Kratke priče: Nada Mihoković-Kumrić

0
1028

Prenosimo tri kratke priče iz knjige Lađa od srca Nade Mihoković Kumrić. Knjiga je zbirka kratkih i poučnih priča koje su podjeljene u dva poglavlja – Lađa od srca Raspričani kalendar. U svakom poglavlju možemo pročitati dvanaest priča. 

 

Mirisava ljubav

Toga dana djevojčica Tina vratila se iz škole vrlo potištena. Dječak Luka pogledao ju je manje puta nego jučer! Ali roditelji su je radosno dočekali i izljubili pa se brzo razveselila. Svaka mamina i tatina rečenica koju su s njom izmijenili na ljubav je mirisala. I ručak koji su zajedno pripremili na ljubav je mirisao. I igre koje su poslijepodne zajedno igrali na ljubav su mirisale. I zrak iznad njih na ljubav je mirisao.

– Kad se mama i tata vole, sve na ljubav miriše! – pomisli Tina i duboko udahne.

Na ljubav su mirisali i njezini skriveni pogledi upućeni Luki. I Tinine misli posvećene Luki na ljubav su mirisale. I Tinini snovi ispunjeni Lukom na ljubav su mirisali. I sendvič pojeden u njegovoj blizini imao je okus ljubavi.

No Luka nije tako mislio… Njegovi pogledi upućeni Tini nisu na ljubav mirisali. Okretao se na drugu stranu kad se mimoilazio s njom. Odjednom su Tinine misli o Luki na tugu zamirisale. I njezini skriveni pogledi upućeni Luki na tugu su zamirisali. Tuga se smjestila i u Tinino srce.

Kad se dvoje voli, sve na ljubav miriše! Ali…

Dvoje koji se vole neće postati Tina i Luka.

No kao sunce nakon kiše, tako i nakon tuge u srca dolazi nova ljubav. Tomu se i Tina treba strpljivo nadati…

 

U srcu srce

Petar je potišteno sjedio za stolom i kovao plan kako reći Branki da mu se sviđa. Razmišljao je, razmišljao, šarao po papiru i smišljao poruku… Ruka mu je sama od sebe nacrtala nekoliko dječaka i djevojčica i bezbroj srdaca iznad njihovih glava. Zatim je srcima dao imena. Petar je nosio srce u kojem piše Branka, Branka srce u kojem piše Marko, Marko srce s Jasninim imenom. Jasna se uhvatila za Petrovo srce, Žarko za Jasnino, Dara za Žarkovo…

Petar je pozorno promotrio crtež i nasmijao se.

– Tako je i u stvarnosti! Ja se sviđam Jasni, meni se sviđa Branka, Branki se sviđa Marko, a njemu se sviđa Jasna, Jasna se sviđa i Žarku, a Žarko se sviđa Dari…

U mislima i srcima dječaka i djevojčica nastajao je crtež bez kraja. Jasna je crtala Petra, Petar je crtao Branku, Branka je crtala Marka, Marko je crtao Jasnu, Jasnu je crtao i Žarko, a Žarka je crtala Dara i tako je crtež trajao, trajao… Dok i djetinjstvo.

 

Zavodnik

Dječak Viktor nikako da toga poslijepodneva napiše zadaću iz matematike. Radije je mislio na Andreu nego na brojke. Ah, ta Andrea! Ne dopušta da joj nosi torbu u školu, ne želi piti sok pokraj njega za vrijeme užine, ne pristaje ni da je časti sladoledom, a odbila je i poziv u kino! Kako se, uopće, osvajaju djevojčice?!

Ugodno gugutanje iz grma jorgovana, koji se vidio kroz prozor sobe, odvuče mu pogled s bilježnice. Između ružičastih cvjetnih grozdova golub se šepirio oko golubice. Zamahne krilima i cmokne je kljunom. Zatim joj se približi i obgrli krilom! Golubica prihvaća zagrljaj, namješta kljun i uzvraća poljubac.

– Hm! Pravi zavodnik! – pomisli Viktor.

Golub je sve veselije gugutao, sve se tješnje priljubljivao uz golubicu i sve zavodljivije širio krila.

– Golubica se uopće ne buni! Taj golub joj se sviđa! – s

osmijehom će Viktor. – Zašto se ja ne sviđam Andrei!?

Kad su golub i golubica, kljun na kljunu, krilo pod krilom, zajedno zagugutali, Viktor pucne prstima i uzvikne:

– Tooo! Osvojio ju je!

Zaljubljeni par prepao se pljeska i u trenu su se golubovi uz kliktavi gugut vinuli u nebo. Viktor se zamišljen vratio zadaći iz matematike.

Pitao se, zašto se golubice osvajaju lakše od djevojčica?!

 

 

O autorici: Nada Mihoković-Kumrić rođena je 23. 6. 1951. u Novigradu Podravskom.

Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju u emisiji Stigla je pošta i u dječjim listovima (Male novineKekec i Plavi vjesnik). Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju (Priča za laku noćPriča za male i velike), u dječjim listovima (RadostModra lastaSmibPrvi izborCvitakVesela sveskaŠalji dalje), tjednicima (Vikend Arena), u časopisima (Književnost i dijeteNagnuća) i drugim publikacijama (Zaprešićki godišnjakLjetopis grada Velike GoriceTuropoljska čitankaMaturanti staroga kova VINaš domKc-FokusSuper Magnum). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste, također 1988., prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine, trećom nagradom za kratku priču – satiru na Danima Slavka Kolara 2018. Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu „Mato Lovrak” za najbolji dječji romanu 1995. (do sada 5 izdanja). Godine 1996. objavila je zbirku pripovjedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac (do sada 2 izdanja), 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još (do sada 5 izdanja), 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči, a 2015. zbirku priča za male (i) velike Imaš izbor, 2017. roman za mladež I onda se ponovo zaljubila, nagrađen nagradom „Neretvanska maslina“ 2018. Iste godine objavljuje i zbirku osvrta i ogleda Čitateljsko oko, a 2019. zbirku osvrta i zapisa o pisanju Spisateljsko oko i slikovnicu Što mrak i strah imaju s brojkama i slovima.

Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom Adjusted, a prema tom romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom.

Od godine 2005. romani Lastin rep i Tko vjeruje u rode još, izlaze izmijenjeni i redizajnirani, kao i roman Mrazovac 2006. godine.

Romani Prilagođeni i Vjetar kroz kosu objavljeni su u digitalnom izdanju 2016.

Živi u Velikoj Gorici.

Kontakt: mihokovic.nada@gmail.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here