KUĆNA NJEGA

0
1453
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

KUĆNA NJEGA 

Kaže on da čuva  starca noću, a Jelena danju
jer starac piški puno i nemiran je.
Rješava križaljke one jednostavne za klince,
i postavlja pitanja sve rjeđe.

A nekoć taj profesor,
bio je profesor na fakultetu, a i urednik Sveučilišne biblioteke i varao je
ženu s mladim studenticama: u unajmljenim sobama vodio je život s likom Goethea iznad pisaćeg stola, pored kreveta prekrivenog svijetlom dekom iz prve Ikee otvorene u Njemačkoj.

Nekoć.
Sad imena svojih prijatelja jedva se sjeća. Onih s kojima je roštilj pekao i vodio razgovore o bešćutnosti kapitalizma i nogometu, a Senka, Ana i Mirjana (jesu li se uopće tako zvale?) zivkale ga na kućni broj dok je Loreta bila u kuhinji prepuštena svojim mislima.

Sva sreća da je mirovina dobra.
Loreta je otišla, izdajnički ga napustila, samo nestala. Jednog jutra. Pa je ostao sam, jer ostati sam najlakše je na svijetu, s neizglačanim košuljama i bez hladnog mlijeka u hladnjaku.
Svijet je banalna tvorevina.
Zaborav pojede sve.

Sanja Pilić

 

O autorici: Sanja Pilić završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik–snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Sa šest naslova zastupljena je u lektiri za osnovne škole. Objavila je do sada 33 knjige za djecu i odrasle. Djela joj postižu velike naklade, mnoga su doživjela po devet i deset izdanja. Neka od djela za djecu prevedena su na slovenski i albanski jezik. Serijal slikovnica o Maši vrlo je popularan već dugi niz godina.

Sanja Pilić živi i radi u Zagrebu.

Po romanima “Sasvim sam popubertetio” i “Mrvice iz dnevnog boravka” napravljene su predstave u zagrebačkom kazalištu ” Žar ptica”. Po slikovnicama “Maša i Božić” i “Maša i klaun” napravljene su predstave u kazalištu “Trešnja”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here