“Izgubljeni snovi” – Franjo Matešin

0
1460

 

Osvrt na knjigu piše Goran Markovčić, prof.

 

Prije nego što dođemo do knjiga kažimo nešto o ideji i projektu „Izgubljenih snova“ kojeg je Franjo Matešin osmislio prije više od 15 godina i čija je provedba do danas (od unazad nekoliko godina) u stalnom pokretu prema naprijed. Da iza svega stoji veliki talent, široko znanje i veliki rad vidi se iz priloženog u samom galerijskom izložbenom postavu u što će se moći uvjeriti svaki ljubitelj ne samo Franjine umjetnosti nego i zaljubljenik u umjetničke forme općenito.

„Izgubljeni snovi“ zamišljeni su kao ideja 2005., i autor započinje sa radom na sadržaju razvijanja ideja u obliku scenarija za film. Nakon perioda 2005. do 2015. na svjetlo dana 2016. izlazi prvo izdanje Matešinove knjige „Izgubljeni snovi“. Iza toga izašlo je još jedno izdanje, pa do danas kada imamo najekskluzivniji otisak knjige i to – uz prvu knjigu naslovljenu sa godinom „5007.“ (3. izdanje), završenu i drugu knjigu s nastavkom na prvu – naslovljenu sa godinom „5012.“ Knjige su dojmljive vizualno i vrlo su skladno grafički oblikovane, uz vrijedan dodatak sa specijalnim dodacima na, za svaku knjigu, u prigodnoj boji ukrašenom DVD-u.

„Izgubljeni snovi“ su kao što vam je poznato znanstveno-fantastični projekt za koji nisu zacrtane granice. Trenutačno se priča koja se nalazi unutar cjeline pokazala izvrsnom za scenarij (ali je, kako je svakome poznato film priličan financijsko-tehnički zahvat), i premda postoji i rad na animaciji i snimateljskom planu, a snimljen je i kraći igrani video-materijal, najdalje se upravo došlo sa ostvarenjem da se Izgubljeni snovi objave i izađu pred širu publiku u obliku prilagođenog književnog teksta koji se može čitati bilo kao drama bilo kao proza.

Prije nego li se skrene pažnja na sam tekst vrijedno je naglasiti kako je nastao i nevjerojatan niz ulja na platnu, kojima je Franjo  – iznenadivši ugodno – oslikao prizore i ambijente svog svijeta Izgubljenih snova. Sve to ponuđeno je u izložbenom postavu kao dio zasebne slikarske cjeline.

Najnovije izdanje knjige „Izgubljeni snovi“ u dva zasebna sveska sadrži dvije velike, odnosno dva puta po tri manje podcjeline. Riječ je od dvjema trilogijama koje se sastoje od šest zasebnih poglavlja koja se jedno na drugo nadovezuju.

U Franjinom književnom radu čitatelj će dobiti više od konvencionalne priče u smislu dramaturškog zapleta i raspleta premda Izgubljeni snovi jesu priča o malim ljudima (mukama, radostima, tugama i ljubavima) koji žive neku svoju stvarnost u dalekoj budućnosti pod tamnim i moćnim strukturama.

Svijet Izgubljenih snova može djelovati kao moguća fiktivna vizija budućnosti početka 5.-og tisućljeća p.Kr., a može se zamisliti i kao paralelna stvarnost, snovita mogućnost, supstrat vremena i prostora u kojem i mi čitatelji živimo. Stvaralac svijeta Izgubljenih snova uvodi nas u jedan novi svijet, ali začudo, potpuno kartografski precizno, pokazuje prostor i određuje vremenski okvir zbivanja. Obratit ćete pozornost na crteže karata, planove gradova države Eukona i kontinenta Zapadnog Sferakona u dalekoj 5007. godini. Kod Franje za sve postoje temelji, razlozi i putokazi. Pomnim čitanjem (i gledanjem) postajemo putnici u mitsko-legendarnu budućnost o kojoj poglavlje po poglavlje otkrivamo što će se dogoditi dalje. Ono što se događa arteinu Lucijanu (početnom i glavnom junaku čitave epopeje) kroz čitavu trilogiju (trilogije) događa se pod okolnostima silnica nekih mračnih režima koji zarobljavaju čovjeka i ljudsku dušu presvlače tamom. Lucijan je umjetnik (slikar), ali je i jednostavan seljački mladić iz malog sela Malinala. On spoznaje kako su on i njegovi prijatelji neslobodni pod jednom zlom tiranijom i pod upravom totalitarnog vladanja satanističkog auditora Seka. Borbe u tom mitskom mjestu i vremenu su ujedno i male trzavice i različiti karakteri pojedinaca, i borbe u smislu zajedničke borbe za slobodu protiv zle uprave više pojedinaca (zabranjena stranka Libertina). Lucijanov i svijet drugih prijatelja iz provincije i sela Republike Eukon svijet je nužne borbe za slobodu.

„Izgubljeni snovi“ sadrže vječnu temu borbe malih pojedinaca protiv tiranije koja se odvija kroz epohe povijesti  bilo kojeg razdoblja. Zašto onda ne bi i 5007. i 5012.? Međutim, možda je upravo takva nit vodilja nosila i samog autora da podcrta podkontekst negativnih sila kojima se udara i na današnjeg malog čovjeka kao što su Lucijan, Jorgovan, Pepsin, Adrijan, Bodul, Edena ili Livadina. I današnji svijet bije svoje borbe, koje se samo ponešto uvrnuto nalaze i u svijetu 5000-tih, spomenimo samo neke (genetski inženjering ili kloniranje, neoliberalni stilovi velikih gradova, materijalizam koji ovladava društvom, rat kao oblik raspodjele među narodima, teorije o Novom svjetskom poretku itd.)

U autorovu stilu važno mjesto zauzima humor kao permanentna pojava razvoja radnje, on je potenciran na način da netko zaista ne može da razmišlja na nekom drugom jeziku – idiomatska verzija jezika u selima i gradovima Eukona je puna neke istančane metaforike u smjeru današnjih zbivanja i političke i društvene suvremenosti.

Republika-Eukon

Kod Franje uopće, važno mjesto zauzima osjećaj za detalj. Čitatelj se ne bi smio uhvatiti u zamku promišljanja kako se ova znanstveno-fantastična ideja zasniva na motivima tipa „Ratovi zvijezda“ – naprotiv, autor svoje motive enciklopedijski precizno nastoji profilirati. Autor uspijeva biti arhitektom jedne nove civilizacije koja ima svoju povijest, državnu i javnu upravu, zakone, vojne rodove, stručno nazivlje pa sve do mjernih jedinica i nekih novih složenica.

Likovi funkcioniraju višedimenzionalno. Na Zemlji nisu samo tzv. „obični ljudi“ u različitim hijerarhijskim odnosima nego su tu i neka bića sa ljudskom, ali i anđeoskom (ili demonskom) esencijom s kojima se komunicira gotovo na astralnoj razini (npr. odnos: redovnica Ansiris-Lucijan).

Važnu ulogu u tom dalekom Svijetu budućnosti imaju Virgo Intakte, tajni red žena, koje u središtu jezera Ezenskih voda prikupljaju i čuvaju znanje iz čitave povijesti. Svako znanje čuva se u posebnim dvoranama, i predstavljaju temelj za spas čitavog Svijeta. 

Drugi dio („5012“) uvodi nas u raskol među Virgo Intaktama i na pojavu izdajničkog Carstva Feminizeksona (koje je antipod stvarne ženstvenosti), a kojim vladaju Feminize i vrše iz slojeva iznad troposfere iz velikih lebdećih platformi invaziju na Eukon, a koja je i tehnološka i kulturološka. Nastaje rat oko sjemena života.

U obje knjige budućnost Izgubljenih snova ne izgleda nimalo bezazleno, tisuće godina zatomljivanja duhovnog razvoja odvelo je civilizaciju do perverzije u znanstvenim i eksperimentalnim razmišljanjima u ime tzv. napretka. Nastali su križanci, antropomorfne zvijeri (dogse, vodezi, zmijazi), ljudi-klonovi (humanotuljci) koji samo imaju funkciju da prema zadanoj naredbi uz regularnu poslušničku vojsku (arme, borg-arme) izvršavaju zapovijedi očuvanja poretka Zla. 

Stječe se uvid kako u Knjizi broj 2, Izgubljeni snovi osim što dobivaju fabularni nastavak (npr. Lucijanove ljubavne veze), da se u drugom dijelu susrećemo sa autorovim svjetonazorskim i filozofskim promišljanjem svijeta nad kojima čitatelj može i sam sebe preispitati. Važna je natuknica, u promišljanju Dobra i Zla na ovom našem i onom Svijetu 3 000 godina poslije, odvija li se sve sa ili bez Boga. Kršćanski podkontest i sa druge strane sebeljubljem i razvratnim hedonizmom razrušeno društvo, jedno nasuprot drugoga. Pojavila se davno zaboravljena tajna izgubljene Knjige Nad Knjigama u kojoj je Spas čitavog smisla zdravog ljudskog života. Mala, a velika, srca koja se spajaju u ljubavnoj priči protkanoj kroz tekst ruše čudovišne konstrukcije Zla tehnološki naprednijeg grada.

Arheološki izvori do danas vode nas u daleku prošlost činjenično, po artefaktima izašle su brojne teorije o davnim civilizacijama Mezopotamije, Egipta, stare Grčke, pronađeno je nazivlje, pismo i sva silna čuda kao da se radi o nekim davno izgubljenim snovima. Naš autor Franjo Matešin to je malo obrnuo i poveo nas u budućnost, a koja je opet nalik i na sadašnjost i na daleku prošlost. A u međuvremenu postojala je i neka zakopana epoha nazvana Doba Tišine kada je gotovo sve zaboravljeno.

Dvije knjige Izgubljenih snova (dvije trilogije) mogu čitatelja podsjećati na Tolkienovog „Gospodara prstenova“, možda i više na filmski hit „Avatara“, ili na uspješnu seriju „Igre prijestolja“; pa iako se to možda čini tako – Franjin svijet ipak djeluje posve autentičan i neovisan. U idejnom pogledu, sama knjiga ima dodirnih točaka i sa drugim značajnim distopijskim knjigama kao primjerice Orwelova „1984.“ ili Huxleyev „Vrli novi svijet“.

Zbog više poglavlja nazovimo „Izgubljene snove“ ciklusom knjiga koje ostavljaju na značajnoj razini dojam prema ovom projektu da je to u svojoj osnovi ipak hrvatski proizvod, što se osjeća i iz samog leksikografskog izričaja.

U vidu ovog projekta Franjin primjer vrijednog umjetnika, slobodno ću to reći, svijetli je zagovor za hrvatsku kulturu i umjetnost koji treba samo prepoznati.

 

Detalji o knjizi: 

 

ZNANSTVENO-FANTASTIČNA TRILOGIJA „IZGUBLJENI SNOVI“

 

Znanstveno-fantastična trilogija „Izgubljeni snovi“ je jedinstveni projekt u hrvatskoj književnosti na kojemu je autor do sada radio 15 godina.

Sve ilustracije i cijeli vizualni identitet „Izgubljenih snova“ je također djelo pisca.

Ova epska priča prati živote nekoliko posebno zanimljivih likova, njihove ljubavne jade, poslovne probleme i burne političke događaje u nekoj tamo dalekoj budućnosti u Republici Eukon.

 

KRONOLOGIJA PROJEKTA „IZGUBLJENI SNOVI“

2005. Početak rada na znanstveno-fantastičnoj trilogiji „Izgubljeni snovi“.

2016. Knjiga „Izgubljeni snovi“ izlazi u nakladi „Retka“ iz Splita.

2016. Napravljena je internetska stranica www.izgubljenisnovi.com zajedno s Martinom Živica iz Čazme.

2016. Snimljena je kratka video-najava za potrebe projekta.

2016. Počinje pisanje drugog dijela priče pod imenom „5012 Izgubljeni snovi“.

2018. Iz tiska izlazi drugo izdanje knjige koje sadrži dodatna poglavlja Karte i Informacije. Izdavač je „Redak“ iz Splita.

2018. Počelo je snimanje male video-najave za prvu knjigu „Slom Libertine“ koja je ostala nezavršena.

2020. U proljeće iz tiskare izlaze; prva knjiga trilogije „5007 Izgubljeni snovi“ i druga knjiga trilogije „5012 Izgubljeni snovi“. Nove knjige imaju potpuno novi dizajn s ilustracijama i kartama u boji, a svaki dio sadrži i specijalni dodatak DVD na kojima je mnoštvo popratnih informacija o cijelome projektu.

2020. Početak rada na trećem dijelu znanstveno-fantastične trilogije pod nazivom „5023 Izgubljeni snovi“.

2020. Dana 25. srpnja u Galeriji Matešin u Bojani bila je promocija prve dvije knjige znanstveno-fantastične trilogije „Izgubljeni snovi“ te izložba ilustracija i karata iz projekta.

Ezen

INFORMACIJE O KNJIGAMA

 

Knjige „5007 Izgubljeni snovi“ i „5012 Izgubljeni snovi“ su tiskane u vlastitoj nakladi.

Tisak i izdavanje ove dvije knjige financijski je pomogao grad Čazma.

Lektorica teksta za obadvije knjige je Sonja Žarko Krvavica iz Splita.

Grafičko oblikovanje ove dvije knjige napravio je Damir Kopić iz Zagreba.

Knjige su tiskane u tiskari „Amanita“ iz Bjelovara.

 

  1. knjiga trilogije

„5007 IZGUBLJENI SNOVI“

 

Prvi dio trilogije sadrži tri knjige; „Slom Libertine“,  „Putovanje ratnika“ i „Bitka za Trilu“.

Knjiga ima 382 stranice formata papira A5. U njoj su 9 ilustracija i 9 karata u boji koje je izradio sam autor. Uz knjigu ide specijalni DVD s mnoštvom posebnih priloga o cijelome projektu.

Priča počinje dolaskom dva stranca u maleni gradić u Brdovelu. Artein Lucijan, koji je i član tajne stranke Libertine, mora napraviti slike na stropu pa ide po pigmente u Hazmu. Već traju nekakvi ratovi i … onda se sve skupa zakomplicira!

 

  1. knjiga trilogije

„5012 IZGUBLJENI SNOVI“

 

Drugi dio trilogije sadrži tri knjige; „Carstvo feminiza“, „Crvena tratinčica“ i „Potonuli grad“.

Knjiga ima 364 stranice formata papira A5. U njoj su također 9 ilustracija i 9 karata u boji koje je izradio autor trilogije. Posebni dodatak knjige je specijalni DVD s puno popratnih materijala o nastanku ove knjige.

Ova priča govori o šest carica feminiza koje su došle s Istočnog kontinenta i koje žele imati sjemenje koje se nalazi na tajanstvenom otoku Ezenu. Svi su negdje okolo i … onda se zajedno nađu u Potonulom gradu!

 

PROMOCIJA I PRODAJA

Promocija ove prve dvije knjige; „5007 Izgubljeni snovi“ i „5012 Izgubljeni snovi“, zajedno s izložbom ilustracija i karata iz znanstveno-fantastične trilogije, bila je u subotu 25. srpnja 2020. godine, u 19.00 sati u Galeriji Matešin u Bojani.

Cijena svake knjige iznosi 100,00 kuna.

 

Knjige se mogu kupiti;

  1. U Galeriji Matešin u Bojani, svaki dan uz prethodnu najavu.
  2. Putem pošte uz plaćanje pouzećem. Cijena poštarine za jednu knjigu koja se šalje poštom u Republici Hrvatskoj iznosi 30,00 kuna.
  3. Na neki drugi način prema dogovoru.

 

 

O autoru: Franjo Matešin je rođen 26. studenog 1967. godine u Bojani.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994.

U Bojani je 2002. godine otvorio galeriju.

Do sada je sudjelovao na 148 skupnih izložaba i radio na 70 javnih projekata. Imao je 75 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Napisao je 7 knjiga i o njemu su snimljena 4 dokumentarna filma.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Matice hrvatske i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Bojana.

Živi u Bojani.

Autor Franjo Matešin

KONTAKTI I ADRESE

Galerija Matešin, Bojana 66, 43240 Čazma

Mobitel: 098 377 630

E-pošta: galerija@matesin.com

www.matesin.com

www.izgubljenisnovi.com

Facebook: Galerija Matešin

                 Izgubljeni snovi

                 Matešin Franjo

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here