Svečano otvorena izložba Siniše Reberskog u Rabu!

0
555

Svečano otvorena iznimna izložba akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog u Rabu! 

U srijedu 3. kolovoza 2022. svečano je otvorena samostalna izložba „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije – Portreti umirućih zvijezda“ akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog Galeriji Pik (Ivana Rabljanina 3, Rab). Na otvorenju kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je ciklus radova istaknuvši kako sâm naziv izložbe daje naslutiti da je riječ o slojevitom i kompleksnom ciklusu na kojem je umjetnik predano radio proteklih nekoliko mjeseci, a koji se prvi put predstavlja javnosti upravo na izložbi u Galeriji Pik. Siniša Reberski akademski je umjetnik, slikar, grafičar, vrsni akvarelist i kaligraf koji je vrlo uspješno objedinio sve navedene umjetničke izričaje u recentnom ciklusu. Akvarel kao tradicionalna tehnika koja ne trpi pogreške u svom stvaralačkom procesu posjeduje trenutak slučajnosti kojim je Siniša Reberski u potpunosti ovladao i izvukao puni potencijal tehnike kako bi dočarao pulsirajuću materiju zvijezda, planeta i ostalih zbivanja u svemiru. Švec Španjol istaknula je kako je sastavni dio svakog rada i kaligrafski oblikovan tekst koji na prvu djeluje poznato, no kada se promatrač približi i pokuša pročitati tekst shvati da je riječ o nepoznatom jeziku. Sva djela odlikuju se uravnoteženim skladnim kompozicijama pri čemu tekstualni i likovni zapis ne dominiraju jedan nad drugim, već se međusobno nadopunjuju, ističu i komplementiraju. Relevantan segment izložbe čine i nazivi radova koji su podjednako kompleksni i maštoviti kao sâm naziv izložbe te istovremeno pružaju dodatne informacije o pojedinom radu, ali i postavljaju pitanja i naznačuju buduće događaje te na taj način Siniša Reberski kontinuirano zaokuplja pažnju promatrača ne dopuštajući mu da uzima djelo zdravo za gotovo, već ga potiče da promišlja o potencijalnom razvoju događaja započetih na pojedinom djelu. Nakon predstavljanja izložbe od strane kustosice, umjetnik Siniša Reberski zahvalio je svima na dolasku i istaknuo kako je žar za maštanjem i dalje prisutna u njemu kao i na samom početku. Voditeljica Galerije Pik Barbara Marelić pozdravila je sve prisutne i proglasila izložbu otvorenu.

Izložba se održava u sklopu manifestacije Rapsko likovno ljeto. Autor se predstavlja posve novim ciklusom radova u tehnici akvarela na papiru koji su nastali u posljednjih nekoliko mjeseci te su premijerno predstavljeni javnosti upravo na ovoj izložbi. Posljednjih nekoliko godina Siniša Reberski stvara djela u kojima bilježi vlastite vizije dalekih neistraženih prostora Svemira. To su imaginarni svjetovi nastali ispreplitanjem kolektivnog poznatog i individualnog zamišljenog. U posljednjem ciklusu naziva „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ Reberski odlazi korak dalje oblikujući, kako sâm kaže, prikaz možebitnog atlasa načinjenog u nepoznatoj civilizaciji rukom njegovog galaktičkog dvojnika koji je zabilježio vlastita promatranja života i umiranja zvijezda u svojoj galaksiji.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2022. godine

 

O autoru:

Red. prof. mr. art. Siniša Reberski rođen 29. 11. 1962. u Zagrebu. 1983. do 1987. g. studira na ALU u Zagrebu na Odsjeku grafike gdje diplomira u klasi prof. Ante Kuduza. 1987. do 1990. g. studira na Hochschule für Angewandte Kunst u Beču  u majstorskoj klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga kod prof. Elfriede Goldschmid, prof. Thomasa Hansena i prof. Waltera Lürzera. 2016. završio je postdiplomski magistarski studij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani – studijski program Oblikovanje vizualnih komunikacija kod mentora prof. Lucijana Bratuša, prof. Stane Bernika i prof. Jožefa Muhovića, gdje je stekao akademski stupanj magistar umjetnosti. Od 1991. započinje predavati na ALU u Zagrebu gdje radi i danas u zvanju redovitog profesora. Predavao je i na Studiju dizajna Sveučilišta u Zagrebu, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i na Oddelku za oblikovanje na ALUO u Ljubljani.

Uže područje umjetničkoga interesa su mu slikarstvo i kaligrafija. Do sad je izlagao na tridesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Najradije slika u tehnici akvarela za što je primio više priznanja, a među ostalim i veliku nagradu “6. Hrvatskog triennala akvarela” 2013. godine. U svom kaligrafskom radu istražuje razne pristupe metode i kaligrafske tehnike, kako povijesne tako i eksperimentalne. Često kaligrafiju povezuje sa slikarstvom do te mjere da je ponekad teško odrediti kojem mediju njegovi radovi pripadaju. U svom umjetničkom radu kombinira razne medije istražujući njihove veze i zajednička ishodišta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here