Kiparstvo kao potraga za smislom ljudske egzistencije – Andrea Cihlar

0
1613

 

Centar Kulture predstavlja umjetnicu Andreu Cihlar i njezine skulpture iz dvije serije radova “Žongleri” i “Sinkroniciteti

 

Da bi stvorila radove, Andrea traži inspiraciju iz ljudske egzistencije koja je za nju neiscrpnog izvor. Proučava svijet oko sebe, isto tako kao što proučava i samu sebe unutar tog – svijeta. Za Andreu je to kao vlastito istraživanje kroz psihologiju, filozofiju egzistencijalizma i kroz duhovnost. U seriji radova „Žongleri“ stavljanjem predmeta u drugu okolinu autorica promijeni njegovo značenje, ili kroz asocijacije gdje kroz poistovjećivanje dvaju simbola i njihovih značenja rad postaje dvosmislen, odnosno zagonetan, a na promatraču ostaje da odgonetne njegovu poruku.

 

Inspirirana otpadom moderne industrijske civilizacije nastali su radovi koje možemo vidjeti u galeriji radova iz dvije serije “Žongleri” i “Sinkroniciteti”. Radovi su sastavljeni od željeznih i aluminijskih mehaničkih elemenata sakupljanih sa otpada metala ili sajmova rabljenih stvari. Pronađeni elementi prikazani su u varijacijama kako su i nađeni, što je i u kontekstu teme, već označeni tragom prolaznosti vremena. Neki su ostali neoštećeni, dok je kod drugih izraženo ljuštenje, hrđa, istrošenost materijala, itd. Autorica je željela poistovjetiti ljudsko bivanje sa vještinom žongliranja jer ono zahtjeva mnogo osobina koje su nam potrebne u suvremenom dobu. Ono zahtjeva koncentraciju, volju, snagu, izdržljivost, ravnotežu, strpljenje i još mnogo drugih osobina koje su također potrebne čovjeku za uspješno svladavanje svakodnevnih obveza, odnosno, situacija.

Serije radova koje je Andrea do sada napravila imaju svoj slijed. Iz jedne uvijek proizađe njezin nastavak u slijedećoj. Tako su i Žongleri (2018.) nastali nakon rada po nazivu Mehanizmi (2017.) u kojem je prikazala vlastiti doživljaj ljudskog života što ju je kasnije navelo na razmišljanje o „žongleru“, kao pojedincu.

U seriji radova „Sinkroniciteti“ ne radi se samo o metalnim skulpturama koje interpretiraju ljudsko tijelo, nego i o crtežima koje ih prate. Kroz svojevrsni eksperimentalni pristup radu izvedene skulpture zapravo postaju sredstvo za poticanje tih „sinkroniciteta“. Andrein cilj je istraživanje dubljeg smisla naše egzistencije te kompleksnosti djelovanja svemira u kojem se nalazimo. Ukazati na predvidivosti i nepredvidivosti života i kako utječu jedno na drugo.

 

Sinkroniciteti

 

 

 

Žongleri

 

 

 

O autorici: Andrea Cihlar počela se baviti kiparstvom još u srednjoj školi. Upisala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te se odlučila za smjer dizajn metala. Završila je magisterij slikarstva i kiparstva. Tamo se prvi puta susrela sa obradom bakra i mesinga u zlatarskim tehnikama. Kod izrade skulptura najčešće koristi mesing, bakar, a u zadnje vrijeme i željezo. Ponekad te materijale kombinira i sa drugima poput drva. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i to joj je uz kiparstvo glavni medij u kojemu se izražava. Osim kiparstva i slikanja, bavi se i pisanjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here