Kaj, ča ili što? Ma za svakog ponešto!

0
771

Htjeli bi Vas podsjetiti ili upoznati s dva literarna natječaja udruge Mlada pera koja su u tijeku.

Prvi je Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?

Ponekad su djeca iz kajkavskog govornog područja izložena u drugim krajevima podsmijehu zbog svog kajkavskog narječja, a mi želimo da oni svojim samopouzdanjem pokažu vrijednost kajkavskog narječja i to upravo na humorističan način.

Djeca “kajkavskih” županija već su se iskazala svojim literarnim izražavanjem na literarnim natječajima udruge Mlada pera, sudjelovala su i s radovima na kajkavskom narječju pa i osvojila poneku nagradu. Zbog toga se veselimo i smatramo neophodnim da osnovnoškolci i srednjoškolci “kajkavskih” ali i “nekajkavskih” županija sudjeluju na ovom natječaju unutar projekta I veliki i mali svoje slovo su dali!

Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola. Njihov zadatak je da na veseli način napišu zašto su oni važni za svoj kraj pa samim time i za Hrvatsku pa i cijeli svijet. Za to u svom tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i preko cinizma. Radovi moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku kojeg je pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija.

Kako želimo čim više radova na kajkavštini slobodno se pošalju i radovi van konkurencije natječaja, ali s pravom objavljivanja u ovom zborniku dječje kajkavštine. Dakle, kajkavci pravi i prifčeni, vaše radove očekujemo do 31.10.2022.

Naime, zbog upita o usklađivanju s drugim manifestacijama namijenjenih kajkavštini produžen je rok za mjesec, a radovi s drugih manifestacija bilo koje tematike, ali na kajkavštini, mogu biti poslani za objavu u ovom zborniku. 10 najboljih u konkurenciji bit će nagrađeno plaketama, primjerkom zbornika i novčanom nagradom u iznosu 100 kn. Svi kojima će radovi biti objavljeni dobit će svoj besplatan primjerak zbornika.

Drugi natječaj je Jer moja priča blista budi furešta il’ turista! Primijećeno je da učenici zapravo često ne poznaju svoj kraj i nisu svjesni turističkih  vrijednosti koje njihov kraj posjeduje. Često usredotočeni na mobitele i laptope ne primjećuju svoju okolinu i vrijednosti svog kraja. Današnje doba pandemije i izolacija to je samo pojačalo.

Višegodišnjim literarnim natječajima koje udruga organizira i objavama literarnih radova na portalu Top generacija primijećena je velika razlika u poznavanju zavičaja od učenika do učenika i pristupu tome od škole do škole.

Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da istraže neki običaj, predaju, turističku znamenitost, sakriven prirodni kutak, možda kako je nastalo ime mjesta ili čak zašto vjerujemo u neko sujevjerje ili nastanak neke neuobičajene riječi i napišu priču kojom nastoje uvjeriti nepoznatog turista da posjeti njihov kraj.

Dakle od djece tražimo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi , sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će privući da ih posjeti.

Jednostavno rečeno, biramo dječje turističke ambasadore!

Svi radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija, a 10 najboljih bit će nagrađeno plaketama, pokojom knjigom i proglašeno dječjim turističkim ambasadorima. Rok je do 20. prosinca.

Od srca molimo da proslijedite svima ovaj članak koje bi mogao bar malo zainteresirati, svim osnovnoškolcima, srednjoškolcima, a što se tiče objave u kajkavskom zborniku, jednostavno pustite glas!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here