Žene s videokamerama: Početna filmska radionica – Zagreb

0
683
Foto: C. K.

Foto: CK

U Zagrebu će se u sklopu Vox Feminae Festivala od 23. rujna do 1. listopada u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica (Ozaljska 16) održati radionica ‘Žene s videokamerama: Početna filmska radionica’ koju vode Renata Lučić i Filip Filković Philatz. Cilj radionice je upoznati svakog polaznika/cu s fazama stvaranja filma – od ideje do realizacije. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a prijave se zaprimaju do 20. rujna 2019. godine.

Na radionicama polaznici/e će uz podršku voditelja snimiti zajednički dokumentarni film, a projekcija filma bit će održana u sklopu projekcija filmova na Vox Feminae Festivalu, u subotu, 5. listopada, u 16 sati, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb).

Radionica se od ponedjeljka 23. rujna do petka 27. rujna održava od 18 do 20 sati, tijekom vikenda 28. i 29. rujna predviđeno je snimanje (po dogovoru s voditeljima radionice), dok će se finalizacija filma u montaži održati u ponedjeljak i utorak, 30. rujna i 1. listopada od 18 do 21 sat.

Sudjelovanje na radionici uključuje stvaranje ideje, pisanje scenarija i knjige snimanja, snimanje, režiju i montažu. Kroz kombinaciju mentorskih predavanja uz analize filmova, praktičnog rada u obliku zadataka te samostalnih snimanja, polaznici/e će ideju razraditi u filmsku formu te snimiti vlastiti film. Pridjev ”početna” iz naslova sugerira da se rade kratki filmovi. Iako će predavanja biti usmjerena na igrani i dokumentarni film, snimanje će se bazirati na stvaranju jednog zajedničkog dokumentarnog filma koji u sebi može sadržavati određene igrane ili eksperimentalne dijelove. Tema filma bit će predložena od strane voditelja na dan početka radionice. Prema ideji grupno će se raditi film u kojem će svatko od polaznika/ca sudjelovati u fazi pisanja, snimanja, režije i montaže. Voditelji radionice daju određenu slobodu svim polaznicima/ama ali su uz njih u cijelom procesu snimanja, a posebice u procesu montaže gdje će zajedno montirati i finalizirati projekt.

U fokusu programa su tolerancija, predrasude, LGBTQ+ teme, transrodnost, feminizam i ljudska prava; s ciljem poticanja mladih ljudi na aktivno djelovanje u smjeru relevantnih društvenih tematika, ali i na korištenje audiovizualnog medija općenito u svrhu kreativnog komuniciranja fenomena i problema iz vlastite okoline te aktivno i odgovorno građanstvo. Svrha programa jest kroz teoretska predavanja i praktičan rad potaknuti sadašnje i buduće vlasnike/ce video opreme na kreativan i zanatski relevantan pristup oblikovanju ambicioznih audiovizualnih projekata. Ovladavši temeljnim znanjima video i filmskog rukopisa svaki će pojedini/a autor/ica amater biti inspiriran/a za kreativni pristup stvaranju filmova.

Izvor i detalji: https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/zene-s-videokamerama-pocetna-filmska-radionica/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here