Predavanje i predstavljanje knjige “Nebo puno Himalaje” Darka Berljaka

0
306
Foto: Jay Park - Pixabay

U srijedu, 20. prosinca 2023. u 18 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice (Starčevićev trg 6, Zagreb) biti će predstavljanje knjige “Nebo puno Himalaje” Darka Berljaka. 

Darko Berljak je jedan od najvećih ovdašnjih autoriteta za visoke planine, posebno za područje Himalaje. Vodio je brojne alpinističke ekspedicije u Nepal i Tibet (kao i diljem svijeta). Među njima posebno treba istaknuti dvije ženske ekspedicije na šesti vrh Cho Oyu (8201 m) i na najviši vrh svijeta Mount Everest (8850 m).
 
Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu 36 puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostataka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.

Izvor i detalji predavanja: kgz.hr

Buy Me A Coffee

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here