Muzej Cvelferije: Virtualna izložba „12 boja Cvelferije”

0
327

Muzej Cvelferije iz Drenovaca na svojim stranicama omogučio je virtualnu posjetu izložbe pod nazivom „12 boja Cvelferije“. Osim što se izložba može posjetiti virtualno, muzej je otvoren i za posjete radnim danom od ponedjeljak – petak: 7:00 -15:00 sati. 

U nastavku, iz Muzeja Cvelferije prenosimo detalje o izložbi: 

Izložba „12 boja Cvelferije“ otvorena je virtualno u Noći muzeja 2021. godine. Muzej Cvelferije je uz ovu izložbu objavio i virtualnu šetnju kao i kviz znanja. 

Na početku izložbe pojavljuje se lik starosjedioca Šokca Antuna, odjevenog u špenzle, odjevni predmet karakterističan za cvelfersko područje i vrijeme Vojne granice. Na špenzletu se nalazi ukras od dvanaest boja, koliko tema sadrži i izložba. Od broja dvanaest potječe i naziv Cvelferija, odnosno iz njemačkog prijevoda zwölf. U Drenovcima je bilo sjedište 12. satnije 7. Brodske pukovnije za vrijeme Vojne granice, u kojoj je rođen i Antun. Svojim pripovijedanjem Antun, uz legende, upoznaje posjetitelje s geografskim smještajem Cvelferije uz rijeku Savu i Spačvansku šumu. Slijedi pregled najvažnijih arheoloških lokaliteta ovoga područja, kao i vjerskih građevina. Svakodnevni graničarski život prikazan je kroz običaje uz rođenje i odrastanje te vjenčanje, kao i aktivnosti oko poljoprivrede i vojne obveze. Prodorom stranog kapitala povezanog s iskorištavanjem šuma, kao i izgradnjom željeznice, dolazi do snažnog gospodarskog razvoja Cvelferije krajem 19. stoljeća. U kratkim crtama prikazuje se Prvi i Drugi svjetski rat, Domovinski rat te migracije. Završni dio izložbe čini pregled dvanaest Cvelferki i Cvelfera koji su se svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju ovog prostora.

U izložbi su sadržani predmeti iz Etnografske i Kulturno-povijesne zbirke Muzeja Cvelferije, predmeti iz Arheološke zbirke Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje, velik broj fotografija i dokumenata, a sve s namjerom predstavljanja područja Cvelferije. Ujedno ovom izložbom je prikazan i rezultat dosadašnjih terenskih i arhivskih istraživanja provedenih od početka rada Muzeja Cvelferije, odnosno od 2016. godine.

Autori izložbe su kustosi Muzeja Cvelferije: Martina Kelava, mag. ethnol. et anthrop. te Ivan Lučić, mag. hist., dok je tekstove o arheološkim nalazištima pripremila arheologinja Andreja Malovoz. Dizajn izložbe „Dvanaest boja Cvelferije“ pripremila je Zrinka Kukuljica Merčep, a virtualnu šetnju kroz izložbu „12 boja Cvelferije“ izradila je Bracha, obrt kulturnih i kreativnih industrija. Važnost ovog projekta prepoznalo je te financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Općina Drenovci. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here