Putokazi: omnibus “Meandri” – ekskluzivne javne projekcije u riječkim četvrtima

0
1028
Foto: You Tube

U dosad neviđenom formatu živih murala u Rijeci, Putokazi su zaključili sedmodnevno prezentiranje omnibus filma ‘Meandri’.

‘Lijepa Smrt, tri četvrt sata, u tvojoj četvrti’

Putokazi, premijerno audio-vizualno prikazivanje omnibusa ‘Meandri’

Umjetnička filmska metamorfoza ‘Meandara’, posljednjeg studijskog albuma Putokaza

 

Kao igrani film u formatu omnibusa, novi cjeloviti videomaterijal Putokaza skup je različitih čitanja na temu smrti i prolaznosti. Četrdeset minutni filmu režiji talentirane mlade autorice i redateljice Gee Rajić, kao vizualnu metamorfozu posljednjeg studijskog albuma ‘Meandri’, legendarni riječki “Putokazi”, nakon premijere 20.2., kao „šećer za svoj 37. rođendan“ u Palači šećera, predstavljaju krajem ožujka ekskluzivnom javnom promocijom u riječkim četvrtima.

 

20. – 26. ožujka 2021. u 20h:

                                 Vežica (Braće Stipčić 7)
                                 Turnić (Antuna Barca 12)

Kozala (OŠ Kozala, Ante Kovačića 21)

                                Krimeja (Kumičićeva 13)
                                Potok (Nikole Cara 8)

Vojak (Drage Šćitara 3 – Mihanovićeva 53)

                               Krnjevo (Hegedušićeva 23)

 

Četvrt ili kolokvijalno, kvart, jest izraz kojim se označava dio područja nekog grada. Pod time se može podrazumijevati specifično gradsko naselje, posebna lokacija ili jednostavno područje koje se odlikuje nekom specifičnošću. A specifičnost kvartova koji će uskoro nakratko ‘meandrirati’ uz Putokaze, jest jedinstveno prezentiranje umjetnosti koja u ova neobična epidemiološka vremena dotiče doslovce u duše građana na mjestima gdje oni žive.

Jedino što oni trebaju učiniti, jest odvojiti svoje vrijeme i prepustiti se zvuku i slikama koji će ih odvesti u jedan drugi svijet. Toliko miran i bolno lijep, da postaje prepoznatljivom oazom naših ‘Putokaza’ koji desetljećima uspješno skrivaju baš takva mjesta od zbilje. Na nekoliko mnogoljudnih lokacija u pomno izabranim kvartovima Rijeke, ‘Putokazi’ će darivati građane premijerom filma koji će biti prikazan na pročeljima zgrada koje su izložene pogledima građana s nasuprotnih zgrada i višekatnica. Na taj se način otvara prilika da sa svojih balkona, zainteresirani besplatno prisustvuju audio-vizualnom činu jedne nesvakidašnje projekcije. Uz razglas koji će sliku s pročelja zgrada sljubiti u jedinstveni umjetnički doživljaj s albuma ‘Meandri’, ostavivši svakom od gledatelja priliku da se u svoj svijet sigurnosti vrati miran s novom spoznajom o gotovo ‘sakrivenoj’ umjetnosti i njenom pogledu na život i teme o kojima ne želimo misliti, govoriti ili dijeliti ih. Jer bole, duboko ljudski bole.

(Projekt pomogli: PartneRI, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, HDS Zamp, Modern line) (Medijski pokrovitelj: Novi list) 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here