Projekt Blinda: mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe

0
570
Foto: Myriam Zilles - Pixabay

Povodom realizacije projekta Blinda – mobilne knjižice za slijepe i slabovidne osobe, upravitelju Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ Mirku Hrkaču postavili smo nekoliko pitanja.

 

Možete li nam reći kako je nastao projekt Blinda mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe?

Projekt Blinda nastao je kroz nastojanje organzacija koji za cilj imaju stvaranje audio knjiga. Tako je došlo do okupljanja niz organizacija  koje rade audio knjige a kao  predlagatelj ovakve usluge za slijepe je tvrtka audibook iz slovenije koja sa audio knjigama bavi na komercijalnoj osnovi i koja ima svoje knjige i svoju aplikaciju za sve korisnike. U projektu Blinda su uključeni isključivo osobe koje ne mogu samostalno čitati, koje imaju oštećenje vida ili druge teškoće zbog kojih ne mogu koristiti tiskane knjige odnosno tzv crni tisak.

 

U projekt su uključene organizacije iz Slovenije, Njemačke i Hrvatske:

Audibook d.o.o., Savinškova ulica 10, SI – 1000 Ljubljana

Zveza drustev slepih in slabovidnih Slovenije, Groharjeva 2, SI – 1000 Ljubljana

Institut Jožef Stefan, Jamova 39, SI – 1000 Ljubljana

Deutscher Blinden- und Sehbehindertenverband e. V., Rungestrasse 19, DE – 10179 Berlin

DeutscheBlindenstudienanstalte. V., Am Schlag 2-12, DE – 35001 Marburg

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“, Andrije Medulića 16, HR – 10000 Zagreb

Udruga MEB, Završje Loborsko 152, HR – 49253 Lobor

A-soft d.o.o., Andrije Štangera 19, HR – 51410 Opatija

 

Kako se korisnici mogu koristiti mobilnom knjižnicom za slijepe i u kojim mjestima?

Aplikacija Blinda je potpuno prilagođena za korištenje slijepim i slabovidnim osobama uz pomoć pametnih telefona, I phone ili androide.

Sama upotreba aplikacije je jednostavna a upute za korištenje su svakom korisniku dostupne na službenoj stranici www.blinda.org.

Trenutno je aplikaciju moguće koristiti u Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Plan je da se u budućnosti uključe i druge zemlje odnosno organizacije koje proizvode audio knjige za potrebe slijepih i slabovidnih osoba kao i osoba koje iz drugih razloga ne mogu čitati standardni tzv. crni tisak.

 

Koja književna građa je zastupljena u knjižnici za slijepe i slabovidne osobe i čime ste se vodili da uvrstite određene knjige?

U mobilnoj knjižnici Blinda dostupne  je sva književna građa jer smo prenijeli cjelokupni fond specijalne knjižnice „Čujem, vjerujem, vidim“ u sastavu Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ sa oko 900 zvučnih knjiga iz područja beletristike, publicistike, knjiga za djecu i mlade, zdravstvene tematike, duhovnosti i dr.

 

Koliko je trajao proces stvaranja knjižnice?

Proces stvaranja mobilne knjižnice Blinda trajao je 26 mjeseci.

Projekt je financiran sredstvima EU kroz natječaj Erazmus +.

Tijekom stvaranja mobilne knjižnice provodilo se nekoliko faza, prvo je napravljena platforma na koju će biti postavljene knige, istovremeno se je radila i aplikacija za pametne telefone a kada je sve to završeno pristupilo se postavljanju zvučnih knjiga na platformu te na kraju se započelo sa zaprimanjem  zahtjeva budućih korisnika kako bi im se omogućilo korištenje aplikacije Blinde mobilne knjižnice.

Tijekom provedbe projekta nismo imali teškoća a što se tiče institucija državnih ili lokalnih nismo imali potporu jer smo imali osigurane izvore financiranja za izradu same mobilne knjižnice Blinda.

No svakako u budućnosti računamo na potporu državnih i lokalnih institucija na potporu pri izradi novih zvučnih knjiga a i kod podmirenja troškova održavanja cijelog sustava mobilne knjižnice Blinda.

 

Imate li povratne reakcije korisnika?

Korisnici nam se svakodnevno javljaju sa zahtjevima za korištenje aplikacije blinda.

Svaki korisnik koji ima uvjete za korištenje ove aplikacije može podnijeti zahtjev putem mrežne stranice www.blinda.org i postati korisnik aplikacije.

Reakcije su pozitivne jer se ovom aplikacijom omogućio vrlo jednostavan pristup zvučnim knjigama slijepim i slabovidnim osobama iz bilo kojeg reći ću to tako, dijela svijeta, važno je da ima pametni telefon i pristup internetu i knjige su im dostupne.

 

Imate li u skoroj budućnosti nove planove i projekte?

Svrha Zaklade je pomoć mladima, djeci i studentima s invaliditetom na  edukaciji, i omogućivanje pristupa literaturi slijepim i slabovidnim osobama kao i svim drugim osobama koje ne mogu same koristiti standardni, crni tisak te poticanje i provođenje obrazovne, socijalne  i kulturne integracije osoba s invaliditetom u društvu pa su nam i planovi u skladu sa svrhom.

Trenutno provodimo niz projekata vezanih za dostupnost literature slijepim i slavovidnim osobama od snimanja audio knjiga, izrade literature za slijepe i slabovidne učenike u osnovnim i srednjim školama te literature za slijepe i slabovidne studente, do izrade lektirnih naslova za djecu s disleksijom po principima građe lagane za čitanje.

Neki od projekata koje smo prije provodili trenutno smo obustavili zbog corona virusa ali se nadamo da ćemo ih moći uskoro i nastaviti.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here