Kino Europa: Deset novih filmova na platformi Kino Europa Online

0
286
Foto: C. K.

Foto: C. K.

Među deset novih naslova na platformi Kino Europa Online ističu se vizualne rapsodije Paola Sorrentina (Velika ljepota i Mladost) dok su jednako nezaobilazni i mali filmovi s velikim pričama – bugarska Lekcija i paragvajski Nasljednice.

Paolo Sorrentino jedna je od najzanimljivijih figura u kinematografiji 21. stoljeća čiji je film Velika ljepota, oda Rimu, hedonizmu i umjetnosti, instantno postao filmski klasik kojemu se mnogi iznova vraćaju. Film koji je uslijedio nakon njega, Mladost, nastavlja sličan proces u kojemu njegovi glavni junaci premeću pitanja prošlosti, budućnosti i smisla života. Oba filma odlikuju izvrsne glumačke izvedbe i magični, očaravajući kadrovi u kojima živa i neživa materija funkcioniraju u savršenom skladu. Sorrentinov sunarodnjak, Luca Guadagnino, jednaku opčinjenost prirodom i lijepim, pretočava u svoj film Rasprskavanje (A Bigger Splash). Tilda Swinton, s kojom Guadagnino surađuje od svog prvijenca “Protagonisti”, fantastična je u glavnoj ulozi, a izuzetno je dojmljiv cijeli glumački ansambl koji uz nju čine još Ralph Fiennes, Michael Schoenaerts i Dakota Johnson.

Još jednu vrhunsku glumačku izvedbu Isabelle Huppert donosi film Sve što dolazi, iskrena i intimna priča o ženi koja na vrhuncu svog intelektualnog, društvenog i obiteljskog života ostaje bez svega i mora početi iznova. Potpuno drugačiji, napeti komorni triler Krivnja također nosi još jedan izvrstan glumac Jacob Cedergren. Film je režirao Gustav Möller, Šveđanin s danskim obrazovanjem, koji je nagradu publike za svoj prvijenac dobio na Sundanceu, Rotterdamu i Montclairu.

U vremenima kada koruptivni političari ne silaze s naslovnica naših medija, film Rodriga Sorogoyena beskompromisno prikazuje španjolsku inačicu beskrupuloznih političara u svom filmu Vlast. Liku karizmatičnog i korumpiranog političara Manuela, koji i sam ulazi u borbu s korupcijom, suprotstavlja lik pravične novinarke Amaie (Bárbara Lennie). Pitanjem morala i principijelnosti bavi se i bugarski autorski dvojac Kristina Grozeva i Petar Valčanov u filmu Lekcija. Priča o profesorici Nadeždi koja nastoji svojim učenicima usaditi prave vrijednosti, a sama je stavljena u iskušenje, uvjerljivo je i snažno filmsko djelo.

Detalji novih naslova i izvor: https://kinoeuropa.hr/novosti/deset-novih-naslova/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here