U sebi zatečen

0
1194
Foto: Greg Rakozy -Unsplash.

 

U sebi zatečen

U meni gori tisuću svijeća, od zemlje do zvijezda, od prašine i soli.
Mjesto i vrijeme, svijest i dubina spajaju se u jednom pravcu, na leđima sa sobom, u ovim riječima koje ponavljaju pojmove i vidovite knjige noći, lica patnika i učenjaka, mrak do zore.
Ja sam svoj svijet i ne znam ništa o njegovu početku ni kraju, o nekom malom predgrađu, o zabiti šume i planine, sami svijet, navodno, podgrijava tezu o vječnoj mijeni i o jednoj jedinoj tvari koja se spaja i rađa od vrha vala do zastale sudbine. Mogao bih napisati poemu o riječima samim pa one onda imaju život u životu, jednu odanu odu, veličanje zvuka, neku pticu u oku. U hladu zato počivam tišine, neka trava me zove, neki komad suhe zemlje, šteta da se nismo upoznali prije, šteta zbog svega, zato smo možda odabrali ovo, ali ne i drugo, ovo je jedini svijet, pa makar ga bilo sto puta na devetu. Ovo je moj jedini dom, dobrodošli u njegovu sjetu, odrasli na vatri i mlijeku, dom i zavičaj, kao da ga drugi nema, baš mene veže zvuk te pjesme i jesen svele krizanteme. Na sve sam sveden, samo još nisam bio nula, zatvoreni krug koji određuje sebe i na toj međi gradio bih krila, poletio i izgorio kao Ikar, bacio sa sebe breme. 
Moj svijet su uspomene, moj odraz oblak i sjeme koje baciš sve dok život ne otvori vrata svakom slučajnom trenutku ili prolazniku. Ja ću na kraju ostati bilo gdje u sebi stvoren, zatvoren i zatečen.

Dragan Gligora

 

O autoru: Dragan Gligora rođen je 1963. u Pagu. Osnovnu i srednju školu pohađao u Kolanu, Novalji i Pagu. Diplomirao na FF u Zadru 1989. godine Hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti. Pohađao doktorski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2007. obranio doktorsku disertaciju Psihoanalitička introspekcija i osobni mit u romanima Petra Šegedina. (Povjerenstvo: akademik Milivoj Solar, prof. dr. Cvjetko Milanja i prof.dr. Vinko Brešić) Deset godina radio u prosvjeti. Od 1999. radi kao novinar HRT-a. Objavio knjigu eseja Rad snova, knjigu lirske proze Jedini smisao vremena, te tridesetak znanstvenih i stručnih radova i recenzija. Sudjelovao u radu dvadesetak znanstvenih skupova i kolokvija. Područje interesa: teorija književnosti, novija hrvatska književnost, svjetska književnost, teorija mita, filozofija jezika, filozofija znanosti i psihoanalitička teorija. Živi i radi u Kninu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here