“ZAŠTO BIJELI LJILJANI SANJAJU?” – Jadranka Varga

0
938

Ovo je 20.samostalna zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. Ja bih na početku izdvojio kao primjer dvije pjesme sadržane u ovoj zbirci pod naslovom „Rast“ i „Sretan ti rođendan“, jer u prvoj eksplicitno najavljuje tematiku patnje, a u drugoj eksplicitno raspravlja o Bogu i božanskom. Osnovna ideja sastoji se ovdje u težnji, da se sve održi u nekom apsolutnom jedinstvu, božansko jedinstvo i ujedinjenj svih suprotnosti u Bogu, a to jedinstvo je sveto trojedinstvo, u svemu treba shvatiti božansko trojedinstvo. Sve stvari sadrže to trojedinstvo.

Poezija raspravlja ili izlaže božansku silu trojedinstva, o tome što je Bog, što je patnja i kakve su u Božjoj biti sveukupna priroda, zvijezde i elementi, o tome odakle vode svoje porijeklo sve stvari, kakvi su nebo i Zemlja, kakav je čovjek, isto tako i anđeli, ali i đavoli, uz to nebo i pakao i sve što je stvoreno.

Poezija raspravlja također i o stvaranju svih stvorenja, kako su oni proizveli zlo i dobro u ljudima, ali i o Kristovom carstvu, o tome kakvo je ono, kako ono stoji nasuprot carstvu pakla i također o tome kako ono u svijetu vodi borbu sa carstvom pakla.

Jedna od glavnih ideja ove zbirke poezije je, da je naš kozmos onaj koji predstavlja božanski život i otkrivanje Boga u svim stvarima, točnije rečeno da se iza jedne božanske biti, iz spoja svih sila i kvaliteta vječito rađa Sin koji sije u životnim i nebeskim silama, a to znači unutrašnje jedinstvo Svjetlosti sa supstancijom nebeskih Sila i to mislim, da je najvažnija poruka ove zbirke poezije koja svakako predstavlja novinu u hrvatskoj suvremenoj realističkoj poeziji koja osjeća patnju, tu unutrašnju rastrgnutost koja dalje prelazi u život i životnost, u djelatnost, a odatle i jedan veliki optmizam pjesnikinje, da je moguće pronaći smisao našeg življenja u jednostavnim i malim stvarima koje otkrivaju Božju bit.

 

dr Zlatan Gavrilović Kovač,

Adelaide, Australija, 10.02.2022.

 

Knjiga je objavljena u digitalnom obliku i može se pročitati na stranici digitalne-knjige.com

 

O autorici: Jadranka Varga rođena je 05.05.1957. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju općeg smjera i Ekonomski fakultet, stručna sprema VŠS, ekonomista, udata, bez djece, a od 01.01.2014. je u mirovini. Poeziju piše od 1969. godine kad je imala 12 godina napisavši svoje prve 3 pjesme i od tad se nije zaustavila. Izdala je 15 samostalnih zbirki poezije plus 5 zajedničkih u digitalnom i tiskanom obliku i to su sve pjesme koje prožimaju cijeli njen život, okrećući je njoj samoj u taj jedinstven izričaj refleksivno-duhovno-ljubavne poezije, čije objavljivanje je krenulo na blogu: http://shadowofsoul.blog.hr/

Ovaj blog je nazvan „SJENA DUŠE“ po kojem je izdana i njena 1. samostalna zbirka poezije „Sjena duše“.

Sudjelovala je i na raznim domaćim i međunarodnim pjesničkim natječajima, a njene pjesme se nalaze i u raznim zajedničkim zbornicima sa tih natječaja. Članica je Hrvatskog književnog društva Rijeka, Braće Fučak 5a, 51000 Rijeka kao i mnogih pjesničkih grupa na Facebooku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here