U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

0
884

Foto: Pexels

Prenosimo dio teksta sa stranice regionalni.com

Varaždin je nedavno postao jedini grad koji svojim umjetnicima omogućava da mogu biti produktivni do mile volje i slobodni u kreaciji.

 

Svega toga ne bi bilo bez iznimne suradnje Varkoma, Grada Varaždina i umjetnika svjetskog renomea Nikole Vudraga. Ova „3V“ inicijativa iznjedrila je nezapamćen preobražaj bivšega industrijskoga kompleksa u vlasništvu Varkoma u mjesto buduće likovne kolonije vrsnih svjetskih umjetnika.

 

Projekt “RezervArt”

 

Sve je zapravo splet sretnih okolnosti, jer Varkom ove godine počinje s preseljenjem u Jurkovićevu ulicu dijela svojih stručnih službi i jednog skladišta iz prostora koje je nekad zauzimala Aquatehnika.

– U halama koje sada koristi Nikola Vudrag do ožujka je poslovao jedan obrt koji se bavio obradom metala. Međutim, zbog epidemije COVID-a-19 korisnici su napustili prostor i jedan slučajni susret s varaždinskim umjetnikom presudio je da mu ga inicijalno ponudimo kao prostor za atelje – prisjeća se Željko Bunić, direktor varaždinske gradske komunalne tvrtke.

Ono što je uslijedilo Nikola Vudrag smatra svojim „najsretnijim danom u životu“. A evo i zašto.

– Razgled prostora od oko 60.000 metara četvornih trajao je samo pola sata, ali i to je bilo dovoljno da „kliknemo“ i dogovorimo se što sve s njim možemo napraviti. No, treba znati da Varkom pritom nikomu ništa nije poklonio, već je prostor iznajmljen i, prema planu, naknada za njegovo korištenje naplatit će se preuzimanjem umjetnina koje u njemu nastaju. Koliki će biti njihov broj, to je stvar dogovora, i sve u konačnici mora biti u korist Grada – objasnio je Bunić.

Cijeli tekst možete pročitati na stranici regionalni.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here