„SVJETLO MOG ŽIVOTA – Mami i Tati“ – Jadranka Varga

0
66

Dragi moji čitatelji,

… imala sam jednu jedinu i prijateljicu: neponovljivu, posebnu, od Boga mi danu i oduzetu. Nikad je nisam prežalila niti ne mogu. Moje prijateljice su joj se povjeravale, dolazile kod nje, a ono što su njoj rekle, ja nikad nisam saznala i ona je ostala ZAUVIJEK za mene – jedna i jedina – moja najbolja prijateljica bez obzira što mi je bila i – mama. Prije svega, bila je najbolja prijateljica. Evo, oči mi se i sada pune suzama, dok ovo pišem.

Postoji i danas veza sa njom, pitam se je li to neka veza koja se proteže iz ovog našeg stvarnog svijeta u onaj njihov duhovni svijet kojeg zovu – Ona strana – ne znam, ali znam jedno: osjećam da je stalno uz mene.

Ova 21. zbirka poezije „Svjetlo mog života“ nastajala je od 15.06.2009. do 05.05.2022. u razdoblju pisanja pjesama posvećenih mojoj mami Slavici, mojoj najboljoj prijateljici i Tati, a to traje do danas. Ova knjiga je posebna cjelina i tematski je neovisna od 1. zbirke poezije „Sjena duše“, 2. zbirke „Predvorje bijele tišine“ i 3. davno napisane, a tek prije par godina objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena“ kao i ostalih zbirki: „Plesač na žici“, „Na trgu ptica“, „Duša anđela“, ”Izbrisano lice“, „Moj tajni svijet“, „Kamen nije sam“, „Oči pune zvijezda“, „Tajna bijelih snova“, „Glasnici“, „Isus, ta vječna zvijezda sjajna“, „Ruža mog srca“, „Skriveno u momentu smiraja“, „Noć duše“, „Bijeli put“, zbirka priča „Marioneta iz prošlih vremena“, „Zašto bijeli lijiljani sanjaju?“ i zbirke fantasy priča „Priče iz noćnih tišina“.

Moju 21. knjigu pišem za sebe, u tišini. Ima pjesama sa rimom, a i pjesama bez rime. U tišini pišem bez ikakvih utjecaja, osim onih mojih najdubljih, unutarnjih, riječi same izlaze, sve drugo je nevažno. Važno je ono ispravno, a to su duša i njeni putokazi i tako su nastale sve moje knjige.

U svim mojim knjigama su periodi zapisivanja mojih razmišljanja izraženih ponekad klasičnom poetskom prozom ili pjesmama u rimi, ali i u kratkoj formi pjesničkih minijatura kao i poezija pisana na raznim slikama, a to su sve stihovi o raznim životnim temama.

Ova knjiga obuhvaća poeziju koja je posvećena isključivo mojoj mami Slavici i mom Tati.

U zajedničkim zbirkama „Poezija svemira“ (autori: Željka Košarić Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač), „Kapi rose“ (autori: Anđa Jotanović, Željka Košarić Safiris, Tanja Repinac, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač) prepliću se moje teme kao i u svim mojim do sada izdanim knjigama.

Knjiga „Eho poezije“ je 3. zajednička zbirka gdje je moje pjesme na mom blogu http://shadowofsoul.blog.hr slijedio naš poznati pjesnik duhovno-refleksivne poezije g.Ivan Dragičević: blog https://blog.dnevnik.hr/idragi28 pa smo tako i izdali našu zajedničku knjigu.

U 4. zajedničkoj zbirci “4 maštovite duše”, autorice: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković i Jadranka Varga nalaze se moje pjesme koje su prepoznate iz drugih knjiga, a u 5. zajedničkoj zbirci “Srca puna ljubavi”, autorice: Alemka Brazzoduro, Anđa Jotanović, Biserka pl. Vuković, Jadranka Varga, Mira Orlić, Snježana Segnan, Snježana Spasojević, Tanja Repinac, Tatjana Jedriško Pančelat, Tea Slama Žigman predstavljamo ljubavne pjesme za Valentinovo 2020. godine.

2021. je napisana 6. zajednička zbirka “Ljubav među riječima” autori: Željka Jotanović, Cvijetin Baja Lobožinski, Anđa Jotanović, Miroslav Šiljo Grabovac, Jelena Petković i Jadranka Varga u kojoj predstavljamo naše ljubavne pjesme.

2022. je napisana 7. zajednička zbirka “Tajanstvena noć” autorice: Željka Jotanović i Jadranka Varga.

Ova knjiga je bez recenzije, jer nitko ne može napisati recenziju onog što osjećam kad se sjećam mojih dragih roditelja.

Jadranka Varga, pjesnikinja

Zagreb, 05.05.2022.

 

Knjiga se može pročitati na stranici digitalne-knjige.com

 

O autorici: Jadranka Varga rođena je 05.05.1957. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju općeg smjera i Ekonomski fakultet, stručna sprema VŠS, ekonomista, udata, bez djece, a od 01.01.2014. je u mirovini. Poeziju piše od 1969. godine kad je imala 12 godina napisavši svoje prve 3 pjesme i od tad se nije zaustavila. Izdala je 15 samostalnih zbirki poezije plus 5 zajedničkih u digitalnom i tiskanom obliku i to su sve pjesme koje prožimaju cijeli njen život, okrećući je njoj samoj u taj jedinstven izričaj refleksivno-duhovno-ljubavne poezije, čije objavljivanje je krenulo na blogu: http://shadowofsoul.blog.hr/

Ovaj blog je nazvan „SJENA DUŠE“ po kojem je izdana i njena 1. samostalna zbirka poezije „Sjena duše“.

Sudjelovala je i na raznim domaćim i međunarodnim pjesničkim natječajima, a njene pjesme se nalaze i u raznim zajedničkim zbornicima sa tih natječaja. Članica je Hrvatskog književnog društva Rijeka, Braće Fučak 5a, 51000 Rijeka kao i mnogih pjesničkih grupa na Facebooku.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here