“Zvijer u nama” – Iva Kolega

0
803

U prosincu 2022. godine, splitska izdavačke kuća Naklada Fragment objavila je treći roman hrvatske autorice Ive Kolege.

Iva Kolega ostala je i u ovom romanu vjerna žanru psihološkog trilera. Radnja, iako se bazira na potrazi za nestalom Donom Bilić, šesnaestogodišnjom odbojkašicom i odličnom učenicom, uključuje psihološku analizu mnogih likova koji se pojavljuju prvenstveno u ulozi osumnjičenika, jer za Donin nestanak sumnjivi su svi u njezinom okruženju. Inspektori Ervin Wolf i Kris Tomić dobili su zadatak pronaći Donu kako znaju i umiju. Ali njihov zadatak sve je samo ne lagan. Trebaju ispitati Doni bliske ljude, počevši od njezinih uglednih i uspješnih roditelja, majke Valerije i očuha Harija, dečka košarkaša Adama, najbolje prijateljice Melisse i nekadašnje najbolje prijateljice Keti, uz ostale školske kolege i poznanike. Laže li netko od svih ispitanika i ako laže, zašto?

Osim što trebaju utvrditi istinitost njihovih iskaza, inspektori trebaju uzeti u obzir i mogućnost da Donin nestanak nije vezan za ijednog  od njih. Pitanja, pretpostavki i mogućih scenarija mnogo je, a vremena malo.

Pored svega, tijekom istrage, i Ervin i Kris bore se sa svojim osobnim problemima i demonima, koji ne smiju utjecati na njihove prosudbe jer je riječ o životu mlade djevojke kao i njihove vlastite pozicije. Sve to samo dodatno pojačava napetost u vezi s tim misterioznim slučajem.

Iako radnja u početku teče dosta sporo, uskoro se zaplet sve više intenzivira i sve ono što čitatelj dalje otkriva u romanu, ne prestaje ga iznenađivati doslovno do posljednje stranice.

U nastavku donosimo dio recenzije Martine Frke Milotić, poznate književne blogerice, novinarke i autorice: „Moram priznati da ne znam kada sam pročitala neki ovoliko mračan krimić. Ni jedan lik u ovoj knjizi nije simpatičan i nikoga od njih ne mogu nazvati pozitivcem. Oni koji pokazuju neke znakove dobrote, ili su labilni slabići, ili imaju problema s psihom, ili su mrtvi (doduše ni to im ne pomaže). Je li ovo spojler? Mislim da nije, jer to samo znači da će krivca biti teže naći.”

Ako tražite vedro i prpošno štivo, ovo to nikako nije. Ali ako tražite krimi mračnjak u svih sto nijansi crne, crnije, najcrnije, to je to, morate je pročitati.“

Roman „Zvijer u nama“ možete naručiti na stranici Naklade Fragment na sljedećem linku: https://nakladafragment.com/knjige/knjige/zvijer-u-nama-iva-kolega/

 

Biografija: Iva Kolega rođena je 1978. u Zadru gdje je završila srednju Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu. Ekonomski fakultet završila je u Rijeci. Do sada je objavila tri romana. „Ljubavna glad“, erotsko-psihološki triler, prvi je autoričin roman objavljen 2015. u izdanju Antene Digital. 2018. godine u izdanju beogradske Laguneobjavila je psihološki triler „Seme mraka“, koji je 2019. u Hrvatskoj izdao Fokus na hit pod nazivom „Sjeme tame“. U listopadu 2021., također u izdanju Lagune, objavila je svoj treći roman, psihološki triler „Zver u nama“. Hrvatsku verziju romana pod nazivom „Zvijer u nama“ objavila je splitska Naklada Fragment u prosincu 2022. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here