Svečano otvorena samostalna izložba akademske umjetnice Tee Morić Šitum u Muzeju grada Splita

0
403

U ponedjeljak 14. ožujka svečano je otvorena samostalna izložba “Metamorfoze” akademske umjetnice Tee Morić Šitum u Muzeju grada Splita. Izložba je izazvala veliki interes publike koja je na otvorenju mogla premijerno razgledati recentni ciklus slika Tee Morić Šitum nastao u posljednjih nekoliko mjeseci, a koji obuhvaća djela različitih formata izvedenih u tehnici akrila na platnu. Na otvorenju je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula kako je Tea Morić Šitum ovim ciklusom izašla iz vlastite zone komfora i taj hrabri iskorak joj se višestruko isplatio jer je iznjedrio izniman ciklus slika koji su posjetitelji u ponedjeljak navečer mogli razgledati u Muzeju grada Splita. Švec Španjol je također napomenula kako umjetnica u svom djelovanju obrađuje teme koje su dio naše kolektivne svijesti čime si zadaje dodatni izazov ‘kako na jedinstven način interpretirati nešto što je od samih početaka prisutno i svima nam dobro poznato?’. Tea Morić Šitum uspješno rješava ovaj izazov jer suvereno vlada materijom, u potpunosti je iskrena sama prema sebi i ne uzima svijet u kojem živi zdravo za gotovo. Na istom tragu je i ciklus “Metamorfoze” u kojem za polazišni motiv umjetnica uzima klasičnu temu iz područja mrtve prirode – vazu s cvijećem. No, vaza s cvijećem je tek polazišni motiv za unutarnji proces koji se paralelno odvija na površini platna likovnim elementima i likovnim govorom i u nutrini umjetnice kroz različita stanja, emocije i razmišljanja. Švec Španjol je govor završila zaključkom kako je Tea Morić Šitum od ekspresionističke figuracije u novom ciklusu zašla u područje pročišćenog minimalizma na granici apstrakcije zadržavajući pritom prisutnu asocijaciju na prvobitni motiv, dok otvorenim kompozicijama ostavlja prostor svakom promatraču za individualnu interpretaciju percipiranog. Tea Morić Šitum zahvalila se svima prisutnima na dolasku i podršci u radu, te kustosici Sonji Švec Španjol i Muzeju grada Splita na suradnji. Na otvorenju je sin umjetnice Emanuel Šitum imao svoj prvi javni nastup u sklopu kojeg je izveo čak dvije skladbe na gitari i na taj način doprinio svečanom ozračju samog otvorenja izložbe!

 

Izložba ostaje otvorena sve do 3. travnja 2022. i može se pogledati svaki dan od 9 do 16 sati.

 

O autorici: Tea Morić Šitum (1987.) nalazi svoj slikarski izraz u bogatoj paleti boja i ekspresivnim potezima kista. Njezino slikarstvo odraz je višegodišnjeg umjetničkog eksperimenta koji je započeo s fotografijom tijekom srednje škole, a kroz studij se proširio na područje performansa i digitalne fotografije da bi se naposljetku pronašla u slikarstvu.

Po završetku studija Likovne kulture pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2012. godine, posvetila se upravo slikarstvu (iz iskrene ljubavi, ali pomalo i iz razigranog dalmatinskog „dišpeta“) shvativši stajalište suvremenih umjetničkih struja – da je slikarstvo passé.

Pristupajući slikarstvu kao svojevrsnom eksperimentu, ali ujedno i igri, produbila je svoj umjetnički izraz kroz ukupno 10 samostalnih izložbi, ali i sudjelovanjem na preko 20 žiriranih grupnih izložbi, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu. Na ovoj putanji je pokazala kako se tradicionalne slikarske tehnike ipak mogu prilagoditi potrebama, estetici i duhu suvremenog društva, kako paletom boja, (pre)oblikovanjem tradicionalnih motiva i kroz poruke koje se skrivaju pod gustim nanosima boje.

Izuzev slikarstva, njezina radoznalost joj je omogućila i ponešto kustoskog iskustva. Tea je idejna začetnica „Splitske tiramole“, manifestacije koju je organizirala 2006. i 2007. godine, a koja opstaje do danas. Nastavila je bogatiti svoje iskustvo u ulozi voditeljice Galerije Centra za kulturu Bol na Braču (2010. g.), ali i kasnije kroz suradnje u organizaciji više grupnih izložbi među kojima se ističe „Natura maris“ (Split, Hrvatska – Vannes, Francuska, 2015. g.).

Svoje znanje nastavlja bogatiti sudjelovanjem na radionicama likovne kritike, likovnim kolonijama te angažmanom u likovnom i kulturnom životu grada Splita (primjerice, izradom godišnje nagrade „Vinka Luković“ Udruge Mi za promociju i razvoj volonterstva, 2016.-2018.,2020.-2022. g.).  Krajem 2021.g. započela je svoje obrazovanje „ekspresive art terapije za praktičare“ gdje nastoji produbiti svoja znanja u polju art terapije.

Članica je  HDLU Split , kao i članica profesionalnog udruženja umjetnika; Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU)

Tea trenutno živi u Kaštel Gomilici i uspješno balansira obiteljski život s dvoje male djece, rad u vlastitom ateljeu/galeriji (na adresi Sinjska ul. 7, Split) i svoju aktivnu, strastvenu slikarsku praksu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here