15. Monte Librić svečano se otvara 6. lipnja uz svevremenski klasik Ježevu kućicu

0
562

Knjige su na dvije festivalske lokacije: na Faustusima u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2 na prvom katu

 

Pula, 1. lipnja – 15. Festival dječje knjige Monte Librić najavljen je na konferenciji za novinare u srijedu, 1. lipnja 2022. u pulskom Klubu-knjižari Giardini 2, jednoj od ovogodišnjih festivalskih lokacija, koja upravo danas otvara svoja vrata i u cijelosti je preuređena u dječju knjižaru. Program i sve novosti ovogodišnjeg Sajma predstavili su: direktorica Monte Librića – Slavica Ćurković, glavna organizatorica – Emina Popović Sterpin, voditelj prodaje – Denis Brandeis Fiala i članica programskog odbora za talijanski program – Tamara Brussich. 

Jubilarni, 15. Monte Librić održat će se od 6. do 12. lipnja u pulskom gradskom parku, popularnog naziva Kukuriku park, koji će na tjedan dana postati najživlja literarna pozornica na otvorenom najvećeg festivala knjiga za djecu u Hrvatskoj. Mnoštvo programa i knjiga ovoga puta na okupu drži tema Librić Zoo park / Parco Librić Zoo čija je pažnja usmjerena na životinje, nestvarne i stvarne. One imaginarne potražit će se u slikovnicama i knjigama iz programa i s polica bogatog sajma dječje knjige. One stvarne na Monte Librić stižu iz Zoološkog vrta, s obližnjih rančeva, iz akvarija i terarija.  

Svečano otvorenje održat će se 6. lipnja u 11 sati u Librić parku prema scenariju i režiji Marija Kovača i Petre Radin iz kazališta Tvornice lutaka. Ceremoniju otvorenja obilježit će dijelovi Ježeve kućice, svevremenskog klasika Branka Ćopića i naširoko poznati životinjski likovi pjesmom će otvoriti sedmodnevno slavlje dječje literature. Glazbeno-scenskoj igri pridružit će se i poznati festivalski likovi Baka Librić (Gordana Trajković) i Una Libar (Sedina Cerovac).  

I dok će se festival porinuti uz songove prepoznatljive priče o ježu i liji, izvedba cijele predstave Tvornice lutaka odigrat će se isti dan u večernjem festivalskom terminu. Jedna od potki ovogodišnjeg programa upravo su scenski, kazališni programi. Librić teatrino obuhvaća tako i predstavu Wanda lavanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Glazbeni Zoo pijanista Vitomira Ivanjeka, Qua la  zampa! pulskih snaga Petre Blašković i Luke Juričića. Scenskim nastupima pridružuju se i priče iz zagrebačkog Zoološkog vrta Divlje srce grada, u kojima će  se predstaviti Miki – kraljevski piton, Fifi – mlječna zmija, Leonardo – crvenouha kornjača i Rafaelo – čančara, a tu je i program Šaptač pticama uz sokolara Harija Heraka, Veroniku – sovu ušara, Isu – meksičkog jastreba i Elu – surog orla. Librić-scenu obogatit će balet i zbor pulskih mališana iz Studija Zaro. Životinjski svijet bit će prisutan i na filmu. U suradnji s Pula Film Festivalom i Kinom Valli održat će se i dvije projekcije filmova za djecu koji su nastali prema literarnom predlošku: češki I miševi idu u raj te njemački  Škola čarobnih životinja.  

 

Uz snižene cijene i posebne promotivne akcije sajamski dio Monte Librića bit će do sada najveća izložba dječjih naslova. Knjige će se moći birati na dvije festivalske lokacije: u Librić parku na Faustusima – posebnim knjiškim štandovima te u prostoru Kluba knjižare Giardini 2, koja će od danas pa do kraja ljeta biti literarno carstvo za najmlađe. Više od 70 nakladnika izložit će tako gotovo 4.000 naslova, među kojima će biti i bogata ponuda knjiga na talijanskom jeziku, a posredstvom poznate knjižare iz Trsta Nero su Bianco.

Uz brojna premijerna predstavljanja knjiga već najavljenih hrvatskih autora i autorica: Olju Savičević Ivančević, Luciju Mrzljak, Milu Elegović, Koraljku Milun, Branku Hollingshworth Naru, Svjetlana Junakovića, Milanu Vuković Runjić, Zorana Vakulu, Majdu Milevoj Klapčić, Katarinu Brajdić Drajdić, Anu Dundara Pajić i Vibora Juhasa, Monte Librić će obilježiti i bogat radionički program. Radionice vode studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ilustrator Dominik Vuković i psihologinje Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec.  

Più che una storia, tradicionalan talijanski program, ponovno je iznikao iz partnersko-kreativne suradnje sa Zajednicom Talijana Pula i nadovezuje se na temu Librić Zoo parka. Uz promocije talijanskih autora: Vincenza Steru, Danielea Dibiaggija, Davida Conatija i Gianlucu Passarellija, poseban događaj bit će promocija knjige La casetta del Riccio, odnosno prijevod Ježeve kućice na talijanski jezik u izdanju Zajednice Talijana Pula. Pod mentorstvom uvažene prevoditeljice, Ljiljane Avirović poznatu Ćopićevu priču preveli su „mali prevoditelji“, odnosno djeca, polaznici Europskog instituta za književno prevođenje „Janus Pannonius“, a ilustracije za slikovnicu pripremio je pulski ilustrator, Vibor Juhas. 

 

Od jutarnjih Piknika s autorom, preko radionica i scenskih programa, svake večeri najmlađi ljubitelji knjige, uobičajeno će uz Baku Librić (Gordanu Trajković) uživati u Priči za laku noć, a dodatnu zanimaciju moći će pronaći i u ovogodišnjoj akciji Naj ZOO fotka. Pozivaju se svi posjetitelji Monte Librića da od ponedjeljka do petka svoje Librić Zoo fotografije šalju u inboxe festivalskih društvenih mreža, a autori najboljih fotografija bit će nagrađeni poklonima iznenađenja.     

DJ proslave jubilarnog rođendana bit će popularni Mario Kovač, a Party u parku za male i  velike, bit će organiziran na kraju prvog festivalskog dana.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here