KRATKE MISLI ZA DUGO PAMĆENJE

0
397

Osvrt na knjigu aforizama Iz malog mozga, autora Ive Mije Andrića

 

Piše: Anto Stanić

 

Pred nama je nova knjiga svestranog pisca Ive Mije Andrića. Radi se o zbirci aforizama višeznačnog naslova: Iz malog mozga, koja je objavljena u ediciji ‘Digitalne knjige’.

            Ivo Mijo Andrić jedan je od rijetkih hrvatskih pisaca nastupajuće starije generacije, čije knjige ne prolaze kod domaćih nakladnika, niti ih već dugi niz godina podupire državno Ministarstvo kulture i medija. Zbog toga je prinuđen sve svoje knjige objavljivati u digitalnom obliku, ili u vlastitoj nakladi u maloj tiraži. U istom ili sličnom položaju su i neki drugi vrijedni pisci, čija djela nisu dobrodošla kod nakladnika, niti na natječajima spomenutog ministarstva. Što je pravi razlog takvome odnosu prema pojedinim piscima, to najbolje znadu oni koji odlučuju o trošenju državnih novaca i o sudbini domaće književne produkcije.

            U posebno teškom položaju su autori koji se bave aforističkim i humorističkim stvaralaštvom. Oni svoje knjige objavljuju u vlastitoj nakladi i plaćaju ih vlastitim novcem. Gotovo je zanemariv broj onih koji su uspjeli pronaći sponzore za svoje literarne uratke, jer su humor i satira kod nas književni proizvodi koje malo tko želi poduprijeti. Od njih čak bježi i velika većina domaćih listova i časopisa, tako da im je za javnu promociju preostao jedino besplatni internetski prostor.

            Petnaesta knjiga aforizama i benignih misli Iz malog mozga, kako je označena u podnaslovu, bavi se svakovrsnim temama iz naše aktualne društvene i političke stvarnosti. Aforist Ivo Mijo Andrić ima iza sebe bogato radno i životno iskustvo i prošao je sve što prolaze ljudi njegovog kova i formata na našim prostorima. Radio je poslove tehničara u privredi, novinara, urednika, predavača, sindikalnog i državnog dužnosnika, srednjoškolskog profesora, instruktora vožnje, da bi mirovinu dočekao u ulozi do zla boga podcijenjenog samostalnog umjetnika – književnika. Prošao je putevima uspona i padova, preživio sarajevsku ratnu opsadu i umir(ov)io se u gradu za bregom – Zagrebu. Za svo to vrijeme ostao je odan pisanju iz koga je proisteklo pedesetak poetskih i proznih književnih naslova. Malo je kod nas autora koji se mogu pohvaliti takvom literarnom produkcijom, ali to Andriću nije donijelo ništa više osim malog stvaralačkog i duhovnog zadovoljstva. I podosta troška na objavu knjiga.

            Zbirka Iz malog mozga podijeljena je u šest ciklusa pod naslovima: Šutnja izvan sebe; Duše i dušmani; Satir u punoj glavi; Borba s navadama; Olakatne okolnosti i Jezik iza zubi. U svakom od njih nalazi se po stotinjak aforizama i benignih misli koje gađaju bit društvenih problema i označavaju njihove uzročnike i nositelje. Pritom, nikome od njih ne nanose štetu niti bilo kome ugrožavaju živote i političke funkcije. Jedino, između redaka, pozivaju ugrožene pripadnike društva na jedinstvo u smijehu i promišljaju, kome na narednim izborima dati glas i povjerenje u vršenju vlasti i trošenju državnih i narodnih sredstava. Ne po glavi već, prije svega, po džepu stanovnika.

            Andrićevi aforizmi su leksički kratki, misaono duboki i odmjereno humorni i britki da nikog ne vrijeđaju, ali zato nikome ni ne podilaze. Barem ne sa ulagivačke i ponizne strane, kako to čine politički epigoni i izdresirani stranački klonovi. Aforist je u tome umjereni oponent i vlasti i oporbi, i njegova je pozicija apsolutno neovisna o bilo kome i o bilo čemu. Znade to Ivo Mijo Andrić koji je politiku učio na fakultetu političkih nauka, a naučeno primjenjivao radom i djelovanjem u državnim institucijama te društvenim i političkim organizacijama. Ponajbolje se to vidi iz njegovih aforizama i drugih misli obogaćenih ironijama, alegorijama, metaforama, paradoksima i pristojnom dozom uljudne satire. Navodimo neke od njih za ilustraciju naprijed rečenoga: Sve grijehe vlasti okajava narod; Apel vlastima: Dajte nam za kruh. Za mobitele ćemo se sami pobrinuti; Ide nam, ali nikako da dođemo; Tek kad smo ostvarili cilj, ostali smo bez sredstava; Tko ljubi zemlju, usta su mu puna zemlje; Bogati smo vodom, zato sve dublje tonemo; U moje aforizme političari mogu ući bez kovid potvrde; Ako ne želi biti markiran ili masakriran, satiričar mora biti maskiran; Oprosti mi Bože, više ne znam što pišem; Ako vas je nešto zaboljelo dok ste čitali ove misli, obratite se svome liječniku ili ljekarniku!

            Ako vas ove misli nisu nasmijale i razvedrile, predlažem da otvorite stranice portala ‘Digitalne knjige’ i besplatno preuzmete ovu i druge Andrićeve knjige u kojima će te pronaći dovoljno razloga za smijeh i razbijanje monotonije svakodnevnog života ispunjenog radnim obavezama i brigama za golo preživljavanje u vremenu stalnog rasta cijena i vrtoglavog pada individualnog i društvenog standarda. Humor je efikasan i besplatan lijek koga možete pronaći u izobilju na internetu i posvuda razbacanim društvenim mrežama. Vedra i mudra misao i knjiga nikada nisu bile jeftinije i dostupnije svima koji vole lijepu, duhovitu i pametnu riječ.

 

Knjiga je dostupna u digitalnom obliku na stranici digitalne-knjige.com 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here