OBJAVLJENO SEDAM NOVIH BESPLATNIH PJESNIČKIH NASLOVA NAGRAĐIVANIH HRVATSKIH AUTORICA

0
773

Ženski pjesnički blok: Benić, Derkač, Kos Lajtman, Vidaić…

OBJAVLJENO SEDAM NOVIH BESPLATNIH PJESNIČKIH NASLOVA NAGRAĐIVANIH HRVATSKIH AUTORICA

Ženskim pjesničkim blokom s čak sedam novih naslova projekt BEK premašio je brojku od 300 objavljenih naslova, dok se broj objavljenih hrvatskih autorica i autora popeo na 150

 

Zahvaljujući financijskim potporama Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) ovogodišnji ženski pjesnički blok sa sedam novih naslova: „Sunce na šalteru“ Julijane Adamović, „Balada o neizrecivom“ Gordane Benić, „Ugovor s prašinom“ Lane Derkač, „Lunule“ Andrijane Kos Lajtman, „Ornamenti pada“ Tomice Šćavine, „Bezbroj i druge jednine“ Nade Topić i „Mehanika peluda“ Martine Vidaić. S ovim naslovima zainteresiranim čitateljima besplatno je dostupna ukupno 271 elektronička knjiga od 305 dosad objavljenih, a broj objavljenih hrvatskih autorica i autora popeo se na 150.

 

Nada Topić: Najveći doprinos portala Besplatne elektroničke knjige smatram vidljivost i dostupnost knjiga vrijednih čitateljske pozornosti, a do kojih iz različitih razloga nismo uvijek u mogućnosti doći. Na portalu je 2020. godine objavljena zbirka „Meteorologija tijela“ što mi je posebno drago jer je tu knjigu objavila Gradska knjižnica Solin, dakle mali nakladnik bez distribucijske mreže. Veseli me što je i zbirka „Bezbroj i druge jednine“ dobila svoje elektroničko izdanje. Iako se dio pjesama iz knjige može naći na raznim književnim portalima, zbirka je koncipirana tako da potpuni smisao i značenje dobiva u svojoj cjelini. „Meteorologija tijela“ i „Bezbroj i druge jednine“ tematski su oprečne zbirke, prva govori o iskustvu tijela, o tijelu kao unutarnjem prostoru, a druga se bavi onim izvanjskim i funkcionira kao mali osobni imaginarij ili katalog svijeta. U formalnom smislu te su knjige i vrlo srodne jer su obje konceptualne.

 

„Sunce na šalteru“ Julijane Adamović zasad je jedina pjesnička knjiga te ugledne i nagrađivane prozne autorice.  Zbirka je niz mahom ljubavnih poslanica neimenovanom Njemu, poduprtih metaforom, ironijom i diskretnim, ali zamjetnim društvenopolitičkim žaokama. „Sunce na šalteru“ ovu prozaisticu otkriva i kao vještu, nepretencioznu pjesnikinju koja ne zazire niti od emocije niti od angažmana, premda uvelike daje prednost onome prvom. Time vraća poeziju u komorno, intimno, odakle poezija obično i kreće u svijet ispunjen parolama i kompleksnim odnosima podložnijima proznom izričaju. 

Po mnogima prijelomna zbirka u stvaralaštvu Gordane Benić „Balada o neizrecivom” ne iznevjerava očekivanja izazvana naslovom – u mjeri u kojoj je to uopće moguće. Taj canto general napisan je i objavljen u godinama u kojima su zacrtane mnoge od odrednica prve četvrti 21. stoljeća, a koja se već bliži svojem kraju. Čitatelje može opravdano podsjetiti na bilo što od sljedećeg: lirski dnevnik, dnevnik učenja i spoznaje, panoramski pregled stanja znanosti, vremensku lentu budućnosti s kraja nekog astronomskog izdanja, pokušaj stvaranja svemira u okvirima korica knjige. Najtočnije je reći da je „Balada o neizrecivom“ kombinacija svega navedenog, začudan i osebujan tekst u kojem je lako uživati.

 

„Ugovor s prašinom“ Lane Derkač opsežan je i dubinski uvid u poetiku ugledne i utjecajne pjesnikinje; zbirka koja svakako može poslužiti i kao uvod i kao rezime autoričine poetike. Bogata slikovitost i metaforika, ravničarska melankolija, komorni ugođaji malih zatvorenih prostora, svitanja i sumraci, intimizam i kozmopolitizam neka su od obilježja ove, na više razina dojmljive, poezije.

Andrijana Kos Lajtman, uspješna pjesnikinja i književna stručnjakinja, stvaralački se trudi dokazati i raznovrsnošću stilskih pristupa koje primjenjuje u različitim knjigama. Relativno rana zbirka „Lunule“ iz 2012., nagrađena „Dobrišom Cesarićem“, jezično je vrlo razigrana, ritmički skakutava te obiluje referencama na druge knjige i reakcijama na njih. „Lunule“ ćepružiti užitak svakom čitatelju-istraživaču.

Zbirka poezije psihologinje, predavačice kreativnog pisanja i autorice triju romana Tomice Šćavine, „Ornamenti pada“ probrani su skup otvorenih pjesničkih komada čija kratkoća i istovremena metaforička gustoća prizivaju, doista, svojevrsne jezične ornamente – ali bez kiča. Njih čitatelj može rasplitati na više načina, ovisno o vlastitom iskustvu i kutu iz kojeg prilazi tekstu.

Koliko puta treba preklopiti list papira pa da se stigne do Mjeseca? „Bezbroj i druge jednine“, treća pjesnička zbirka Solinjanke Nade Topić, autorice zapaženih zbirki „Otac“ i „Sestra“, svojim domišljatim konceptom teži k ispunjenju obećanja beskonačnosti iz naslova. Autorica se ipak zaustavlja na dohvatljivom broju deset i ispunjava tako zacrtani prostor cijelim univerzumom likova i priča, mitoloških, povijesnih i zemljopisnih blaga. Tako dokazuje da je i najmanji djelić svijeta više nego dovoljno velik za bujanje  svijesti i mašte.

Prva dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju, „Mehanika peluda“ Martine Vidaić treća je u nizu hvaljenih zbirki ove autorice. To je pregnantna, aktualna i uspješno izvedena studija svakodnevice i ljudske situacije, majstorski tečaj stavljanja u tuđu kožu, album višeglasnih sastavaka u kojima autorica izdiže tihe vapaje raznih osoba i poluosoba na visinu poetske ispovijesti.

 

Martina Vidaić: Moja prva zbirka pjesama, „Era gmazova“, izašla je 2011., ali se u smislu šire vidljivosti može reći da je zapravo izašla 2017., u sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige. I dok je do tiskanog izdanja te zbirke i dan-danas skoro nemoguće doći, na BEK-u knjiga ima sasvim solidnu, za mene i pomalo iznenađujuću čitanost. „Mehanika peluda“ od samog je početka znatno zapaženije djelo pa ne očekujem da će njeno elektroničko izdanje imati utjecaj na recepciju knjige kakav je imalo kod prethodnice, ali vjerujem da će i u tom slučaju, u skladu sa statistikom BEK-a, čitanost biti znatno veća no u tiskanom obliku. Četiri godine nakon originalnog izdanja vrijeme je da i toj knjizi udahnemo novi digitalni život.

 

Objavom novog bloka čitateljima su na mrežnim stranicama projekta na raspolaganju 232 naslova hrvatskih autorica i autora, a čak 132 pjesničke su zbirke i izbori iz pjesničkih opusa. Samo tijekom prošle godine naslovi suvremene hrvatske poezije čitani su 68.869 puta, dok su u zadnjih 20 godina čitani 690.919 puta.

 

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here