Svečano zatvaranje izložbe Priča srca s performansom “Rađanje Venere” i aukcijom

0
537

Relativna galerija i Kreativna industrija Europe

pozivaju Vas na svečano zatvaranje izložbe

Priča srca

koje će se održati 11.7. u 19 h u prostoru Relativne galerije, Pomerio 18, Rijeka.

 

Za građane je pripremljen zanimljiv program koji obuhvaća performans, vođeni razgled izložbe i aukciju slika i skulptura. Opis i raspored programa slijedi u nastavku:

 

19.00 – performans „Rađanje Venere“, izvode ak.slikar Ivan Tomečak i Mario Oberhofer

Dvojica umjetnika točno u 19 h započinju pred publikom slikati sliku s nazivom “Rađanje Venere”, inspririrani slavnim Boticcelijevom djelom. U vremenskom roku od 60 minuta dogodit će se stvaranje djela i umjetnička interakcija dvojice snažnih umjetničkih osobnosti, pri čemu će publika dobiti uvid u energiju stvaranja, razinu vještine koju umjetnici ulažu u rad, ali i ukrštanje individualnih izričaja u jedinstvenu kreaciju. Osim što će, zbog brzog i intenzivnog slikanja, performans imati karakter atrakcije, građani će imati i priliku da se upoznaju s likovnim procesom i na taj način još jače povežu se s umjetnošću, što je jedan od glavnih programskih ciljeva KIE.

 

19.30 – vođeni razgled izložbe Priča srca

Kratko predstavljanje 20 autora radova, članova KIE i njihovih djela, te razgovor o motivima bavljenja umjetnošću, te razini ispunjenja koje umjetnost pruža umjetniku i publici.

 

20.00 – aukcija slika i skulptura

Vrhunac događaja bit će aukcija skulptura i slika; među omiljenim motivima apstrakcije i pejzaža u ponudi će biti i niz djela „nekomercijalnog“ karaktera, portreti, aktovi, djela konceptualne umjetnosti te “nedekorativna” umjetnost koja prenosi „snažne iskaze duše“,  kao i upravo nastala slika Rađanje Venere, koju će biti moguće kupiti za 50 kn, ali uz mogućnost da joj građani povise vrijednost. KIE garantira izuzetno povoljne početne cijene i kvalitetu ponuđenih djela, kao i „adrenalinski“ karakter događaja. Cijeli program je zamišljen kao zabavan i intenzivan događaj s ciljem povezivanja, komunikacije i interakcije umjetnika i publike, što utvrđuje image Relativne galerije kao zanimljivog i živog mjesta dijeljenja emocija kroz umjetnost. Ujedno navikavamo građane da se odmaknu od klišeiziranog ukusa, pri čemu je umjetnost svedena na dekorativnu ulogu.

Ovakvi događaji, koje Relativna galerija organizira već drugu godinu za redom, nastavljajući tradiciju susreta i direktnih kontakata publike s umjetnikom i djelom, pokazali su se kao dobra praksa povratka publiku u galerije, čime one ispunjavaju svoju svrhu – osiguravaju da umjetnička informacija stigne do onoga kome je namijenjena. KIE podsjeća građane: Umjetnost nam pripada! Ona je u svojoj suštini duboko demokratska, pristupačna te upravo građanima i namijenjena.

 

Predviđeni završetak programa je u 21.30. Organizatori događaja su KIE i Likovni centar LiCe, unutar čijeg prostora djeluje Relativna galerija.

U nastavku, ukratko o izložbi Priča srca:

Izložba obuhvaća slikarske i kiparske radove 21 autora, iz redova profesionalaca, amatera i studenata umjetnosti, članove KIE: Nevena Živić, Mirela Peterlić, Lorena Milković, Iva Puc, Ivan Tomečak, Marina Vlašić, Dijana Kadić, Michela Mužević, Ljiljana Majić, Sanjin Bakotić, Jeanette Bernic, Renata Vojnić, Jasna Bogunović, Milica Marić, Mario Oberhofer, Dijana Lukić, Tara Martić, Branka Pranjić, Ines Zaharija, Dino Zuljani i Domagoj Barić.

 

Tematska poveznica izložbe je svijet emocija, nazvan “pričom srca”; emotivni impulsi koji iznalaze načina da se autorov unutarnji svijet emocija i nemira prenese u umjetnički medij i ponudi publici na “čitanje”. Naglasak na emocijama vidljiv je i kroz samu tematiku izloženih djela pa na izložbi prevladavaju psihološki portreti, ali i apstrakcije, koje energiju emocije prenose direktno kroz boje i oblike, bez dodatne naracije.

 

Dijana Lukić,

Predsjednica  KIE

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here