Izložba recentnih radova akademskog slikara i profesora Siniše Reberskog

0
588

Izložba recentnih radova akademskog slikara i profesora zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Siniše Reberskog svečano se otvara u Galeriji Pik u sklopu manifestacije Rapsko likovno ljeto

 

U srijedu 3. kolovoza u 21 sat u Galeriji Pik (Ivana Rabljanina 3, Rab), otvara se samostalna izložba „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije – Portreti umirućih zvijezda“ akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog. 

Izložba se održava u sklopu manifestacije Rapsko likovno ljeto. Autor se predstavlja posve novim ciklusom radova u tehnici akvarela na papiru koji su nastali u posljednjih nekoliko mjeseci te će premijerno biti predstavljeni javnosti upravo na ovoj izložbi. Posljednjih nekoliko godina Siniša Reberski stvara djela u kojima bilježi vlastite vizije dalekih neistraženih prostora Svemira. To su imaginarni svjetovi nastali ispreplitanjem kolektivnog poznatog i individualnog zamišljenog. U posljednjem ciklusu naziva „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ Reberski odlazi korak dalje oblikujući, kako sâm kaže, prikaz možebitnog atlasa načinjenog u nepoznatoj civilizaciji rukom njegovog galaktičkog dvojnika koji je zabilježio vlastita promatranja života i umiranja zvijezda u svojoj galaksiji.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

 

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2022.

O autoru:

Red. prof. mr. art. Siniša Reberski rođen 29. 11. 1962. u Zagrebu. 1983. do 1987. g. studira na ALU u Zagrebu na Odsjeku grafike gdje diplomira u klasi prof. Ante Kuduza. 1987. do 1990. g. studira na Hochschule für Angewandte Kunst u Beču  u majstorskoj klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga kod prof. Elfriede Goldschmid, prof. Thomasa Hansena i prof. Waltera Lürzera. 2016. završio je postdiplomski magistarski studij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani – studijski program Oblikovanje vizualnih komunikacija kod mentora prof. Lucijana Bratuša, prof. Stane Bernika i prof. Jožefa Muhovića, gdje je stekao akademski stupanj magistar umjetnosti. Od 1991. započinje predavati na ALU u Zagrebu gdje radi i danas u zvanju redovitog profesora. Predavao je i na Studiju dizajna Sveučilišta u Zagrebu, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i na Oddelku za oblikovanje na ALUO u Ljubljani.

Uže područje umjetničkoga interesa su mu slikarstvo i kaligrafija. Do sad je izlagao na tridesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Najradije slika u tehnici akvarela za što je primio više priznanja, a među ostalim i veliku nagradu “6. Hrvatskog triennala akvarela” 2013. godine. U svom kaligrafskom radu istražuje razne pristupe metode i kaligrafske tehnike, kako povijesne tako i eksperimentalne. Često kaligrafiju povezuje sa slikarstvom do te mjere da je ponekad teško odrediti kojem mediju njegovi radovi pripadaju. U svom umjetničkom radu kombinira razne medije istražujući njihove veze i zajednička ishodišta.

 

Iz predgovora izložbe:

U današnjem svijetu gdje je sve bučno, veliko, agresivno i glasno, unutar vlastitih filozofskih razmišljanja, Siniša Reberski poziva nas u drugačiji svijet – svijet nedosanjane galaksije u kojoj njegov dvojnik s istom strašću i predanošću bilježi, razvija, prati, istražuje, dokumentira i razmatra potencijale drugačijeg, a opet sličnog života. Likovne bilješke prirodno nadopunjuju nazivi radova čiji je sadržaj oblikovan poput crtica iz dnevnika pasioniranog istraživača, a koji istovremeno nagovješćuju potencijalna buduća zbivanja ostavljajući u zraku neizvjesnost njihova razrješenja. Naizgled tankoćutan, akvarel ostaje snažan i dojmljiv medij u čijoj jednostavnosti prikaza leži kompleksnost izvedbe. Kroz svjetlost i njezine efekte Reberski gradi strukturu osobnog rukopisa zamišljajući dvojnika podjednako zainteresiranog za tajne nedokučivog Svemira ilustrirajući pritom vrlo vjerojatnu pretpostavku života u nekoj dalekoj Lutajućoj galaksiji sa svim njezinim obilježjima, specifičnostima i zbivanjima. Svaki likovni zapis u ciklusu „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ predstavlja jedinstven kompozicijski, koloritski, gradivni, oblikovni, strukturalni i kaligrafski iskaz što dodatno potvrđuje ingenioznost autora. Siniša Reberski kroz raznolikost bogato i slojevito dočaranog, te smisleno, ali istovremeno i slobodno interpretiranog svijeta, ispunjenog čudnovatim i neobjašnjivim zbivanja, kontinuirano poziva promatrača na otkrivanje, istraživanje i upoznavanje mogućnosti Drugačijeg!

iz predgovora Sonje Švec Španjol

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here