skurjenija / Zaprešić

Izložba ostaje otvorena do 14.04.2023.

 

Organizator: Galerija Razvid, POU Zaprešić

Izložbu podržali: Ministarstvo kulture i medija RH i Zagrebačka županija

“Milan Marin, izuzetan i plodan autor, predstavlja se novijom kolekcijom radova. Umjetnik projekt uvjetno dijeli na dva dijela, dvije teme: Imaginarni krajolici i Ptice, kroz vrijeme se pokazuje kao realna oznaka impresija koje emanira većina Milanovih radova. Osim dojma, razlozi za to su spontanost izvedbe, neuobičajena tehnologija i neformalan pristup vizualizacijama bilo koje vrste. Umjetnik i sam kaže kako osim potrebe za oblikovanjem, nema uvriježene načine kretanja ka realizaciji. On jednostavno kreće u komunikaciju s materijalom bez opterećujuće primisli o podražavanju oblika. Ovom izložbom, imaginarnim teritorijima i ptičjim letom, nudi se ideja slobode, zamisao neograničenog kretanja, svojevrsne bezbrižnosti, spontanosti trenut(a)ka. Umjetnik to postiže atmosferama koje, unatoč gruboj tehnologiji, asociraju prostor. Često željeni prostor slobode. Bez obzira na traženje naslovima asociranih oblika i/ili doživljajem formi sa rubova apstrakcije, pred nama su izuzetno moćni radovi. Umjetnik uspijeva privući promatrača iskrenom spontanošću intervencija na podlozi. Radovi su izvedeni kombiniranjem neuobičajenih tehnologija za izvedbe na platnu. Radi se o miješanju slikarskih i ne slikarskih materijala, uz propitivanje njihove kompatibilnosti. Milan Marin koristi pijesak, zemlju, pigmente boje, materijale iz građevinarstva poput ljepila, mase za fugiranje, i sl. 

Pred nama su slikarski radovi koji se oslanjaju na apstraktni ekspresionizam ali se pojavljuju s asocijacijama tema. Apstraktni ekspresionisti razvijaju nadrealističku metodu automatizma, što dovodi do gestualne aktivnosti koja izmiče razumskoj kontroli. Kad Harold Rosenberg kaže: umjetnici smatraju slikarsku podlogu „arenom ponuđenom njihovoj akciji“, kao da izgovara čarobnu formulu u koju se uklapa likovni pristup Milana Marina. Ovdje se oblik oslanja na spontanost, iskrenost iskaza uz neopterećenost potragom za motivom. ”                              

                                                             Iz predgovora; Eugena Borkovskog

 

Milan Marin diplomirao je Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, te magistrirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, i.t.d. Dobitnikom je više od pedeset međunarodnih nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama (Likovni fundus Grožnjan, fundus Centro di ricerche storiche Rovigno, fundus Obalne galerije Piran, fundus galerije Milotić Pula; zbirka grada Umaga, Vodnjana, Talijanske unije Pula, Buje, Kastav, Rijeka, Novigrad (HR); Bosanska Gradiška, Novi Grad (BiH); Sečovlje, (SLO). Dvije skulpture mu se nalaze na javnim površinama grada Umaga itd). Kao kustos realizirao više tematskih projekata. Obavlja dužnost Predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Živi i radi u Umagu, Istra, Hrvatska. 

Zimsko radno vrijeme muzeja:

Ponedjeljak zatvoreno

Utorak – Petak 10 – 17 sati

Subota 10 – 17 sati

Nedjelja 12 -17 sati

Od 1.4. Muzej prelazi na ljetno radno vrijeme

Ljetno radno vrijeme muzeja:

Ponedjeljak zatvoreno

Utorak – Četvrtak 12 – 19 sati

Srijeda – Petak 12 – 19 sati

Subota 12 – 19 sati

Nedjelja 14 -19 sati

Poveznica Galerija Razvid

Poveznica fb event

Poveznica web

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here