U sklopu Mjeseca hrvatske knjige izložba “Neustrašive žene” otvorena u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli!

0
273

Izložba ilustracija

NEUSTRAŠIVE ŽENE

100 žena koje su promijenile Hrvatsku

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba “Neustrašive žene” zbog velikog interesa javnosti nastavila je svoje putovanje i u 2023. godini u kojoj će također posjetiti ukupno 10 gradova.

 

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano je otvorena u petak 20. listopada 2023. s početkom u 11:30 sati u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli. Izložba je ostvarena u suradnji s ravnateljicom Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ Milojkom Skokandić koja je prepoznala kvalitetu i značaj izložbe te je ugostila u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali. U sklopu otvorenja ravnateljica Milojka Skokandić pozdravila je posjetitelje i istaknula kako se izložba održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige te se temelji na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta. Organizatorica i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu zainteresiranoj publici, a u svom govoru je istaknula i rođenu Korčulanku Savku Dabčević-Kučar. Poznata hrvatska političarka i ekonomistica Savka Dabčević-Kučar rođena je 6. prosinca 1923. godine na Korčuli. Poznata kao „kraljica Hrvata“, jedna je od ključnih figura Hrvatskog proljeća kada je obnašala najveće izvršne i političke funkcije u SR Hrvatskoj (predsjednica Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske 1967.-1969., tj. predsjednica Vlade SRH) i predsjednica Centralnog komiteta SKH (1969.-1971.) čime je postala jedna od prvih žena na tako visokim položajima u Hrvatskoj, Jugoslaviji pa i šire. Zalagala se za liberalizaciju i demokratizaciju jugoslavenskog društva te za pravedno rješenje hrvatskog pitanja i politiku „čistih računa“ u jugoslavenskoj federaciji tj. za vraćanje dostojanstva i budućnosti svom narodu. To je vodilo općehrvatskom pokretu koji je rezultirao općenacionalnim zanosom i ponovnim osvješćenjem hrvatskog naroda. Bila je izvrsna govornica, političarka i vrsna intelektualka. Kao jedna od čelnica Hrvatskog proljeća postala je prva hrvatska političarka koju je hrvatski narod volio te je prozvana „ružom Hrvatskog proljeća“. Utemeljiteljica i prva žena predsjednica neke političke stranke (Hrvatske narodne stranke 1990.-1995.). Bila je i prva žena koja se kandidirala za predsjednicu Republike Hrvatske (1992.). Autorica portreta Savke Dabčević-Kučar je poznata hrvatska ilustratorica Irena Sophia.

Izložbu je posjetio i razred hotelijersko turističkih tehničara iz Korčule sa svojom profesoricom te je kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol održala stručno vodstvo za učenice i učenike i detaljnije ih upoznala s likom i djelom značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, ali i skrenula pozornost na bogatstvo i raznolikost izričaja 23 zastupljene hrvatske ilustratorice koje su portretirale značajne hrvatske žene.

Izložba u Gradskoj knjižnici „Ivan Vidali“ ostaje otvorena do 15. studenoga 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.

Buy Me A Coffee

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here