Slikovnice o Halubajskim zvončarima

0
117

Na dan kršćanskog blagdana Sv. Antona, 17. siječnja, na Antonju, započinju poklade ili mesopust. Za područje Halubja i Kastavštine karakteristični su Halubajski zvončari, koji su ujedno ritualna praksa u kojoj živi halubajski identitet.

S ciljem upoznavanja najmlađih s ritualnom praksom Halubajskoh zvončara, te upoznavanja šire javnosti s Halubajskim zvončarima, kao i s ciljem obogaćivanja kastafske kulture i tradicijskih običaja, u ponudi Udruge za kulturu „Ča?“ su slikovnice „Halubajski zvončari“ i „Mići Halubajski zvončari“.
Učeni smo osnovnom književnom obrazovanju, no ono što nam u slikovnicama nudi riječka
književnica Tatjana Udović je – učenje od srca. U obje slikovnice priče se pletu u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. U slikovnicama je na dojmljiv način opisan prijenos običaja Halubajskih zvončara s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.

Dok je u slikovnici „Halubajski zvončari“ općenito obuhvaćena ova ritualna praksa, autorica u slikovnici „Mići Halubajski zvončari“ stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse.
Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja. Slikovnice se mogu nabaviti u riječkim V.B.Z. knjižarama i Knjižari Matej te u Udruzi za kulturu „Ča?“ putem e-maila: udruga.ca@gmail.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here